Uudet ravitsemussuositukset ohjaavat myös Mikkelin kaupungin ruokapalveluja: Lihan käyttö vähenee

Työntekijä laittamassa ruokalinjastoa valmiiksi.

Uudet ravitsemussuositukset ohjaavat valmistamaan aiempaa terveellisempää ruokaa, vähentämään lihan käyttöä, sekä lisäämään kasvisten ja kalan käyttöä. Mikkelin kaupungin ruoka-ja puhtauspalvelut alkaa kehittää kasvispainotteista ruokavaliota. Samalla uudet kasviproteiinituotteet ja niiden käyttö osana liharuokia vaikuttaa olevan ratkaisu, jonka suosio lisääntyy nopeasti.

Tavoitteena Mikkelin kaupungin ruoka- ja puhtauspalveluilla on vähentää punaisen lihan ja prosessoidun lihan käyttöä. Ruokalistalla on edelleen tarjolla kokoliha-, jauheliha ja makkaratuotteita, mutta ravitsemuksellisia tavoitteita täydennetään niin sanotun hybridiruoan avulla. Tämä tarkoittaa sitä, että jauhelihatuotteiden rinnalla käytetään myös kasvisproteiineja. 

Jauheliharuoissa käytetään vuoden alusta alkaen rinnakkain 40 prosenttia jauhismurua ja 60 prosenttia naudan jauhelihaa. Jauhismuru on hyvin jauhelihan kaltainen ja makuinen, eikä erotu ruoanvalmistuksesta lihatuotteista.

Ruokalistoilla on myös vähintään kerran viikossa kala-, kana- ja liharuokaa. Kouluilla on mahdollisuus valita päivittäin kasvisruokaa. Kasvisruokina säilyvät lasten ja nuorten suosikit, muun muassa puurot, kasvissosekeitto, pinaattikeitto sekä porkkana- ja pinaattiletut.

– Rohkaisevaa on, että hybridiruokaa otetaan käyttöön nyt ympäri Suomea eikä vain suurissa kaupungeissa. Trendiä johtavat nyt selkeästi julkisen sektorin toimijat, kuten kunnat, mutta innostus uusiin toimintatapoihin raaka-aineisiin lisääntyy myös yksityisissä ketjuissa, sanoo palvelujohtaja Mari Takkinen.    

Kuva: Juuli Aschan