Mikkelin kaupunginhallitus kokousti maanantaina 28.10. Esityslistalla oli muun muassa vuoden 2025 talousarvio.
Linkki: Kokouksen esityslista
Päätökset pykälittäin
§ 251 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
Hyväksyttiin.
§ 252 Pöytäkirjan tarkastus
Hyväksyttiin. Pöytäkirjan tarkastavat Jatta Juhola (sd.) ja Armi Salo-Oksa (kok.).
§ 253 Ilmoitusasiat
Merkittiin tiedoksi.
§ 254 Otto-oikeus/lautakuntien päätökset
Pykälän käsittelyn aikana Jarno Strengell (sd.) esitti, että kaupunginhallitus käyttää otto-oikeutta kaupunkikehityslautakunnan 15.10.2024 kokouksen kohdan ”§ 103 Mikkelin kaupungin lausunto Etelä-Savon hyvinvointialueen pelastustoimen palvelutasopäätösluonnoksesta” osalta ja käsittelee asian uudelleen eikä puolla Etelä-Savon hyvinvointialueen pelastustoimeen kohdistettuja palvelutasosäästöjä.
Eero Aho (kok.), Jatta Juhola (sd.), Oskari Valtola (kok.) ja Jaana Strandman (ps.) poistuivat keskustelun aikana kokouksesta jääveinä. Strengellin esitystä ei kannatettu, joten se raukesi.
Kaupunginhallitus ei käyttänyt otto-oikeutta. Strengell jätti eriävän mielipiteen.
§ 255 Otto-oikeus/viranhaltijoiden päätökset, kaupunginjohtaja
Kaupunginhallitus ei käyttänyt otto-oikeutta.
§ 256 Kaupunginjohtajan viranhaltijapäätökset tiedoksi
Merkittiin tiedoksi.
§ 257 Kaupunginvaltuuston kokouksen 26.8.2024 täytäntöönpanot
Hyväksyttiin.
§ 258 Hyvän elämän ohjelma 2024–
Hyvinvointikoordinaattori Arja Väänänen esitteli ohjelman kaupunginhallitukselle. Hyväksyttiin.
§ 259 Kaupunginhallituksen lausunto Etelä-Savon hyvinvointialueelle (Eloisa) Etelä-Savon kumppanuusstrategiasta
Hyvinvointikoordinaattori Arja Väänänen selosti asiaa kaupunginhallitukselle. Pykälän käsittelyn aikana kokouksesta poistuivat jääveinä Jatta Juhola, Oskari Valtola ja Jaana Strandman.
Keskustelun aikana Jarno Strengell esitti, että Etelä-Savon kumppanuusstrategian lausunnossa mainitaan, että Mikkelin kaupungin ja Eloisan kumppanuusstrategian kohdan ”vahvistetaan alueen turvallisuutta arjen toimintaympäristöissä ja vahvistetaan asukkaiden turvallisuuskäyttäytymistä” toteutuminen vaikeutuu, jos Eloisan suunnitellut pelastustoimeen kohdistetut 13 henkilötyövuoden henkilöstövähennykset onnettomuuksien ennalta ehkäisyyn ja palomiestoimintaan tehdään. Esitystä ei kannatettu, joten se raukesi.
Hyväksyttiin. Strengell jätti eriävän mielipiteen.
§ 260 Yöveden ja Louhiveden rantaosayleiskaavan muutos/Eskonniemi
Hyväksyttiin.
§ 261 Porrassalmen Kehitys oy:n vähemmistöosuudesta luopuminen
Hyväksyttiin.
§ 262 Eron myöntäminen Petri Pekoselle konserni- ja elinvoimajaoston varajäsenyydestä ja uuden varajäsenen valitseminen
Hyväksyttiin. Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se myöntää Petri Pekoselle hänen pyytämänsä eron konserni- ja elinvoimajaoston varajäsenyydestä ja valitsee uuden varajäsenen hänen tilalleen jäljellä olevaksi toimikaudeksi.
