Mikkelin Water Week -tapahtumaviikko 16.–22.9.2024 tuo monipuolisesti esiin puhtaan veden merkitystä ja mahdollisuuksia. Viikon aikana järjestetään monipuolista ohjelmaa, jossa veden tärkeyttä tarkastellaan eri näkökulmista – mukana ovat tutkijat, alan yritykset sekä Mikkelin seudun asukkaat.
Water Week -ohjelma koostuu useista tapahtumista, kuten mobiilisovelluksella tehtävästä vesirastisuunnistuksesta, Finnish Lakeland Forum -seminaarista ja kansainvälisestä Emerging Trends in Water Treatment -konferenssista oheisohjelmineen. Lisäksi Mikkelin pääkirjastossa järjestetään koko perheen tapahtumapäivä lauantaina 21. syyskuuta, jolloin veden merkitys tuodaan esiin hauskalla ja opettavaisella tavalla.Tapahtumassa kuullaan asiantuntijapuheenvuoroja, ohjelmassa on askartelua, tietovisa, taidetyöpaja ja satuja. Iltapäivällä on mahdollisuus katsoa muun muassa Saimaalla ja Puulalla kuvattu luontoelokuva Järven tarina, jonka ohjaaja Marko Röhr kertoo elokuvasta lisää.
Perheille suunnattu vesisuunnistus tarjoaa mahdollisuuden tutustua veden merkitykseen omatoimisesti mobiilipelin kautta. Voit suorittaa vesisuunnistuksen oman aikataulusi mukaan koko viikon ajan, vaikka yhdessä perheesi kanssa. Pelaamista varten tarvitsee älypuhelimen, jossa on nettiyhteys ja sijaintitiedot käytössä. Peli avautuu 16.9. Seppo-pelialustalla osoitteessa play.seppo.io – tarkemmat pelausohjeet löydät osoitteesta mikkeliwaterweek.fi. Osallistujien kesken arvotaan palkintoja.
Mikkelin Water Week -tapahtumaviikolla kaupunkilaisilla on mahdollisuus tutustua Mikkelin jätevedenpuhdistamoon. Kierrokset järjestetään perjantaina 20.9.2024, ja niille mahtuu mukaan 100 ensimmäisenä ilmoittautunutta. Ilmoittautuminen kierroksille avautuu maanantaina 16.9. kello 9.00. Kierroksille voit ilmoittautua mukaan osoitteessa mikkeliwaterweek.fi/fin.
Miksi Water Week järjestetään Mikkelissä?
Mikkeli on vesiosaamisen pioneeri. Puhtaan veden pääkaupungissa on rakennettu kunnianhimoisesti ja pitkäjänteisesti osaamista veden ympärille. Se tarkoittaa koulutusta, tutkimusta ja kehitystä, joka tuottaa uusia vesihuollon ratkaisuja ja liiketoimintaa, lopputuloksena elinvoimaa ja hyvinvointia. Kaupunkiin on myös rakennettu huippumoderni jätevedenpuhdistamo, joka purkuvedellään parantaa Saimaan veden laatua. Puhdistamon yhteydessä on ainutlaatuinen uuden vesitekniikan testausympäristö.
Syksyllä 2023 Mikkelissä käynnistyi vesiteknologian diplomi-insinöörikoulutus, joka kokoaa yhteen opiskelijoita ympäri maailmaa. Koulutus toteutetaan LUT-yliopiston Mikkelin alueyksikössä.
Vesiteknologian osaajat ovat avainasemassa ratkaisemassa yhteiskunnalle elintärkeää kysymystä puhtaan veden riittävyydestä. Vedenpuhdistuksen lisäksi heillä on ymmärrys siitä, miten jäteveden sisältö saadaan puhdistusprosessien yhteydessä tuottamaan lisäarvoa: Jätevettä käsitellään resurssina ja raaka-aineena. Läheinen yhteistyö vedenpuhdistuksen toteuttajan kanssa mahdollistaa opiskelijoille näkymän modernin teknologian hyödyntämismahdollisuuksiin.
Mikkelissä tehdään huippulaatuista vesitutkimusta LUT-yliopiston erotustekniikan osastolla sekä Mikkelin ammattikorkeakoulussa. LUT-yliopiston tutkimus painottuu erotustekniikkaan, vedenkäsittelymenetelmien kehittämiseen sekä resurssitehokkaiden teknologisten ratkaisujen ja liiketoimintamallien luomiseen. Yksikön moderneja erotustekniikan laitteistoja voidaan hyödyntää laboratorio- ja pilot-mittakaavassa. Biologinen vedenkäsittely, suuri levälaboratorio ja kattavat analyysimahdollisuudet ovat yksikön erikoisuuksia.
Myös Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk tarjoaa vesiosaamiseen ja asiantuntijuuteen liittyvää koulutusta. Esimerkiksi ympäristöteknologian koulutuksessa vesiosaaminen on yksi painopisteistä. Koulutus kattaa vesikemian, vesinäytteenoton, luonnonvedet, vesihuollon, vedenkäsittelyn ja puhtaan veden hankinnan. Kaikki Xamkin koulutukset hyödyntävät opetuksessaan ympäristölaboratoriota ja tekevät yhteistyötä tutkimus- ja kehittämistoiminnan kanssa.
Lisätietoja tapahtumaviikosta: mikkeliwaterweek.fi
Kuva: Teemu Leinonen