Työ ja yrittäminen

Apua työnhakuun

Tältä sivulta löydät ohjeita ja vinkkejä työpaikkojen etsintään, CV:n ja työhakemuksen tekemiseen ja työhaastatteluun valmistautumiseen sekä yrityksen perustamiseen.

Mistä voin löytää työpaikan?

Netissä on monia verkkosivuja, joissa ilmoitetaan avoimista työpaikoista. Näitä ovat esimerkiksi:

Monet työnantajat mainostavat avoimia työpaikkoja sosiaalisessa mediassa. Sosiaalisen median kanavia, joissa voi olla työpaikkailmoituksia ovat esimerkiksi:

LinkedIn

  • LinkedInissä on työnantajien ilmoituksia avoimista työpaikoista. Lisäksi voit verkostoitua oman alasi asiantuntijoiden kanssa.

Facebook

  • Facebookissa on yritysten ja organisaatioiden tilejä, joissa voi olla työpaikkailmoituksia. Lisäksi Facebookissa on myös ryhmiä, joissa ilmoitetaan avoimista työpaikoista tai voit itse kysyä avoimista työtehtävistä

Instagram

  • Instagramissa on yritysten ja organisaatioiden tilejä, joissa voi olla työpaikkailmoituksia.

Työ ja myö -media

  • Työ ja Myö Media on Mikkelin seudun työllisyyspalveluiden palvelu, jossa esitellään alueen avoimia työpaikkoja ja koulutuksia videomuodossa. Löydät palvelun YouTubesta. (youtube.com, linkki aukeaa uuteen välilehteen.)

RekryON

RekryON – Työnhakijoiden ja työnantajien kohtauspaikka! Mikkelin seudun suurin rekrytointitapahtuma RekryON on järjestetty jo vuodesta 2012 alkaen. Tapahtuma saattaa yhteen työnantajat ja heidän alallaan toimivat sekä alasta kiinnostuneet työnhakijat, työpaikanvaihtajat ja opiskelijat. Tapahtumassa on rento ja välitön tunnelma, ja työnhakijoille järjestetään myös työnhakua tukevia toimintoja, joista saa esim. apua hakupapereiden tekemiseen sekä muitakin vinkkejä työnhakuprosessiin.

Lue lisää RekryOn-tapahtumasta:

 

Muut alueen työnhakutapahtumat

Myös muita työnhakutapahtumia voidaan järjestää. Näistä tapahtumista ilmoitetaan erikseen.

Miten teen ansioluettelon eli CV:n?

Työnhakua varten tarvitset ajantasaisen CV:n eli ansioluettelon. CV:hen kirjoitetaan:

Yhteystietoihin kirjoitetaan etu- ja sukunimi, sähköposti sekä puhelinnumero. Tarvittaessa voit liittää yhteystieto-osioon myös esimerkiksi LinkedIn-profiilisi.

Työkokemus kirjoitetaan CV:hen uusimmasta vanhimpaan eli uusin työ kirjoitetaan ensin. Kirjoita työpaikan nimi ja tehtävänimike sekä työn aloitus- ja päättymisajankohta. Lisäksi mainitse tärkeimmät työtehtäväsi, vastuusi ja saavutuksesi.

Koulutukset kirjoitetaan CV:hen uusimmasta vanhimpaan eli uusin koulutus kirjoitetaan ensin. Kirjoita oppilaitoksen nimi ja tutkintonimike sekä koulutuksen alkamis- ja päättymisajankohta. Lisäksi mainitse pää- ja sivuaineesi sekä työtehtävän kannalta olennaiset kurssit.

Kielitaidon kertominen totuudenmukaisesti on tärkeää, sillä se saatetaan testata haastattelussa. Kirjoita kieli ja kuinka hyvin osaat sitä. Voit halutessasi eritellä suullisen ja kirjallisen kielitaidon, jos niissä on eroja. Kielitaidon merkitsemiseen on useita tapoja, mutta yleensä se merkitään asteikolla: äidinkieli, erinomainen, hyvä, kohtalainen, alkeet.

