Mikkelin kaupunginvaltuuston vuonna 2023 hyväksymä kasvuohjelma puhuu tuotannollisten ja teollisten yritysten kasvusta ja niiden vientikyvykkyydestä sekä energia-alasta. Mutta mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Siitä kertoo ohjelmajohtaja Jussi Heinimö Mikkelin kaupungin kehitysyhtiö Mikseistä.
Mikkeli haluaa olla houkutteleva sijoittautumiskohde teollisuusalan ja muiden tuotannollisten alojen yrityksille. Houkuttelutyötä tekee ennen kaikkea kaupungin kehitysyhtiö Miksei asiantuntijoineen. Mikkelin seutu tarvitsee vahvaa vientiosaamista, koska se tukee yritysten kasvua ja kiihdyttää kansainvälistymistä – teemaa, joka kattaa jo monta osa-aluetta Mikkelin kaupungin strategisessa tekemisessä. Konkreettisena tavoitteena on myös se, että yritysten TKI-toiminta (eli tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminta) vahvistuu merkittävästi viiden vuoden aikana.
Energia-alan kohdalla tavoitteisiin kuuluu yhteinen ymmärrys vihreästä siirtymästä sekä energia-alan murroksen mahdollisuuksien hyödyntämisestä. Uusia energiainvestointeja on jo saapunut aurinkoenergia-alalla. Sitä ennen, vuonna 2023, Miksei teetti yhteistyökumppaneineen selvityksen potentiaalisista aurinkovoima-alueista. Selvisi, että Mikkelissä olisi mahdollisuuksia lähes 1000 megawatin aurinkovoimakapasiteetin rakentamiseen.
Aurinkovoimainvestoinnit mahdollistavat uusiutuvan energian tuotannon lisäämistä koko maakunnassa, tukevat vihreää siirtymää, lisäävät omavaraisuutta energiantuotannossa ja edistävät vetytalouteen liittyvien investointien toteuttamista.
– Uudet sähköntuotantoinvestoinnit ovat käytännössä aurinkovoimaa, koska tuulivoiman rakentamiseen liittyy Mikkelissä rajoitteita. Aurinkovoimalle on hyviä maa-alueita, jotka ovat poistuneet turvetuotantokäytöstä tai joiden metsäntuotto on alhainen. Esimerkiksi Haukivuoren Viitakankaan alue, jonka Solinvest oy on varannut kaupungilta aurinkovoimalalle ja akkuvarastoille, on tällainen, kertoo kehitysyhtiö Miksein invest in -toiminnasta vastaava Jussi Heinimö.
Mikkeli on myös saamassa muita vihreän siirtymään liittyviä merkittäviä investointeja. Tähän mennessä julkisuuteen on tullut kolme datakeskushanketta ja valtakunnan suurimmalle akkuenergiavarastolle on myönnetty rakennuslupa Mikkeliin. Vaikka taloudelliset näkymät, maailmanlaajuiset epävarmuudet ja rauhanomaista rinnakkain eloa ja kaupankäyntiä häiritsevät uhkatekijät leijailevat jatkuvasti ilmassa, Heinimön mukaan Mikkelissä on syytä olla luottavaisin mielin. Energian ja vihreän siirtymän investoinnit nimittäin ovat erittäin merkittävässä roolissa elinvoiman kannalta.
– Kehitysyhtiössä on tehty pitkäjänteistä työtä teollisten investointien edistämisessä. Ensinnäkin on tunnistettu, mitkä ovat Mikkelin vahvuudet. Jotta yritykset tulisivat ja investoisivat tiettyyn paikkaan, ne hakevat jotakin, minkä takia tulla. Yleensä yritykset hakevat raaka-ainetta, asiakkaita, kustannustehokkuutta sekä tutkimus- ja kehittämismahdollisuuksia. Tämän lisäksi on tehty taustaselvityksiä ja koottu etukäteen valmiiksi investorien tarvitsemia tietoja. Mikkelin vahvuutena on maa- ja tonttitarjonnan lisäksi hyvät liittymismahdollisuudet sähköverkkoon. Valtakunnallinen kantaverkko kulkee Mikkelin poikki, Heinimö avaa.
– Tulokset edistämistyöstä ja investoinneista alkavat näkyä lähiaikoina. Aiemmin ei ole ollut näin merkittäviä, satoihin miljooniin euroihin kohoavia investointeja Mikkeliin tulossa. Jokainen tänne rakennettava aurinkovoimala, datakeskus tai akkuenergiavarasto työllistää varsinkin rakennusvaiheessa lisää ihmisiä. Ja pitäähän näitä paikkoja myös huoltaa ja ylläpitää eli myönteiset vaikutukset aluetalouteen ja elinvoimaan ovat merkittäviä.
Mikkelin kaupunki on viime kuukausina virittänyt uudenlaista keskustelua kansainvälisyydestä, muun muassa Naton maavoimien alaesikunnan kaupunkiin sijoittumisen myötä. Kasvuohjelmassa yritysten sijoittumiseen kohdistuvan teeman ydintavoitteena on tuhat suoraa työpaikkaa tuotannollisiin ja teollisiin yrityksiin sekä energia-alalle. Näiden lisäksi syntyy 1500 muuta työpaikkaa välillisesti muuhun talouteen ja palveluihin. Yhteensä tavoitteena on 2500 työpaikkaa, joilla olisi yhteensä 190 miljoonan euron aluetalousvaikutukset.
– Kansainvälisyys tulee Mikkelissä lisääntymään, koska investorit ja näiden avainhenkilöt tulevat usein ulkomailta. Meneillään oleva puhtaan energian ja vihreän siirtymän buumi tarjoaa Mikkelille mahdollisuuden ottaa loikan seuraavan sukupolven puhtaan teollisuuden kaupungiksi. Uutiset Mikkeliin sijoittuvista ja investoivista yrityksistä sekä näiden antama positiivinen palaute asioiden sujumisesta vahvistavat myönteistä kehitystä; ne lisäävät Mikkelin kiinnostavuutta myös muiden potentiaalisten sijoittuvien yritysten silmissä, Heinimö sanoo.
Mikkelin kasvuohjelman viisi teemaa ovat:
1. Tuotannollisten ja teollisten yritysten kasvu ja niiden vientikyvykkyys sekä energia-ala
2. Osaavan työvoiman saatavuus
3. Oppilaitosten ja yritysten yhteistyö
4. Nuorten unelmakaupunki
5. Alueen veto- ja pitovoimatekijät sekä maineenrakennus
Esittelemme teemat kasvuohjelmasta kertovassa juttusarjassamme.