§ 263 Eron myöntäminen Jukka Ahtiaiselle Haukivuoren aluejohtokunnan varajäsenyydestä ja uuden varajäsenen valitseminen
Hyväksyttiin. Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se myöntää Jukka Ahtiaiselle hänen pyytämänsä eron Haukivuoren aluejohtokunnan 1. varajäsenyydestä ja valitsee hänen tilalleen 1. varajäseneksi Kati Jaakosen jäljellä olevaksi toimikaudeksi.
§ 264 Kaupunginhallituksen edustaja kaupunkikehityslautakunnassa 2024–2025
Hyväksyttiin. Kaupunginhallitus nimesi Risto Rouhiaisen (kesk.) kaupunkikehityslautakuntaan Petri Pekosen (kesk.) tilalle jäljellä olevaksi toimikaudeksi.
§ 265 Satamalahden kehittäminen, ohjausryhmän nimeäminen
Hyväksyttiin. Kaupunginhallitus nimesi Petri Pekosen tilalle Pirjo Siiskosen (kesk.). Satamalahden suunnittelun ohjausryhmään.
§ 266 Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen (Mela) ja Mikkelin kaupungin välisen lomituksentoimeksiantosopimuksen muutos 1.1.2025 alkaen
Hyväksyttiin.
§ 267 Ennakkokanta Ese-konsernin organisaatiorakenteen muutokseen
Pykälän käsittelyn ajaksi kokouksesta poistuivat jääveinä hallintojohtaja Ari Liikanen, Minna Pöntinen (vihr.), Armi Salo-Oksa (kok.) ja Kirsi Olkkonen (kesk.).
Hyväksyttiin. Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se myöntää ESE-Energia oy:lle luvan Ese-konsernin yhtiöiden sulauttamiseen.
§ 268 Kaupunginhallituksen lausunto Itä-Suomen hallinto-oikeudelle ATM Metsäpalvelut oy:n valitukseen
Hyväksyttiin.
§ 269 Henkilöstö- ja koulutussuunnitelma 2025–2027
Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy henkilöstö- ja koulutussuunnitelman vuosille 2025–2027 päätösehdotuksen mukaisesti muutokset huomioiden.
§ 270 Perustettavat ja lakkautettavat virat 2025
Hyväksyttiin.
§ 271 Veroprosentit 2025
Hyväksyttiin.
§ 272 Talousarvio 2025
Kaupunginhallitus aloitti vuoden 2025 talousarvion ja taloussuunnitelman 2025–2028 käsittelyn kaupunginjohtaja Janne Kinnusen aloituspuheenvuorolla. Sen jälkeen puheenvuoroja pitivät vs. talousjohtaja Janne Skott ja henkilöstöjohtaja Petri Mattila. Pykälät 269–272 käsiteltiin samanaikaisesti. Armi Salo-Oksa (kok.) oli poissa kokouksesta jäävinä kehitysyhtiö Miksein käsittelyn aikana.
Keskustelun aikana:
1. Kirsi Olkkonen (kesk.) esitti poistettavaksi sivulta 16 kohdasta Kaupungistuminen/Yleiskaava virkkeen ”Strategisessa yleiskaavassa määriteltäisiin esim. pysyvän asumisen edullisuusvyöhykkeet ja näin kunnan eri alueita voitaisiin kohdella tasavertaisesti.”
Esitystä ei kannatettu, joten se raukesi.
2. Jarno Strengell (sd.) esitti, ettei koulunkäynninohjaajien palkkakustannuksista vähennetä 10 htv. Perustelu: ”Koulunkäynninohjaaja työskentelee opettajan työparina, tukien lapsen oppimista ja kasvatusta. Lasten erityisen tuen tarve on 2000-luvulla kasvanut Suomessa nelinkertaisesti, ja Pisa-tutkimuksessa Suomi on tippunut noin 10 sijaa. Tällä hetkellä Mikkelissä peruskoulussa opiskelevilla lapsilla on yli 30 eri äidinkieltä. Vaikka lapsimäärän ennuste on laskeva, niin samaan aikaan koulunkäynninohjaajien- ja pienryhmien tarve on lisääntynyt. Hyvät oppilaiden opetus- ja tukipalvelut vähentävät nuorten syrjäytymistä, parantavat oppimistuloksia, auttavat nuorten jatko-opiskeluun ja työelämään siirtymistä sekä vähentävät sosiaali- ja terveyspalveluiden kustannuksia eli parantavat kaupungin elinvoimaa ja työllisyyttä.”
