Maailmaa ja kulttuureja nähnyt Riikka Hälikkä pitää suurista kokonaisuuksista ja ihmisten parissa työskentelystä. Nyt hän on palannut kotimaakuntaansa Mikkelin kaupungin kansainvälisten palveluiden päällikkönä. Tehtävänä on kehittää vieraskielisten tulijoiden palveluita.
Kansainvälisten palveluiden päällikön vakanssi perustettiin Mikkelin kaupungille täysin uutena. Mikkelissä panostetaan nyt vahvasti kansainvälistymiseen, ja se näkyy siinä, miten vieraskielisten tulijoiden palveluita kehitetään.
– Olen isojen asioiden ihminen, siksi Mikkelin paikka kiinnosti. Tehtävän kuvaus puhutteli – Mikkelin vetovoima iski aivan yhtäkkiä! Hälikkä sanoo ja paljastaa saaneensa vinkin avoimesta työpaikasta sisareltaan.
Ennen nykyistä työtään Hälikkä työskenteli Helsingin yliopiston koulutus ja kehittämispalveluissa (HY+ oy). Alun perin Mäntyharjulta kotoisin oleva Hälikkä suuntasi nuorena ylioppilaana Turun yliopistoon opiskelemaan antiikin kieliä ja kulttuureja. Matkan varrella yksi henkinen koti löytyi ikuisesta kaupungista, Roomasta.
– Olin Suomen Rooman-insitituutissa ennen valmistumista ja sen jälkeen. Kuuluin siellä tutkimusryhmään, ja samalla maailmani aukeni eurooppalaiseen näkemykseen. Tuolloin ajattelin, että elämäni olisi tutkimuspuolta, mutta myöhemmin tutkijankammiossa alkoi tuntua siltä, että haluan tehdä töitä ihmisten kanssa.
Työuralle mahtuu muutaman mutkan kautta erilaisia kansainvälisiä tehtäviä hanketöissä, korkeakoulujen kansainvälistymistä ja tki-työtä. Eurooppa vaihtui vähitellen Afrikan ja Aasian maihin.
– Vaikka olen ollut monessa eri paikassa ja monenlaisten asioiden parissa, eteläsavolainen taustani on kannatellut minua koko ajan, Lahdessa pääsääntöisesti asuva Hälikkä kertoo.
”Pitovoimasta täytyy pitää huoli”
Riikka Hälikkä painottaa, että Mikkelin täytyy pitää huolta pitovoimastaan eli siitä, että vieraskieliset asukkaat jäisivät kaupunkiin. Mikkelin kansainvälistymisen yhtenä mallina on International House -palvelukonsepti, joka perustuu yhden luukun periaatteeseen. Tavoitteena on tarjota sujuvaa ja saavutettavaa palvelua kaikille vieraskielisille mikkeliläisille.
– Vetovoimaahan Mikkelillä jo on. Kaupungin identiteetti on urbaani – Mikkeli on selvästi kaupunki. Se on pieni, mutta täällä on tehty oikeita asioita. Mikkeli ei ole jäänyt siihen, että se olisi vain kesäkaupunki, vaan pyrkii olemaan houkutteleva paikka myös kansainvälisesti.
Hälikän mukaan Mikkeli on myös muuttunut paljon sitten hänen nuoruusvuosiensa.
– Ehkä se johtuu osin siitä, että olen ollut kauan poissa. Mutta nyt katson asioita kansainvälistymisen näkökulmasta. Mikkeli myös on ymmärtänyt, että ulkomailta tulijoita pitää olla. Se on tärkeä elinvoimatekijä. Toki Naton asettautumisella Mikkeliin on kansainvälistymisen kannalta iso merkitys, mutta se ei ole koko totuus. Nyt on muutenkin veto päällä, Mikkelin tilaisuus on tässä.
Hälikkä on jo Turun-vuosistaan lähtien puuhannut vapaa-ajallaan koiraharrastuksissa. Tällä hetkellä perheessä ei ole omaa koiraa, mutta hoitokoirat ilahduttavat. Se tuskin yllättää ketään, että kansainvälisten asioiden ympärillä syntyy kiinnostus kieliin.
– Harrastaisin kielten opiskelua oikeasti, jos vain olisi aikaa. Työkieleni on usein ollut englanti, toki puhun ruotsiakin. Lisäksi vähän myös saksaa ja italiaa. Latinan pohjalta ymmärtää monia kieliä. Mosambikissa rakastuin portugaliin. Arabiaa olisi mahtavaa osata, koska se on niin globaali kieli, Hälikkä pohtii.
Kansainvälisten palveluiden päällikkö Riikka Hälikkä innostui Mikkelistä
