Mikkelin kaupungin sivistyksen ja hyvinvoinnin palvelualueella työskentelevä Aila Marjamaa palasi kesälomalta töihin hyvillä mielin. Rentouttava loma on tehnyt tehtävänsä: On aika tarttua kehittämispäällikön työtehtäviin.
Kehittämispäällikkönä Marjamaa muun muassa hakee erilaisia avustuksia ja hankerahoituksia erityisesti perusopetukseen.
– Teen paljon yhteistyötä tulosalueiden ja muiden toimijoiden kanssa, kuten kuntien, järjestöjen ja hyvinvointialueen. Kyseessä on yksi osa työtäni, Marjamaa kertoo.
– Isossa roolissa tehtävässäni on lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseen liittyvät asiat. Esimerkiksi opiskeluhuoltoon liittyvä yhteistyö hyvinvointialueen kanssa sekä lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman valmistelu.
Marjamaan työ on paljolti hallinnollisissa ja rakenteellisissa kokonaisuuksissa, mutta myös yhteisissä kehittämistehtävissä. Kehittämispäällikkönä hän on työskennellyt yhdentoista vuoden ajan.
– Kehittämispäällikkönä toimenkuvani ei ole koko ajan pysynyt samana. Aiemmin olin kaupungilla hallintopäällikkönä opetus- ja sivistystoimessa ja sitä ennen työskentelin Mikkelin ammatti-instituutissa, vuonna 1999 Kuopiosta Mikkeliin muuttanut Marjamaa kertoo.
– Vuonna 99 tulin silloiseen Mikkelin maalaiskuntaan koulukuraattoriksi. Yhtäjaksoisesti olen ollut Mikkelin kaupungin palveluksessa vuodesta 2002 lähtien.
Koulutukseltaan Marjamaa on yhteiskuntatieteiden maisteri, matkan varrella on kertynyt myös rehtori- ja opettajaopintoja. Lisäksi Marjamaa on sivutyössään työnohjaaja sekä kirjallisuusterapiaohjaaja.
– Vedän kirjallisuusterapeuttisen kirjoittamisen kurssia Mikkelin kansalaisopistolla, pöytälaatikkokirjailijaksi tunnustautuva Marjamaa sanoo.
– Runoja olen kirjoittanut pikkutytöstä asti. Lisäksi vapaa-ajallani harrastan kuntoliikuntaa – ilmoittauduin kahvakuulakurssille kansalaisopistoon, uimassa käyn välillä ja kuvataidetta tulee tehtyä jonkin verran. Melontaakin harrastan, vaikka tänä kesänä kajakkia ei ole tullut käytettyä vesillä. Lisäksi aloitan syksyllä japanin kielen alkeiden verkkokurssin.
Mikkeli – Mukavan kokoinen työnantaja
Marjamaan mielestä Mikkelin kaupunki on mukavan kokoinen työnantaja. Toisaalta tarpeeksi iso, jolloin tietoa saa muilta asiantuntijoilta, mutta toisaalta henkilöstömäärältään ja portailtaan sopiva, jolloin yhteydenottokynnys ja asioiden selvittäminen sujuvat jouhevasti.
– Jos johonkin asiaan ei riitä tietämys omassa organisaatiossa, saa tietoa esimerkiksi Kuntaliitosta, ministeriöistä tai opetushallituksesta. Pidän siitä, että täällä ei tarvitse tehdä yksin hommia, Marjamaa tuumii.
– Kaupunki on työnantajana mukavan kokoinen, ja vuosien varrella olen oppinut tuntemaan paljon ihmisiä. Kaupunki on myös kehittynyt – nykyisin meillä on paljon enemmän kirjallista ohjeistusta ja yhteistä linjausta verrattuna 20 vuoden takaiseen aikaan. Silloin moni asia oli vain muistitietona ihmisten päässä ja paperin ja kopioinnin määrä oli ihan erilaista nykypäivään verrattuna.
Erityisen tyytyväinen Marjamaa on viime vuosina kohdattujen haasteiden suunnitelmalliseen selättämiseen. Yhteistyötä piti rakentaa uusien organisaatioiden ja uusien henkilöiden kanssa alusta sosiaali- ja terveyspalvelujen siirryttyä ensin kuntayhtymään ja sitten hyvinvointialueelle.
– Yhteistyön uudelleen rakentuminen vaihtuvien esihenkilöiden kanssa on haasteellista, mutta fiilikseni on se, että nyt hyvinvointialueenkin kanssa yhteistyö on päässyt hyvin käyntiin. Rakenteemme ja keskusteluyhteytemme ovat hyvät. Se on tärkeää erityisesti lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämistyön kannalta.
Syksyn 2024 kuviot painottuvat muun muassa opetussuunnitelmien päivityksiin. Haastattelun lopuksi Marjamaa mainitsee vielä tärkeimmän asian.
– Meillä Mikkelin kaupungilla on töissä mukavia ihmisiä! Ilmapiiri on hyvä. Koen, että koronan ja etätyöajan jälkeen ilmassa on ollut rentoutta: Ensin olimme erillään toisistamme, mutta nyt on kiva olla työpaikalla ja nähdä ihmisiä. Myös kaupungin virastotalon remontointi on parantanut työskentelyolosuhteitamme, Marjamaa kiittelee.
Kuva: Aila Marjamaan työhuone sijaitsee Mikkelin kaupungin virastotalolla (kuvaaja: Mikko Mäkeläinen).