Kerro, mitä ohjelmistoja ja käyttöjärjestelmiä osaat käyttää ja millaisella tasolla taitosi ovat. Esimerkiksi voit mainita MS Officen ohjelmista, sähköpostista, sosiaalisen median kanavista ja muista ohjelmista, jotka ovat haettavan työtehtävän kannalta olennaisia.

Jos sinulta löytyy tehtävän kannalta olennaista kokemusta esimerkiksi harrastusten tai vapaaehtoistyön kautta, mainitse niistä CV:ssä.

Merkitse suosittelijasi nimike ja yhteystiedot. Yhteystiedoissa on hyvä mainita puhelinnumero ja sähköpostiosoite. Muista kuitenkin pyytää ensin pyytää lupa suosittelijaltasi, ennen kun merkitset hänen yhteystietonsa CV:hen.

Voit lisätä itsestäsi kuvan CV:hen. Valitse itsestäsi edustava, asiallinen, laadukas ja hymyilevä kasvokuva.

Netistä löytyy valmiita pohjia CV:n tekemistä varten:

Miten teen työhakemuksen?

Työhakemus on korkeintaan kaksi sivua pitkä teksti, jonka tarkoitus vakuuttaa työnantaja siitä, että juuri sinä olet sopiva henkilö haettavaan työtehtävään. Työhakemuksen on tarkoitus täydentää CV:täsi ja kertoa, mitä sinä voisit tuoda työnantajalle. Hyvä työhakemus kertoo osaamisestasi, taustastasi ja persoonastasi sekä motivaatiostasi. Se on kirjoitettu sujuvasti ja se on rakenteellisesti selkeä sekä kieliopillisesti virheetön. Hyvä työhakemus myös vastaa työpaikkailmoituksen vaatimuksiin. Työhakemuksessa on hyvä antaa konkreettisia esimerkkejä osaamistasi, luonteestasi ja motivaatiostasi.

Työhakemuksessa:

  • Esittele itsesi.
  • Kerro osaamisestasi ja siitä, mitä voisit tuoda työnantajalle.
  • Kerro, miksi haet juuri tätä työpaikkaa ja miksi sinut tulisi valita työtehtävään.
  • Kerro luonteestasi ja persoonastasi.

Voit myös jättää yrityksille ja organisaatioille avoimia hakemuksia, mikäli sinua kiinnostavaa työpaikkaa ei ole tällä hetkellä avoinna tai lähestyä työnantajia suoraan sähköpostilla tai puhelimitse.

Miten valmistaudun työhaastatteluun?

Työhaastattelu voidaan järjestää esimerkiksi kasvotusten, etäyhteydellä tai ryhmähaastatteluna. Myös nauhoitettavat videohaastattelut ovat yleisiä.

Työhaastatteluun kannattaa valmistautua huolellisesti.

  • Käy läpi työpaikkailmoitus ja oma työhakemus ja mieti työpaikkaan sekä osaamiseesi liittyviä asioita, joita haluat erityisesti nostaa esiin haastattelussa.
  • Valmistaudu vastaamaan rehellisesti haastattelijan kysymyksiin ja valmistaudu kertomaan konkreettisia esimerkkejä osaamisestasi. Usein kysyttyjä haastattelukysymyksiä löydät esimerkiksi Duunitorin sivuilta. (duunitori.fi, linkki aukeaa uuteen välilehteen)
  • Tutustu työnantajaan ennen haastattelua esim. verkkosivujen tai sosiaalisen median kautta.
  • Mieti valmiiksi kysymyksiä, joita voit kysyä haastattelussa.
  • Pukeudu haastatteluun siististi.
  • Saavu haastatteluun ajoissa. Ilmoita ajoissa, jos et pääse paikalle.
  • Jos et tullut valituksi tehtävään, voit pyytää palautetta haastattelusta. Palautteen avulla voit kehittää työnhakutaitojasi.