Esitystä ei kannatettu, joten se raukesi.
3. Jarno Strengell (sd.) esitti, että kohdasta kasvatus- ja opetuslautakuntaa koskevasta kohdasta poistetaan seuraava lause: ”Kaupunginvaltuuston tekemän päätöksen mukaisesti Rouhialan koulu yhdistetään Päämajakouluun 1.8.2025 alkaen” eli Rouhialan koulun toimintaa ei yhdistetä Päämajakouluun. Perustelu: ”Rouhialan koulu on terve alkuopetuksen rakennus, jossa opiskelee 1–2 luokalla noin 70 opiskelijaa rauhallisella omakotialueella luonnon keskellä. Koulun puolesta kerätty kansalaisadressi keräsi lähes tuhat nimeä. Rouhialan koulun oppilaiden siirtäminen Päämajakouluun lisää pienten lasten koulumatkaa ja kuljetuskustannuksia. Rouhialan koulu on oppilaskohtaisen kustannuksen perusteella kaupungin halvimpia kouluja. Lisäksi Päämajakoululla on todettu sisäilmaongelmia ja lisääntyviä oireiluja. Yli puolessa koulun kotiluokista on ollut ilmanpuhdistimet työskentelyn mahdollistamiseksi. Syksyn 2024 rankkasade kasteli tiloja ja kiinteistössä on useita remontoitavia kohteita. Päämajakoulu on rakennettu 1960–1970, joten kyse ei ole Rouhialan koulun oppilaiden siirtymisestä uuteen ja nykyaikaiseen oppimisympäristöön, kuten Saimaanportin kouluun siirtyneiden osalta tapahtui.”
Esitystä ei kannatettu, joten se raukesi.
4. Jarno Strengell (sd.) esitti, että kaupunginvaltuuston 2024 talousarviossa hyväksytty itäisen alueen koulu- ja päiväkotien investointisuunnitelma vuosille 2025–2027 toteutetaan sovitun mukaisesti, koulu ja päiväkodit ovat valmiina 2028 mennessä eli investointilistalle nostetaan takaisin seuraavat luvut: 2025–2027 korvaavat päiväkodin uudisrakennukset (150 + 70 lasta) 8,3 miljoonaa euroa, kalusto 300 000 euroa. 2025–2027 korvaava koulun uudisrakennus (460 oppilasta) 17,664 miljoonaa euroa, kalusto 736 000 euroa. Perustelu: ”Itäisen alueen koulu- ja päiväkotiverkkoa sekä kaupunkirakenneselvityksen linjauksia on käsitelty 2018 alkaen lautakunnissa, kaupunginhallituksessa, kaupunginvaltuustossa, yt-neuvottelukunnassa ja kaupunkilaisten tilaisuuksissa. Kaupunkirakenneselvityksen linjauksissa 2018 esitettiin itäisen alueen uuden koulun valmistumista jo vuonna 2023. Kaupungilla on koulu- ja päiväkotirakentamisesta kokemusta 2010–2024 pohjoisen Kalevankankaan, läntisen Rantakylän ja eteläisen Urpolan osalta. Rakennuskustannukset nousevat lyhyellä ja pitkällä aikavälillä, joten investointia ei pidä enää siirtää. Viranhaltijat ovat laskeneet, että itäisen alueen uusi koulu- ja päiväkodit maksaisivat kymmenessä vuodessa itsensä takaisin, käyttötaloussäästöinä ja korjaustarpeen vähenemisenä. Mikkelin kaupungin tase on 125 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Investoinnin siirtäminen vuoteen 2028 ei ole päätös investoinnin aloittamisesta.”
Esitystä ei kannatettu, joten se raukesi.
