Kaupunginhallituksen päätöksiä 17.2.2025

Kaupungintalon julkisivu.

Kaupunginhallitus, kokous 17.2.2025

§ Esityslista

§ 70 Kaupunginvaltuuston kokouksen 9.12.2024 täytäntöönpanot

Todettuaan, että päätökset ovat syntyneet laillisessa järjestyksessä eivätkä mene kaupunginvaltuuston toimivallan ulkopuolelle eivätkä ne ole lainvastaisia, kaupunginhallitus päättää niiden täytäntöönpanosta esityslistan päätösehdotuksen mukaisesti. Hyväksyttiin.

§ 71 Otto-oikeuden käyttäminen kaupunkikehityslautakunnan päätökseen 21.1.2025 § 9 Käyttösuunnitelman hyväksyminen / kutsujoukkoliikenne

Keskustelun aikana Kirsi Olkkonen esitti Katriina Noposen ja Pekka Pöyryn kannattamana, että kaupunkikehityslautakunnan kokouksen 21.1.2025 päätöksen mukaisesti Mikkelin kaupungissa aloitetaan valmistelut koko Mikkelin haja-asutusalueen kutsujoukkoliikenten eli asiointikyydin toteuttamiseksi ja kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se myöntää 100 000 euron lisämäärärahan kutsujoukkoliikennettä varten.

Äänestettiin.
Pohjaesitys JAA: 6 ääntä.  Armi Salo-Oksa, Eero Aho, Heli Kauppinen, Jaana Strandman, Jani Sensio, Jouko Kervinen
Vastaesitys EI: 5 ääntä. Jarno Strengell, Jatta Juhola, Katriina Noponen, Kirsi Olkkonen, Pekka Pöyry,

Pohjaesitys tuli päätökseksi.

Kaupunginhallitus päätti kumota kaupunkikehityslautakunnan 21.1.2025 § 9 kutsujoukkoliikennettä koskevan päätöksen ja samalla hyväksyy kaupunkikehityslautakunnan käyttösuunnitelman lautakunnassa olleen pohjaesityksen mukaisesti.

Kutsutaksiliikenteen lakkauttamisesta on tuoreehko kaupungin lainvoimainen päätös loppuvuodesta 2022 eikä asian valmistelussa ole ilmennyt sellaisia painavia seikkoja, jonka johdosta asiassa olisi päätettävä toisin. Kutsujoukkoliikenteen käynnistäminen vaatisi esitetyllä tavalla Mikkelissä muiden joukkoliikenteen käyttäjien lippujen korotusta noin 10 %:lla. Lisäksi on huomattava, että lainsäädännöllisesti haja-asutusalueella asuvilla vanhuksilla on oikeus sosiaalihuoltolain mukaisiin asiointipalveluiden kyyteihin.

Kirsi Olkkonen, Pekka Pöyry, Katriina Noponen jätti eriävän mielipiteen, joka on sama kuin esitys. Jarno Strengell jätti eriävän mielipiteen, joka kuuluu seuraavasti: ”Kutsujoukkoliikenteeseen tehtävät muutokset eivät saa nostaa linja-autolippujen hintoja, vaan kutsujoukkoliikenteen lisäkulut tulee lisätä talousarvion 2025 yleisiin määrärahoihin. Maaseudulla asuminen tulee mahdollistaa myös ikäihmisille, jos kutsujoukkoliikennettä ei ole, lisää se muun muassa ikäihmisten kotiin järjestettäviä palvelujen tarvetta ja kustannuksia sekä heikentää maaseudulla asumisen mahdollisuuksia.

§ 72 Eron myöntäminen Raijakaarina Hämäläiselle keskusvaalilautakunnan varajäsenyydestä ja uuden varajäsenen valitseminen

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle,​​ että se myöntää Raijakaarina Hämäläiselle hänen pyytämänsä eron keskusvaalilautakunnan varajäsenyydestä ja valitsee uuden varajäsenen hänen tilalleen jäljellä olevaksi toimikaudeksi.

§ 73 Kaupunginjohtajan johtajasopimuksen ja palkkauksen tarkistaminen

Kaikki viranhaltijat poistuivat kokouksesta jääveinä. Ilmoitukset hyväksyttiin.

Jaana Strandman esitti: ”Esitän, että Mikkelin kaupunginjohtajan palkkaa ei koroteta tässä vaiheessa 8%. Mikkelin valtuuston hyväksymässä talousarviokirjassa 2025 on sopimuskorotusarvio 3,3% palkkoihin tälle vuodelle, joka koskee siis myös kaupunginjohtajan palkkaa. Kevään 2025 aikaan on siis tulossa, Kunta-alan yleinen virka- ja työehtosopimus,uudistus joka tuo palkkaukseen tarkistukset myös kaupunginjohtajan osalta. Talousarviokirjassamme edellytetään talouden tasapainottamista mm. palkkamenojen hillitsemisellä. Me emme ole talousarviossa varautuneet tämän kokoiseen kaupunginjohtajan palkan korotukseen.

