Mikkelin seudun luontoretkeilykohteet

Mikkelin, Hirvensalmen, Kangasniemen, Mäntyharjun ja Pertunmaan alueella on lukuisia mielenkiintoisia luontokohteita, jotka edustavat Järvi-Suomen luontoa parhaimmillaan.

Mikkelin kaupungin ylläpitämiä retkeilyreittejä on kaksi; Säynätin reitti Metsäsairilan alueella ja Sydänmaan reitti Anttolassa. Lisäksi retkeilyyn soveltuvia reittejä ylläpitävät yhdistykset ja muut paikalliset toimijat. Tällaisia reittejä on mm. osa Neitvuoren reiteistä Anttolassa, Irja Hannosen polku Suomenniemellä ja Häkkilän polku Haukivuorella. Kaikilta edellä mainituilta reiteiltä löytyy opasteet ja laavu sekä muita tulentekopaikkoja, laituri ja uimiseen soveltuvaa rantaa.

Mikkelissä on runsaasti laavuja ja kotia myös muiden ulkoilureittien varrella. Kahdella kaupungin ylläpitämällä luontopolulla voi tutustua alueen luonnosta kertoviin värikkäästi kuvitettuihin luontopolkutauluihin. Luontopolut sijaitsevat Urpolanjoen luonnonsuojelualueella Urpolassa ja Hanhikankaan luonnonsuojelualueella Kalevankankaalla. Urpolan luonnonsuojelualueen kupeessa sijaitsee Urpolan luontokeskus, joka toimii samalla myös Saimaa Geopark- keskuksena. Reittien lisäksi Mikkelistä löytyy useita yksittäisiä luonnonnähtävyyksiä, jollaisia ovat mm. Pursialan hiidenkirnu ja Kommelin luolat Mikkelissä, Otavan kirkkokivet, Anttolan rakokivet ja Astuvansalmen kalliomaalaukset Ristiinassa. Lisäksi Mikkelissä on neljä lintutornia, jotka sijaitsevat Naistingin lammella Rantakylässä, Hujasen suoalueella Hiirolassa, ja Saimaan rannalla Kenkäverossa ja Porrassalmella.

Linkkejä onnistuneeseen luontoretkeilyyn Mikkelin seudulla:

Visit Mikkeli
Saimaa Geopark-kohteet
Mikkelin kaupungin ulkoilureitit ja -alueet sekä retkisatamat
Mikkelin alueen Laavut ja kodat (Yhdessä luontoon -hanke)
Retkipaikka
Lintutornit (Suomen luonnonsuojeluliitto ry)
Retkikohteita (Suomen luonnonsuojeluliitto ry)

Anttolan matkailu
Veneilijöiden palvelut Luonterilla (Luontoon.fi)
Haukivuori luontomatkailu
Puulan ja Kyyveden reitit (Luontoon.fi)
Suomenniemen retkeilyreitit

Kangasniemi

Kangasniemellä on 3 luontopolkua: Siikajärven luontopolku, Sinivuoren retkipolku ja Suurolan luontopolku, jonka varrella on myös kota ja lintutorni. Kangasniemen toista lintutornia, Pukkiselän lintutornia, on kuvailtu yhdeksi Suomen parhaista.
Luontopolut (Kangasniemen kunta)

Mäntyharju

Mäntyharjulla on monipuolinen tarjonta retkeily-, melonta- ja maastopyöräilyreittejä, joiden varrella sijaitsee useita laavuja ja nuotiopaikkoja. Pisimmät reitit vievät Repoveden kansallispuistoon asti. Mäntyharjulla sijaitsee lisäksi Lainjärven lintutorni.
Retkeilyreittejä (Mäntyharjun Reissupolku ry)

Hirvensalmi

Hirvensalmella kulkee Kissakosken luontopolku, Kalkkeronkierroksen retkipolku ja Hirvensalmi-Satulinna retkipolku, jonka varrella sijaitsee Mäknistön laavu.
Luontopolkujen kartat (Hirvensalmen kunta)

Pertunmaa

Pertunmaalta lähtee Pertunmaa-Kuortti ja Pertunmaa-Mäntyharju retkeilyreitit. Reittien varrella sijaitsevat Nipulin, Mäntymotellin ja Kolunkankaan laavut sekä Heposalmen taukopaikka.
Ulkoilureitit (Pertunmaan kunta)