Mikkeli saa Naton maavoimien alaesikunnan

Suomen ja Naton lippuja.

Mikkelin rooli sotilaskaupunkina vahvistuu. Puolustusliitto Naton maavoimien alaesikunta on päätetty sijoittaa Mikkeliin. Alaesikunta tulee toimimaan Suomen Maavoimien esikunnan yhteydessä Karkialammen sotilasalueella.

Kaupunginjohtaja Janne Kinnunen ottaa päätöksen vastaan tyytyväisenä.

– Olen erittäin iloinen kaikkien meidän mikkeliläisten puolesta, että Nato ja Puolustusvoimat ovat päätyneet tähän ratkaisuun. Toivotan Naton lämpimästi tervetulleeksi Mikkeliin, Kinnunen sanoo.

Kinnunen korostaa, että Mikkelistä tulee alaesikunnan myötä kansainvälisempi ja elinvoimaisempi kaupunki, mikä vaikuttaa Mikkelin seudun lisäksi myös koko Itä-Suomen kehittymiseen ja turvallisuuspoliittiseen asemaan.

– Alaesikunnan perustaminen Mikkeliin tuo jatkuvuutta yhteistyölle, jota Mikkelin kaupunki ja alueen viranomaiset ovat tehneet Puolustusvoimien kanssa. Suomen Maavoimien esikunta on jo vuosia ollut alueellamme tärkeä työllistäjä, vaikka sen toiminta ei arjessa paikallisille ihmisille välttämättä näykään. Naton ja Puolustusvoimien päätös on strateginen ja puolustuspoliittinen, mutta kaupungille, infrastruktuurille ja elinkeinoelämälle ratkaisu on suureksi eduksi aluekehityksen kannalta, Kinnunen jatkaa.

Mikkelille myönteisen päätöksen myötä kaupunki on valmis panostamaan tarpeisiin, joita alaesikunta ja siellä työskentelevä henkilöstö sekä kumppanit ja sidosryhmät tarvitsevat.

– Mikkelistä tulee entistä kansainvälisempi ja tunnetumpi. Palvelumme tulevat kehittymään erilaisten tarpeiden myötä. Kaupunki kuuntelee tarkasti sekä Naton että Puolustusvoimien toiveita, liittyivätpä ne infrastruktuuriin, liikenteeseen, englanninkieliseen palveluun, koulutukseen, kaavoitukseen tai mihin tahansa asiaan, johon me kaupunkina voimme vaikuttaa. Alaesikunnan sijoittuminen Mikkeliin vahvistaa myös merkittävästi tulevaisuutemme suuntaa. Kansainvälistymme jatkuvasti ja pohdimme ratkaisuja, jotka auttavat tänne muuttavia kotoutumaan.
 
Kinnunen näkee, että Mikkelin jo olemassa olevat ominaisuudet toimivat päätöksen perusteluina. Alueelliset vahvuudet ovat saaneet julkisuudessa paljon huomiota kuluneen vuoden aikana.

– Mikkelin sijainti on erityisen hyvä, koska pääkaupunkiseutu on sekä maanteitse että junalla vain parin tunnin päässä. Lisäksi meillä on toimiva lentokenttä. Suurimpana vahvuutena on luonnollisesti Suomen Maavoimien esikunnan toiminta Karkialammella. Melko lähellä Mikkeliä Kymenlaakson puolella ovat myös merkittävät Karjalan prikaatin ja Utin varuskunnat. Eikä Mikkelin monipuolinen ja kunniakas sotilashistoria ainakaan ole vähentänyt merkitystämme ja mainekuvaamme, kun päätös Naton maavoimien alaesikunnan sijoittumisesta on nyt tehty.

Nato eli Pohjois-Atlantin liitto on poliittinen ja sotilaallinen liittoutuma, johon kuuluu 32 valtiota. Suomi liittyi Naton jäsenmaaksi vuonna 2023. Nato-jäsenyyden myötä Suomi liittyi osaksi Naton yhteistä puolustusta, mikä nostaa Suomen puolustuksen ennaltaehkäisevää vaikutusta.

Kuva: Santeri Iltanen, valtioneuvoston kanslia