5. Heli Kauppinen (vihr.) esitti Kirsi Olkkosen (kesk.) ja Jatta Juholan (sd.) kannattamana seuraavaa: Lisätään perusopetuksen kohdalle oppimisen tukea varten talousarvioon 150 000 euroa, mikä vastaa noin viiden koulunkäynninohjaajan resurssia. Perustelu: ”Perusopetuksen koulunkäynninohjaajaresurssin leikkauksen perusteluna alun perin oli oppimisen tuen uusi toimintamalli. Tällaista uutta toimintamallia ei kuitenkaan ole käynnistetty. Tukea tarvitsevien lasten määrä ei ole laskenut eikä laskemassa. Uusista valtakunnallisesta säädöksistä ei vielä ole riittäviä tietoja. On varmistettava, että ohjaajaresurssia ei lasketa liikaa – lapsille jokainen kouluvuosi on tärkeä. Kasvuohjelmassa tavoitteena olevaksi nuorten unelmakaupungiksi emme tule leikkaamalla oppimisen tuesta; emme myöskään paranna sillä työnantajamainettamme.
Äänestettiin. Kauppisen esitys voitti äänin 6–5. Kauppisen esitystä äänestivät Kauppinen, Pöyry, Olkkonen, Juhola, Strengell ja Rouhiainen.
6. Esittelijä muutti esitystä kaupunkikehityslautakunnan strategiakortista sivulle 87 kohdasta ”Tunnistetaan ja huomioidaan alueen merkittävä vapaa-ajanasuminen ja monipaikkaisuus”. Muutetaan teksti ”Saatetaan loppuun haja-asutusalueiden edullisuusvyöhyketarkastelu osana rakennusjärjestyksen uudistamista” muotoon ”Valmistellaan haja-asutusalueiden edullisuusvyöhyketarkastelu osana rakennusjärjestyksen uudistamista, jotta vapaa-ajan asuntojen muuttaminen pysyviksi asunnoiksi helpottuisi.”
Hyväksyttiin yksimielisesti.
7. Esittelijä muutti esitystä tuloslaskelman kohdalta 10 seuraavasti: ”Kohdassa muut rahoituskulut on havaittu budjetoinnissa tapahtunut tekninen virhe. Tuloslaskelmaan (sivu 105) on kirjattu virheellisesti summa 610 euroa, kun sen tulisi olla 610 000 euroa. Kyseinen summa koostuu pääasiassa Vesiliikelaitoksen sisäisestä peruspääoman korvauksesta emokaupungille. Virheellinen kirjaus korjataan lisäämällä muihin rahoituskuluihin 609 390 euroa. Lisäksi talousarviokirjan valmistumisen jälkeen tulleiden tietojen perusteella rahoitustuotto-odotuksia lisätään vastaavasti 609 390 eurolla, jolloin koko kaupungin tasolla rahoitustuottojen ja -kulujen nettomäärä tai kaupungin tulostavoite ei muutu.”
Hyväksyttiin yksimielisesti.
8. Esittelijä muutti esitystä muiden osakkeiden hankinnan määrärahan osalta siten, että määräraha 100 000 nostetaan 500 000 euroon.
Hyväksyttiin yksimielisesti.
Päätös: Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy esityksen Mikkelin kaupungin vuoden 2025 talousarvioksi ja taloussuunnitelman ohjeellisena vuosille 2025–2028 sekä hyväksyy talousarvion määrärahojen, tuloarvioiden sekä toiminnallisten tavoitteiden sitovuuden esitetyn mukaisesti.
Lisäksi kaupunginhallitus valtuuttaa Mikkelin kaupungin talouspalvelut tekemään talousarviokirjaan teknisiä muutoksia sekä merkitsee tiedoksi talousarviosta annetut lausunnot.
§ 273 Talousarvioon liittyvät valtuudet kaupunginjohtajalle ja kaupunginhallitukselle
Esitetään kaupunginvaltuustolle hyväksyttäväksi muutokset huomioiden.
Lisätietoja
Pekka Pöyry
kaupunginhallituksen puheenjohtaja
050 544 5199
pekka.poyry(at)mikkeli.fi