Mikkelin kaupunki luopuu kadunvarsipysäköinnin maksuautomaateista 1.9. alkaen

Maksuautomaatti kadulla.

Mikkelin kaupunki luopuu keskusta-alueella olevista kadunvarsipysäköinnin maksuautomaateista. Kaikki 15 maksuautomaattia poistetaan käytöstä 1.9.2024 alkaen. Sen jälkeen kadunvarsipysäköinnin maksaminen on mahdollista vain mobiilisovelluksella.

Mikkelin maksullisen kadunvarsipysäköinnin automaattilaitteet ovat 15–20 vuotta vanhoja ja käyttöikänsä päässä, eikä nykyisiin laitteisiin ole saatavilla varaosia tai paikallista huoltoa. Lisäksi arvonlisäveron muutos on nostanut laitteista luopumisen ajankohtaiseksi.

Luopumalla maksuautomaateista Mikkelin kaupunki säästää noin 200 000 euroa. Summa menisi kaluston uusimiseen hankintoineen, asennuksineen ja huoltoineen.

Maksullisen kadunvarsipysäköinnin maksaminen onnistuu mobiililaitteisiin ladattavilla sovelluksilla, joiden käyttäminen on lisääntynyt viime vuosina. Tällaisia sovelluksia ovat muun muassa Easy Park ja Parkman.

– Ihmisten pysäköintimaksukäyttäytyminen on selvästi muuttunut, ja maksu tapahtuu enemmän sovellusten kautta. Nyt syksyllä tapahtuvan muutoksen yhteydessä kaupunki on päätynyt ratkaisuun, jossa sovellusmaksaminen tulee olemaan pääasiallinen vaihtoehto. Mikkelissä on tämän lisäksi paljon eri vaihtoehtoja muun muassa parkkihallien ja maksuttomien kadunvarsipaikkojen muodossa. Lisäksi kaupunki selvittää vaihtoehtoja liikennesuunnittelun kautta keskustapysäköinnin osalta. Myös talousnäkökulma oli otettava huomioon ratkaisussa, sanoo Mikkelin kaupungin palvelujohtaja Linda Asikainen.

Kuva: Mikko Mäkeläinen