Työ ja yrittäminen

Työnhakijaksi ilmoittautuminen

Oletko jäänyt työttömäksi tai lomautetuksi? Toimi näin:

Kun jäät työttömäksi tai sinut lomautetaan, ilmoittaudu työnhakijaksi viimeistään ensimmäisenä työttömyys- tai lomautuspäivänäsi. Voit tehdä ilmoittautumisen jo aiemmin, jos tiedät etukäteen päivämäärän, jolloin jäät työttömäksi tai lomautetuksi. Voit myös ilmoittautua työnhakijaksi, vaikka et olisikaan työtön. Voit esimerkiksi ilmoittautua työnhakijaksi, jos haluat vaihtaa työpaikkaa.

Ilmoittaudu työnhakijaksi Työmarkkinatorin Asiointi-palvelun kautta. (tyomarkkinatori.fi, linkki aukeaa uuteen välilehteen).

 

Ilmoittautumiseen tarvitset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai sirullisen henkilökortin. Sinun tulee olla EU- tai ETA-maan tai Sveitsin kansalainen.

 

Täytä pyydettävät tiedot huolellisesti ja kerro tilanteestasi mahdollisimman tarkasti. Kerro mitkä asiat ovat johtaneet työttömyyteesi. Voit kertoa työsuhteesi päättymisestä, aiemmista työpaikoistasi, opiskeluistasi ja yrittäjyydestä. Kiinnitä erityistä huomiota siihen, että yhteystietosi ovat ajan tasalla.

 

Jos et pysty ilmoittautumaan sähköisesti työnhakijaksi, voit ilmoittautua työnhakijaksi myös soittamalla työllisyyspalveluiden palvelunumeroon tai asioimalla työllisyyspalveluiden palvelupisteellä.

 

Jos olet muun kuin EU- tai ETA-maan tai Sveitsin kansalainen, ota yhteyttä Mikkelin seudun työllisyyspalveluihin.

 

Mikkelin seudun työllisyyspalveluiden yhteystiedot.

 

Huomioithan, että työttömänä työnhakijana sinulla on tiettyjä oikeuksia ja velvollisuuksia. Velvollisuuksien laiminlyöminen voi johtaa karenssiin eli työttömyysetuuden katkeamiseen määräajaksi tai toistaiseksi.

 

Työttömän työnhakijan oikeudet ja velvollisuudet löytyvät Työmarkkinatorilta. (tyomarkkinatori.fi, linkki aukeaa uuteen välilehteen)

 

 

Kun olet ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi, vastuuasiantuntijasi tarkastaa, onko sinulla oikeutta työttömyysetuuteen. Hän välittää tiedon työttömyysetuutesi maksajalle eli Kelalle tai työttömyyskassalle.

 

Huomiothan, että sinun on kuitenkin haettava itse työttömyysetuutta Kelasta tai työttömyyskassastasi. Tarkempia ohjeita löydät Kelan ja työttömyyskassasi verkkosivuilta.

 

Luettelo työttömyyskassoista (tyj.fi, linkki aukeaa uuteen välilehteen)

Kela, Työttömyystuet (kela.fi, linkki aukeaa uuteen välilehteen)

 

Kun olet ilmoittautunut työnhakijaksi, olemme yhteydessä sinuun noin viiden arkipäivän kuluttua ilmoittautumisestasi. Keskustelussa käymme läpi tilannettasi tarkemmin. Lisäksi vastuuasiantuntijasi tekee kanssasi työllistymissuunnitelman.

 

Työllistymissuunnitelmassa sovitaan tarkemmin työnhakusi etenemisestä. Yhdessä vastuuasiantuntijan kanssa pohditte, mitä työpaikkoja voisit hakea, onko sinulla tarvetta päivittää osaamistasi tai onko sinulla tarvetta alan vaihdolle. Työllistymissuunnitelma räätälöidään aina yksilöllisesti työnhakijan tilanteen mukaan.

 

Keskustelun yhteydessä sovitaan myös yhteydenpidosta vastuuasiantuntijan kanssa ja seuraavan tapaamisen ajankohdasta. Seuraavissa keskusteluissa käydään läpi sitä, miten työnhakusi on edennyt ja tarvitseeko työllistymissuunnitelmaasi päivittää. Lisäksi vastuuasiantuntijasi tarjoaa sinulle vinkkejä työnhakuun.

 

Hae aktiivisesti työpaikkoja. Työmahdollisuuden hakemiseksi voit esimerkiksi tehdä työhakemuksen avoinna olevaan työtehtävään tai laittaa avoimen hakemuksen työnantajalle, joka ei ole ilmoittanut avoimista työpaikoista. Voit myös lähestyä työnantajia suoraan esimerkiksi sähköpostitse tai puhelimitse. Haettavien työmahdollisuuksien on oltava sellaisia, joihin sinulla on edellytykset työllistyä.

 

Lisää tietoa työnhausta löydät Apua työnhakuun -sivulta. 

 

 

Työllisyyspalveluiden tieto- ja neuvontapalvelut 
Saat alueesi työvoimaviranomaiselta tietoa ja neuvontaa, kun kaipaat lisätietoa työllisyyspalveluista. Saat tietoa esimerkiksi:

  • työnhausta,
  • koulutuspaikoista,
  • yrityksen perustamisesta ja yrittäjyydestä.

Työnhaun neuvonta ja ohjaus 
Työvoimaviranomainen neuvoo ja ohjaa sinua työn hakemisessa ja oikeiden palvelujen valitsemisessa. Työllistymistäsi tuetaan alkuhaastattelun, työllistymissuunnitelman ja työnhakukeskustelujen avulla.

 

Lisätietoa

Työnhaku (tyomarkkinatori.fi, linkki aukeaa uuteen välilehteen)

Lomautus (tyomarkkinatori.fi, linkki aukeaa uuteen välilehteen)

Työttömyys (tyomarkkinatori.fi, linkki aukeaa uuteen välilehteen)