Asumisen unelmat todeksi Mikkelissä – Maankäyttöjohtaja kertoo tuoreimpia tonttikuulumisia

Nainen ja mies järven rannalla.

Saimaan liplatus keväisenä aamuna, taustalla soivat lähimetsikön lintujen aariat. Kuulas veden pinta heijastaa pilvien silosäkeitä kuin kaiken tietävä peili. Näillä rannoilla on asuttu tuhansia vuosia. Muinaiset ihmiset merkitsivät pyhät paikkansa kalliomaalauksilla. Nykyihminen katsoo samoja järviseutuja – maailman parhaassa Mikkelissä.

Miten Mikkelissä asumista voisi kehua vielä enemmän? Ja mistä näkökulmista? Suomalaisen asumisen unelma on omakotitalo järven rannalla tai ainakin lähellä vettä, syrjässä mutta ei liian syrjässä, lähellä kaupungin keskustan palveluita ja silti luonnon äärellä. Mikkelissä on mahdollista täyttää kaikki suomalaisen unelman kriteerit.

– Mikkeli on Saimaan ja lukuisten muiden vesistöjen kaupunki, muistuttaa Mikkelin kaupungin maankäyttöjohtaja Topiantti Äikäs.

– Aiempien kuntaliitosten myötä kaupungilla on useita potentiaalisia pientaloasumisen paikkoja, jotka mahdollistavat asumisen monipuolisesti joko lähes urbaanissa sykkeessä, hyvien palveluiden äärellä tai vaihtoehtoisesti keskellä nostalgista pastoraalimaisemaa, Äikäs muotoilee.

– Asuinpaikka on ihmisen koti. Se, millä tavalla ihminen ajattelee kodistaan ja ympäristöstään, on paljon riippuvaista alueiden kaavoittamisesta. Mikkelissä pientaloasumista on mahdollistettu edullisten tonttien kautta laajoille kansanjoukoille. Tonttivarantoa on riittävästi ja tonttikysyntä esimerkiksi Rantakylässä on koko ajan tasaista. Kaikkiaan Mikkelissä on noin 4 000 pientaloa, joista valtaosa on kaupungin vuokratontilla sisämaassa.

Veden ylittämätön vetovoima

Mikkelissä on tiedostettu veden äärelle rakentamisen vetovoima.

– Olemme kaavoittaneet Annilanrannan alueelle yksitoista hulppeaa, omarantaista Saimaan rantatonttia. Samalla alueella on kahdeksan sisämaatonttia Saimaa-maisemin. Tonteista yli puolet on parhaillaan varattu ja ensimmäisiä kohteita rakennetaan parhaillaan, Äikäs kertoo.

Annilanranta edustaa nykyisen tonttitarjonnan kruununjalokiveä, mikä näkyy hinnoittelussa. Äikäs kuitenkin muistuttaa, että kalliiden tonttien lisäksi kaupunki mahdollistaa rakentamista vesistöjen äärelle myös tavallisten palkansaajien saavutettavaksi.

– Ranta-Launialassa olemme huomioineet, että periaatteessa kaikilta tonteilta on näkymä Saimaalle. Lisäksi Ranta-Launialassa on rakentamispaikkoja useammalle rivitaloyhtiöille. Alueelle pääsee rakentamaan ensi vuonna.

Mikkelissä pientalotonttien luovutushinnat on määritelty vyöhykkeittäin. Perusratkaisu vyöhykejakoon on laadittu alan asiantuntijaorganisaatioiden arvioimana vuonna 2018.

– Ratkaisu on toimiva, ja luovutushintoihin ei ole tehty tasokorotuksia. Elinkustannusindeksi huomioidaan hinnoissa normaaliin tapaan. Pientaloasuintontit voidaan vuokrata tai myydä – asiakkaan preferenssien mukaan, Äikäs kommentoi.

Suomalaista järviunelmaa Mikkelissä. Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Tarjontaa on myös kauempana kaupunkikeskustasta

Kiinnostavia pientaloasumisen paikkoja on myös esimerkiksi Ristiinassa, jossa pääsee rakentamaan välittömästi joko Saimaan rannalle tai sisämaan tonteille. Lisäksi Mikkelin kaupungilla on tarjolla tontteja Suomenniemellä maaseudun rauhassa, kalaisan Kuolimojärven läheisyydessä. Myös Anttola, Otava ja Haukivuori tarjoavat tilavia pientaloasumisen paikkoja hyvien liikenneyhteyksien ääreltä.

– Laajassa kaupungissa on monia vaihtoehtoja. Pientaloarkkitehtuuri on meillä rikasta, Topiantti Äikäs sanoo.

Mikkelin kaupungin maapoliittisessa ohjelmassa kannustetaan vapaa-ajan asuntojen muuttamista pysyviksi asuinpaikoiksi. Käyttötarkoituksen muutoksia tehdään noin 30 kappaletta vuosittain.

– Luonnollisesti pyrimme siihen, että vakituiset asuinpaikat ovat kiinteä osa olemassa olevaa yhdyskuntarakennetta ja niin sanottujen edullisuusvyöhykkeiden sisällä. Haja-asutusalueella peruspalvelut tukeutuvat aluekeskusten kaupallisten ja julkisten palveluiden verkostoon, Äikäs kertoo.

Äikkään mukaan pientaloasuminen ja -rakentaminen vilkastunevat tulevaisuudessa.

– Osaksi syynä on se, että seudullamme on piilevää painetta pientalokannan uudistamiseen. Toisaalta kaupunki mahdollistaa kaavoituksella esimerkiksi kysyttyjen rivitalotonttien rakentamisen kiinnostaviin sijanteihin. Pientaloasumisen kehittäminen on yhteydessä muun yhdyskuntarakenteen kehittämiseen: koulu- ja päiväkotiverkko, kaupalliset palvelut, liikuntapaikat ja työssäkäynnin luontevat liikennesuunnat määrittelevät kiinnostavien, kysyttyjen, turvallisten ja tulevaisuuden uskoa rakentavien pientaloalueiden suunnittelua ja kaavoittamista.

Äikäs myös muistuttaa, että Mikkelin kaupunki toteutti valtiovarainministeriön rahoituksen tuella, yhdessä Hämeenlinnan kaupungin kanssa, Kestävän maankäyttö malli -hankkeen vuosina 2022–24. Tuloksena oli Rakentajan opas -verkkosivusto.

– Sivustolla on helposti päivitettävässä muodossa opastusta kaikenlaisille rakentajille, ja pientaloasumista suunnittelevalle sivusto tarjoaa yksityiskohtaiset portaat hankkeen etenemiselle. Sivusto myös purkaa byrokratian kieltä käytännöllisiin esimerkkeihin, Äikäs vinkkaa.

Mikkelin kaupungin tonttitarjontaa alueittain voi tarkastella osoitteessa asumikkelissa.fi.

Kuvat: Jonne Vaahtera