Verbaalista tykitystä muurien tuolta puolen – Lukeva-hanke nostatti itseilmaisua Mikkelin vankilassa

Paleface ja henkilökuntaa ryhmäkuvassa.

”Vaikee nähä valoo ja eksyin
väärään taloon
koitan huutaa haloo,
mut pää vaan hajoo”
– E

– Tämä on Pöytäkirja! Ja kuten me kaikki tiedämme – pöytäkirjat luetaan aina!

Karri Miettinen eli artistinimeltään Paleface lohkaisee hymyt nostattavan aloituksen Mikkelin vankilan liikuntasalissa. Tilaisuus on koruton, mutta silti juhlallinen.

Kädessään Paleface pitelee Lukeva-hankkeen lopputuotetta: 36-sivuista nidettä, johon on koottu Mikkelin vankilassa tuomiotaan istuvien vankien omaelämäkerrallista proosaa ja lyriikkaa. Monisärmäinen kirjallinen kollaasi lyö rajusti ilmat pihalle, laittaa uimaan syvissä vesissä ja aiheuttaa melankolisia ajatuksia, mutta silti lähettää toivon pilkkeen paremmasta huomisesta, huumoria unohtamatta.

Tekstit julkaisuun syntyivät Palefacen ohjaamissa luovan kirjoittamisen työpajoissa Mikkelin vankilassa syksyn 2024 aikana. Hiljalleen vankien ryhmä hitsaantui yhteen; alkoi syntyä ajatuksia, sitten tekstiä. Yhdessä pohdittiin sanojen mielleyhtymiä, ilmausten merkityksiä, tunteita, omia ajatuksia. Jokaisella vangilla, ihmisellä, on tarina.

Nyt tarinat pääsevät kuuluviin Pöytäkirja I -nimen saaneessa julkaisussa, joka tulee lainattavaksi myös Mikkelin seutukirjastoon sekä luonnollisesti vankilan omaan kirjastoon. Tekstien tuottamista sekä kirjailijavierailuja sisältävä Lukeva-hanke on saanut Mikkelin vankilan vangeilta erinomaista palautetta. Hanketta luotsaavat Mikkelin seutukirjasto ja Mikkelin vankila.

– Pyrimme luomaan ilmatilan, jossa ilmaisu on vapaata, eikä itsesensuuria tai tabuja tunneta. Oli myös selvää, ettei ketään haluta loukata tai syrjiä. Jos lyödään, lyödään ylöspäin, kohti valtarakenteita. Rohkaisevassa ilmapiirissä kajahtivat monet spontaanit aplodit ja naurunremakat, kun luimme tekstejä ääneen, Paleface kertoo työskentelystään vankien kanssa.

– Lyhyessä ajassa syntyi hämmästyttävä määrä tekstiä. Loppua kohden tulvaportit suorastaan aukesivat. Vankien kesken syntyi rohkaiseva ilmapiiri, joka kannusti omien kokemusten jakamiseen. Monet heistä saattavat olla hyvinkin verbaalisia, mutta tekstin tuottamiseen paperille ei ole aiemmin saatu oikeanlaista tukea ja kannustusta.

”Jouduin väijytykseen katalaan, en tyytynytkään hopeaan henkee piti puolustaa, kävin lähel kuolemaa sit mä joudun lusii, yks niistä pääty pussiin lappu varpaaseen ja nimi perään tussil” – Ouzei

Vangeilta hanke ja sen toteuttamistapa sai erityistä kiitosta. Itseään toteuttava ja terapeuttinenkin kirjoittaminen, parhaimmillaan jopa sanoilla ja vertauksilla leikittely, jätti onnistumisen kokemuksia ja joillakin myös haluja jatkaa esimerkiksi räp-lyriikan parissa.

Paleface korostaa kirjoittamisen merkitystä osana kuntoutumista ja itsereflektiota.

