Sodan ja rauhan keskus Muisti avaa jälleen ovensa uudistuneella näyttelyllään, jossa sodan historia keskustelee nykypäivän kanssa.
Muistin uudistunut päänäyttely Poikkeustila 2.0 avautuu yleisölle kansallisen veteraanipäivän aattona, lauantaina 26. huhtikuuta. Kyseessä on näyttelyn osauudistus, jossa osa aiemmista näyttelykohteista on vaihdettu kokonaan ja osa on saanut uusia sisältöjä. Myös täysin uusia näyttelytiloja avataan. Näkökulmana on edelleen suomalainen kokemushistoria toisessa maailmansodassa, mutta muuttunut maailmantilanne heijastuu uudistuksen sisältöihin.
– Ajan kuluessa suhteemme menneisyyteen muuttuu. Katsomme historiaa nykyhetkestä käsin. Vaikka samankaltaisia asioita tapahtuu eri aikoina, historia ei toista itseään, sanoo Muistin sisältöjohtaja Pia Puntanen.
Poikkeustila 2.0 -näyttelyssä nostetaan esiin sotasukupolvien kokemuksia ja merkitystä yhteiskunnassa, sotien syttymissyitä sekä jokapäiväisen rauhan rakentamisen tärkeyttä.
– Nykyinen maailmantilanne herättää paljon kysymyksiä, ja haluamme näyttelymme avulla antaa ihmisille välineitä käsitellä historian avulla näitä teemoja, Puntanen sanoo.
– Myös rauha on saanut uudenlaista merkitystä. Rauha-näyttelyosion täydennyksillä haluamme tukea kävijöiden ymmärrystä heidän omista mahdollisuuksistaan vaikuttaa demokraattisen yhteiskunnan toimintaan sekä käsitystä meistä jokaisesta rauhantekijänä.
Puntanen muistuttaa, että kyseessä on vuonna 2021 avautuneen Muistin ensimmäinen näyttelyuudistus.
– Me Muistissa kerromme historiasta nykypäivän kysymyksenasettelusta käsin. Viimeiseen osioon on lisätty rauhantekijöiden galleria. Me haluamme herättää myös toivoa, maailmassa tapahtuu hyviä asioita koko ajan, Puntanen kertoo.
Muistilla on valtioneuvoston kanslian asettaman työryhmän esityksen mukaan annettu tehtävä säilyttää, esittää ja jakaa veteraaniperintöä yhdessä Tammenlehvän perinneliiton kanssa. Tehtävä on huomioitu näyttelyuudistuksessa useassa kohdassa. Nähtävänä on muun muassa veteraanin tarina, vuorovaikutteisia tietokantoja ja omakohtaisia muisteluja.
Muisti jatkaa aihepiirien käsittelyä myös taiteen keinoin. Harri Pälvirannan teos Vapautemme hinta tarkastelee, kuinka historiallinen kertomus ja yksilöllinen suru kohtaavat. Mitä jää jäljelle, kun sankaruudesta tulee numeroita kansallisessa kertomuksessa?
Lauantaina 26.4. ja sunnuntaina 27.4. Muistiin pääsee avajaisviikonlopun tarjouksella. Liput maksavat 10 euroa. Samalla lipulla pääsee myös Mikkelin kaupungin museoiden ylläpitämään Päämajamuseoon.
”Haluamme herättää toivoa” – Sodan ja rauhan keskus Muistin näyttely uudistui