Kaupunginjohtajan palkan arvioinnin yhteydessä perusteena ei voi käyttää vastaavien kokoisien kuntien kuntajohtajien palkan vertailua vaan tässä tulee arvioida kaupunkimme johtamisen työn tuloksellisuutta, johtamisosaamista ja vaikuttavuutta sekä mainekuvaa. Suomessa keskimääräinen kaupunginjohtajan palkka on ollut vuonna 2023 10660e.

Mikkelin kaupunginjohtajan tärkein tavoite on kuntatalouden vakauttaminen. Siinä Esen vähemmistöosuuden myynti auttoi, mutta käyttötalous ei edelleenkään ole kaupungissa tasapainossa ja veroprosenttimme lasku ei ole toteutunut.  Myöskin kaupungin strateginen johtaminen edunvalvonnallisesti on tärkeää. Mikkeli oli juuri julkaistujen kuntaranking tilaston peränpitäjiä. Elinkeinotoimintojen organisointi ja elinvoiman vahvistaminen ovat edelleen matalalla. Puhutaan pöhinäprojektista, mutta käytännön toimenpiteet ja tulokset kaipaavat vielä yrityksien sijoittumista Mikkeliin ja työpaikkojen lisääntymistä. Mikkelin mainekuvan parantaminen ja luottamuksen palauttaminen kaupungin juridiseen osaamiseen ja prosessien valvontaan tarvitsee edelleen kohennusta. Kaupungissamme on useita kehittämisalustoja, joiden kokonaisuus ja vaikuttavuus on jäänyt vielä hataraksi.  Myöskin sisäinen organisaation kehittäminen pontevaksi ja suoraviivaiseksi sekä nopeaksi on kuntalaisten, yrityksien ja vapaa-ajanasukkaiden etu. Tällä viittaan mm. Kaavoitukseen ja lupamenettelyihin sekä yritysmäiseen toimintakulttuuriin.”

Jarno Strengell esitti, että kaupunginjohtaja Janne Kinnusen palkankorotus on 1.1.2023 – 1.3.2025 välisenä aikana yleiskorotukset ja autoetu huomioiden 7 prosenttia eli 868 euroa kuukaudessa, jolloin kokonaispalkka on 1.3.2025 alkaen 13 268 euroa kuukaudessa. Kunnan muiden työntekijöillä KVTES palkan yleiskorotukset ovat samaan aikaan noin 4,5 prosenttia eli 3000 euroa kuukaudessa saavalla 135 euroa kuukaudessa. Pohjaesityksessä Janne Kinnusen palkka nousisi 12 400 eurosta 1.1.2023 – 1.3.2025 välisenä aikana 13,4 prosenttia eli 1657 euroa kuukaudessa (lähes 20 000 euroa vuodessa), jolloin kokonaispalkka olisi 14 057 euroa kuukaudessa. Pohjaesityksessä kaupunginjohtajan palkka nousisi lähes samalle tasolle Joensuun, Lappeenrannan ja Rovaniemen kaupunginjohtajien palkan kanssa, joissa on 50 prosenttia enemmän asukkaita. Jos samalla pohjaesitysmallilla mentäisiin seuraavatkin kahden vuoden välein tehtävät palkantarkistukset (yleiskorotukset huomioiden), nousisi kaupunginjohtaja Janne Kinnusen palkka kuudessa vuodessa noin 5000 euroa. Edellä mainitun johdosta, maltillisempi 7 prosentin palkankorotus (yleiskorotukset huomioiden) on tällä kertaa paikallaan. Kaupungin- ja kunnanjohtajien 2023 keskimääräinen kokonaisansio oli 9 027 euroa.

Koska kukaan ei kannattanut esityksiä ne raukesivat. Alkuperäinen päätösesitys tuli päätökseksi.

Kaupunginhallitus päätti, että kaupunginjohtaja Janne Kinnusen kokonaispalkka on 14.057,09 euroa kuukaudessa 1.3.2025 alkaen. Kokonaispalkka muodostuu tällöin euromääräisestä rahapalkasta ja autoedun arvosta (1145 e/kk). Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että sopimuksesta poistetaan vuoden 2023 tavoitteet ja muutetaan siten, että neuvottelut palkan tarkistuksista käydään 2. vuosi.

Jaana Strandman ja Jarno Strengell jättivät eriävät mielipiteet.

§ 74 Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n ja Mikkelin kaupungin välinen palvelusopimus

Merkittiin, että Armi Salo-Oksa ilmoitti olevansa esteellinen (Miksein hallituksen jäsen) ja poistui kokouksesta. Ilmoitus hyväksyttiin. Tilalle saapui varajäsen Sami Järvinen.

Kaupunginhallitus päätti hyväksyä esityslistan liitteenä olevan Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n kumppanuussopimuksen lisäyksen vuodelle 2025.

§ 75 Kyyhkylän Asuntolat Oy:n lainahakemus

Asia poistettiin listalta, koska Kyyhkälä Asuntola Oy on vetänyt hakemuksensa pois

§ 76 Kaupungin pankkitilien käyttöoikeudet 2025

Kaupunginhallitus päätti, että kaupungin pankkitilien käyttöoikeuksista esityslistan päätösesityksen mukaisesti.