– Väitän, että kovinkaan monella kivitalon ulkopuolella ei ole tuosta vain kykyä peilata omaa itseään niin suoraan ja välittömästi, mitä nyt olemme saaneet aikaan.

Sekä työpajoihin osallistuneiden vankien että vankilan henkilökunnan mukaan työpajoissa tarjottu ohjaus on toiminut loistavasti.

– Kirjoittaminen on hyvä tapa ilmaista itseä sekä jäsentää ja käsitellä asioita, joista voi olla haasteellista ääneen puhua. Annan kurssille arvosanaksi 10+, asteikko ei riitä sille numerolle, jonka tälle antaisin, toteaa eräs osallistujista.

– Oli mahtavaa nähdä, kuinka vangit heittäytyivät kirjoittamisen maailmaan. Työpajoihin olisi ollut halukkaita osallistujia paljon enemmän, mitä pystyttiin toimintaan mukaan ottamaan. Ilman hankerahoitusta ei Rikosseuraamuslaitoksella olisi ollut mahdollisuuksia tällaista toimintaa toteuttaa. Vangeilta tullut äärimmäisen positiivinen palaute työpajoista vahvisti sen, että tällaiselle toiminnalle on ollut tarvetta, kuvailee Mikkelin vankilan apulaisjohtaja Sari Kosonen.

Paleface julkaisutilaisuudessa Mikkelin vankilassa. Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Taiteellisten tuotostensa luojat kiittävät mentoriaan vuolaasti.

– Tahdomme kiittää Karri ”Paleface” Miettistä huikeasta kokemuksesta ja kirjoittamisen saloihin perehdyttävästä kirjoitustyöpajasta. – – ja ennen kaikkea, kiitos ennakkoluulottomuudesta sekä siitä että kohtasit meidät ihmisinä etkä vain vankeina!

Lukeva-hankkeen puitteissa toteutetut kirjailijavierailut innostivat vankeja sekä henkilökohtaisessa lukuharrastuksessa että myös vinkkaamaan lukemiaan kirjoja toisilleen. Kirjailijavieraiksi valikoituivat kirjoitustyöpajojen vetäjän Palefacen ohella dekkaristi Kale Puonti sekä näyttelijä ja kirjailija Antti Reini. Hankeyhteistyön toivotaan jatkuvan, jotta mahdollisimman moni Mikkelin vankilassa rangaistustaan suorittava vanki pääsisi ohjatusti osalliseksi kirjojen, kirjoittamisen ja itseilmaisun voimaannuttavasta vaikutuksesta.

– Osin sydänverellä, osin ilkikurisesti kirjoitettujen sanojen merkitys oli julkaisujuhlassa käsin kosketeltavissa niin kirjoittajilleen kuin yleisöllekin, toteaa palvelupäällikkö Päivi-Kristiina Erola Mikkelin seutukirjastosta.

Lukemisen ja kirjoittamisen edistäminen vangeille eli Lukeva-hanke toteutettiin vankien lukemisen ja lukutaidon edistämiseen tarkoitetulla valtionavustuksella. Avustusta myönnetään kirjastoille lukutaidon kehittymiseen ja kirjallisuuden harrastamiseen tähtäävän toiminnan järjestämiseen Suomen 15 suljetussa vankilassa sekä Käyrän ja Huittisen avovankiloissa oleville vangeille. Hankkeen suunnittelivat yhteistyössä Mikkelin seutukirjasto ja Mikkelin vankila. Vangeilta kysyttiin toiveita sisällöistä. Valtionavustusta kirjaston ja vankilan yhteistyölle lukemisen ja lukutaidon edistämiseksi on haettu myös vuodelle 2025.

”Ei oo sen arvosta menettää vapautta raha on roskaa ja kalterit takana
iteltä enempää kannata varastaa elämää
enemmän kannattaa rakastaa”

– Jykä

Artikkelin pääkuva: Paleface sekä seutukirjaston ja vankilan henkilökuntaa.