Mikkelin koululaisten harrastustoiminta palkittiin Etelä-Savon urheilugaalassa

Hanna Myyryläinen ja Aila Marjamaa.

Mikkelin kaupungin Oma juttu -harrastustoiminta palkittiin Etelä-Savon urheilugaalassa 7. helmikuuta Harrastaminen koulupäivän yhteydessä -palkintosarjassa. Palkinnon luovutti Opetushallituksesta ohjelmajohtaja Antti Blom.

Perusteita palkinnolle oli lukuisia. Yksi oli se, että jokaisessa Mikkelin peruskoulussa on harrastustoimintaa. Kouluilla olevia tiloja hyödynnetään toiminnassa, ja muun muassa Kalevankankaan koulun uima-altaalla on mahdollisuus uinnin harrastamiseen.

Harrastuskoordinaattori tekee yhteistyötä koulujen kanssa ja kiertää kaikki koulut kuullen lasten ja nuorten toiveet ja tekee harrastustoivekyselyt vuosittain kaikille oppilaille. Yläkoululaisille kuntosali oli kaikista toiveista suosituin ja sitä onkin tarjolla yläkoululaisille jokaisella koululla. Mikkelin kaupunki on saanut koordinoinnin vakinaistettua ja siten turvattua toiminnan ja sen kehittämisen.

Palkinnon kävivät vastaanottamassa harrastustoiminnan koordinaattori Hanna Myyryläinen ja kehittämispäällikkö Aila Marjamaa. Myyryläinen kertoo, että erään vanhemman palautteen mukaan ”kerho oli lapsen mielestä maailman paras”.

 – Tämä on tunnustus, joka on edellyttänyt työtä ja innostunutta asennetta monelta ihmiseltä – kyseessä on joukkuelaji, Aila Marjamaa sanoo.

Mikkelissä peruskouluikäisen harrastus- ja kerhotoiminta koulupäivän yhteydessä koostuu kahdesta hankkeesta. Vuosittain Itä-Suomen aluehallintovirastolta haetaan Harrastamisen Suomen mallin rahoitusta ja Opetushallitukselta kerhoavustusta. Molempiin tarvitaan kaupungin omarahoitusosuutta 30 prosenttia.

Kaupunki satsaa kerhoihin yli 45 000 euroa vuodessa omaa rahoitusta. Summa vaihtelee jonkin verran vuosittain. Harrastamisen Suomen mallin Oma juttu -harrastuksia järjestetään vuosittain noin 60 kappaletta, ja ne ovat koko lukuvuoden kestäviä. Opetushallituksen kerhoja järjestetään vuosittain noin 50. Ne voivat olla kestoltaan lyhempiä tai koko lukuvuoden kestäviä. Oma juttu -harrastuksiin osallistuu vuosittain noin 800 peruskoululaista. Lisäksi Oma juttu -harrastusten ohjaustuntien määrä lukuvuosittain on noin 1700 tuntia.

Mikkelin kaupungin opetusjohtaja Seija Mannisen kertoo, että kärkenä Mikkelissä on aina ollut maksuttomat matalan kynnyksen kerhot, onpa niitä järjestetty kaupungin omalla rahalla tai osin Opetushallituksen rahoittamana.

– Kerhoja on haluttu kaikille kouluille, jotta asuinpaikka tai muut syyt eivät estä harrastamista, Manninen sanoo.

Kun Harrastamisen Suomen malli ja Oma juttu -kerhot alkoivat vuonna 2021, hartiat asian suhteen levenivät.

– Kiitos kuuluu myös sivistysjohtaja Virpi Siekkiselle, jonka johdolla Mikkelin malli on aidosti yhteinen ja monialainen ja suoraan sivistysjohtajan alaisuudessa. Yhteistyötä tehdään perusopetuksen lisäksi muun muassa liikunta-, kulttuuri- ja nuorisopalvelujen sekä kirjaston ja kansalaisopiston kanssa. Oma juttu -toimintaan palkattiin osa-aikainen koordinaattori. Työ on nykyisin päätoiminen ja vakinainen, koska koordinaattorin työhön kuuluu myös lapsiperheiden avoimen kohtaamispaikka Kopan työtä, Aila Marjamaa kertoo.

”Onko pakko jo lähteä pois?”

Kahden rinnakkaisen kerhohankkeen pyörittäminen tuo omat haasteensa. Oma juttu -harrastuksissa rahoittajan ehdot ovat tiukemmat, kerhojen tulee kestää lähes koko lukuvuoden ja vain oppilaiden itsensä toivomia kerhoja voidaan järjestää. Opetushallituksen kerhot voivat olla myös kausiluontoisia tai vuodenaikaan liittyviä ja joskus oppilaille voidaan tarjota myös sellaista, jota he eivät ole osanneet itse toivoa, mutta sitten ehkä innostuvat, kun jotain uutta on tarjolla.

Jotta kaikki tämä toimii, tarvitaan ohjaajia kouluilta, järjestöistä ja yrityksistä, aikuisia, jotka ohjaavat ja kannustavat lapsia harrastuksiin, taustajoukkoja, jotka huolehtivat hallinnosta ja taloudesta sekä tietenkin koordinaattoria.

– Palkinto kuuluu oppilaille, huoltajille, opettajille, koulunkäynninohjaajille, rehtoreille, koulunuorisotyöntekijöille, kuraattoreille ja terveydenhoitajille. Liikunta-, nuoriso- ja kulttuuripalveluiden henkilöstö etsivät yhdessä koordinaattorin kanssa harrastusohjaajia niihin harrastuksiin, joihin ei ole ohjaajia kouluissa tai vakiintuneissa yhteistyökumppaneissa. Toimisto-, koulu- ja henkilöstösihteerit huolehtivat, että palkat ja laskut kirjataan oikein, Marjamaa luettelee.

– Erityisen suuri kiitos kuuluu Hanna Myyryläiselle, joka luotsaa Oma juttu -toimintaa ymmärtäen kouluja ja järjestöjä, huoltajia ja oppilaita, ja yhdessä verkostojensa kanssa kaivaa uusia ohjaajia ja kehittää yhä uusia kerhoideoita, Marjamaa kiittelee.

Koulujen oppilaat ovat aktiivisesti esittäneet toiveita, käyneet kerhoissa ja ottaneet kavereita mukaan. Näin he itse ovat kommentoineet kerhotoimintaa.

”Oli kiva ja hyvä käydä ohjatusti kuntoilemassa. Pikkuhiljaa pystyi treenaamaan omatoimisesti ja nyt osaa lähteä vaikka muillekin saleille treenaamaan.”

Ja kun aika on tullut täyteen ja seuraava koulupäivä jo häämöttää, kuuluu usein: ”Onko pakko jo lähteä pois?”

Kuva: Hanna Myyryläinen ja Aila Marjamaa Etelä-Savon urheilugaalassa (Etelä-Savon Liikunta).