Mikkelin kaupunginhallitus hyväksyi syksyllä 2024 kaupungin valmiussuunnitelman, joka on ylätason dokumentti varautumiselle häiriö- ja kriisitilanteisiin. Kaupunki toteuttaa varautumista asukkaidensa ja palveluidensa turvaamiseksi sekä toimintakyvyn säilyttämiseksi erilaisissa häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa.
– Varautuminen kattaa laajasti niin kriisitilanteisiin valmistautumisen, kyberturvallisuuden kehittämisen kuin peruspalveluiden jatkuvuuden turvaamisen. Oli häiriötilanne mikä tahansa, kaupunkiorganisaation ja koko konsernin palvelutuotanto on hyvä pitää käynnissä tilanteen mahdollistamalla tavalla, korostaa Mikkelin kaupunginjohtaja Janne Kinnunen.
Viime vuosien esimerkkeinä poikkeustilanteista ovat kiivaimmat koronavuodet, jolloin kaupunki joutui muun muassa järjestämään etäopetuksen peruskoululaisille ja lukiolaisille nopealla aikataululla. Tarvittiin yhteistyötä sosiaali- ja terveysviranomaisten kanssa, oikeaa lain tulkintaa, koneita ja järjestelmiä, henkilökunnan opastamista sekä oikea-aikaista viestintää.
Kaupungin valmiussuunnitelmasta on olemassa sekä julkinen osa että salassa pidettävät liitteet ja toimintasuunnitelmat. Ne on tarkoitettu vain viranomaiskäyttöön.
– Valmiudessa oleminen tarvitsee avoimuutta ja läpinäkyvää viestintää. Asia korostuu varsinkin näinä aikoina, kun maailmalla tapahtuu kaikenlaista ja informaation määrä ja viestintäkanavat ovat pirstaloituneet, Kinnunen painottaa.
– Viestinnän ja oikean tiedon kannalta on tärkeää kertoa kaupunkilaisille, että Mikkelin kaupunki viranomaisena on valppaana ja että meillä on toimintatapamme reagoida häiriötilanteissa. Siksi valmiussuunnitelma on osittain julkinen dokumentti. Viranomaisten täytyy herättää kansalaisissa luottamusta. Se on suomalaisen yhteiskunnan tukijalka ja turvallisuustekijä jo itsessään. Jos me menetämme luottamuksen toisiimme, olemme helppo kohde esimerkiksi informaatiovaikuttamiselle, sanoo Mikkelin kaupungin viestintä- ja markkinointipäällikkö Heidi Hänninen.
Harjoitukset opettavat organisaatiota
Mikkelin kaupunki osallistuu säännöllisesti viranomaisten valmiusharjoituksiin. Käytännössä harjoitukseen kuuluu ennalta määrättyjen tilanteiden simulointi ja kaupungin vastuualueiden ja palveluiden järjestämisen näkökulma.
– Kaupungin on tärkeää ylläpitää ajantasaista valmiussuunnitelmaa, joka ohjaa tekemistämme, kun jotain tapahtuu, sanoo kaupunkikehitysjohtaja ja kaupungin valmiuspäällikkö Jouni Riihelä.
– Etelä-Savon hyvinvointialueen ja etenkin pelastuslaitoksen kanssa tehtävä tiivis yhteistyö on erityisen tärkeää: Ei ole mitenkään tavatonta, että esimerkiksi erilaiset luonnonilmiöt ja niiden aiheuttamat seuraukset vaativat nopeaa reagointia ja vastuiden jakamista kaupunkiorganisaation sisällä. Jotkin skenaariot ovat todennäköisempiä kuin toiset, mutta valmiuteen kuuluu se ajatus, että mitä tahansa voi tapahtua ja että meidän kuuluu olla hereillä, Riihelä jatkaa.
Varautuminen kattaa valmiusorientoituneen ajattelun pienimmästä risahduksesta aina kaikkein pahimpaan skenaarioon eli esimerkiksi laajaan ja tappavaan epidemiaan tai sotaan.
– Valmiusharjoituksissa eteen tulevat skenaariot voivat joskus tuntua kaukaisilta ja erittäin epätodennäköisiltä, mutta Mikkelissäkin on varauduttava kaikkeen. Samalla on hyvä muistaa, että meillä on hyvä turvallisuusajattelu pohjalla: Viranomaisilla riittää asiantuntemusta ja seudullamme on pitkään tehty tiivistä yhteistyötä organisaatioiden kesken. Olipa kriisi pieni tai iso, Mikkeli ja mikkeliläiset ovat hyvissä ja osaavissa käsissä. Syytä huoleen ei siis ole, kaupunginjohtaja Kinnunen sanoo.
Mikkelin kaupungin valmiussuunnitelman julkiseen osaan voit tutustua täällä (klikkaa linkkiä).
Tiesitkö, että 7. helmikuuta vietetään varautumispäivää! Päivämäärä viittaa numeroihin 7 ja 2: Jokaisen kotitalouden 72 tuntia riittävään kotivaraan. Lisätietoja saat osoitteesta 72tuntia.fi. Jokainen voi arjessaan ottaa huomioon varautumisen. Kansalaisen varautumisoppaaseen voi tutustua osoitteessa suomi.fi.
Mikkelin kaupungin varautuminen on osa turvallisuutta kaikissa tilanteissa