§ 77 Hakemus väliaikaisesta rahoituksesta, Suomenniemen Nuorisoseura ry.

Kaupunginhallitus päätti myöntää Suomenniemen Nuorisoseura ry:lle 53 580,00 euron väliaikaisen hankerahoituksen. Rahoitus myönnetään korottomana ja vakuudettomana, ja se on maksettava takaisin hankkeen päätyttyä, kuitenkin 30.9.2028 mennessä. Päätöksen jälkeen voimassaolevia kaupungin myöntämiä väliaikaisia lainoja Leader-hankkeisiin on yhteensä 93 580,00 euroa.

§ 78 Ylitys- ja alitusoikeudet vuodelta 2024

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy talousarvion 2024 menoihin ylitysoikeuden, tuloihin alitusoikeuden, sekä muut sitovien tavoitteiden muutokset seuraavasti:
Valmistus omaan käyttöön -tulojen alitus 189 709 euroa
Hallinto- ja elinvoimapalveluiden menojen ylitys 1 041 000 euroa
Urpolan huoltotilan laajennus. Menojen ylitys 35 000 euroa.
Kiinteistöjen muut muutos- ja peruskorjaustyöt, julkiset rakennukset. Menojen ylitys 99 000 euroa.
Valtuustosalin kokous- ja äänidigitalisaatio. Menojen ylitys 7 000 euroa.
Etelä-Savon Pääomarahasto. Menojen ylitys 24 000 euroa.
Jalkaväkimuseon esteettömyys ja vesikatto. Tulojen alitus 15 000 euroa.
Energiataloudelliset investoinnit. Tulojen alitus 7 000 euroa.
Vesiliikelaitoksen investointitulojen alitus 33 000 euroa.

§ 79 Konserni- ja elinvoimapalveluiden käyttösuunnitelma 2025

Kaupunginhallitus:
– päätti hyväksyä kaupunginhallituksen alaisten tulosalueiden käyttösuunnitelman vuodelle 2025 liitteen mukaisena;
– päätti hyväksyä käyttösuunnitelmassa esitetyt eri toimivaltuudet;
– päätti hyväksyä, että laskujen ja muiden tositteiden hyväksyminen konserni- ja elinvoimapalveluissa tapahtuu käyttösuunnitelman mukaisesti;
– päätti oikeuttaa talousjohtajan päättämään tarvittaessa muutoksista laskujen hyväksyjiin ja asiatarkastajiin kaikkien hallintokuntien osalta, sekä;
– päätti merkitä tiedoksi liitteenä olevan koko kaupungin riskirekisterin.

§ 80 Alue- ja kuntavaalit 2025 – Vaalilautakuntien ja vaalitoimikuntien kokoonpanot

Kaupunginhallitus päätti valita ja vahvistaa esitetyt henkilöt jäseniksi ja varajäseniksi vaalilautakuntiin ja vaalitoimikuntiin vuoden 2025 alue- ja kuntavaaleja varten.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti määrätä liitteestä ilmenevät henkilöt vaalilautakuntien ja vaalitoimikuntien puheenjohtajiksi ja varapuheenjohtajiksi.

Edelleen kaupunginhallitus päätti,​ että varajäsenet tulevat varsinaisten sijaan liitteen mukaisessa järjestyksessä.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti valtuuttaa hallintojohtajan ja kaupunginlakimiehen tarvittaessa tekemään muutoksia ja nimeämään täydennyksenä henkilöitä vaalilautakuntien ja -​toimikuntien jäseniksi ja varajäseniksi.

§ 81 Valtuustoaloite Mikkelin maaseudun palvelukuljetusten kehittämiseksi

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle,​ että se merkitsee tiedoksi kaupunkikehityslautakunnan vastauksen valtuutettu Jaakko Väänäsen ym. valtuustoaloitteeseen ja toteaa asian loppuunkäsitellyksi.

§ 82 Valtuustoaloite: Kylien turvallisuuden ja varautumisen suunnitelman laatiminen

Kaupunginhallitus päätti lähettää aloitteen asumisen ja toimintaympäristön palvelualueen valmisteltavaksi.

Edelleen kaupunginhallitus päätti, että vastaus aloitteeseen tulee käsitellä kaupunginhallituksessa viimeistään kesäkuussa 2025.

§ 83 Valtuustoaloite: Taidemuseon tilakysymykset on ratkaistava

Kaupunginhallitus päättää lähetti aloitteen sivistyksen ja hyvinvoinnin palvelualueen valmisteltavaksi.

Edelleen kaupunginhallitus päätti, että vastaus aloitteeseen tulee käsitellä kaupunginhallituksessa viimeistään kesäkuussa 2025.

§ 84 Valtuustoaloite: Oppilaiden ja heidän vanhempiensa kuuntelemisen lisääminen Mikkelin lukiossa

Kaupunginhallitus päätti lähettää aloitteen sivistyksen ja hyvinvoinnin palvelualueen valmisteltavaksi.

Edelleen kaupunginhallitus päätti, että vastaus aloitteeseen tulee käsitellä kaupunginhallituksessa viimeistään kesäkuussa 2025.