Valokuvataidetta Mikkelin taidemuseossa

Paula Hyvönen.

Mikkelin taidemuseon syksy ja talvi keskittyvät valokuvataiteeseen. Vantage Point -näyttelyn teokset ovat peräisin kaupungin taidekokoelmasta. Harvoin esillä olevia teoksia on valittu näyttelyyn yhdeltätoista eri taiteilijalta.

– Edellinen valokuvataidetta esittävä näyttely Mikkelin taidemuseossa oli vuonna 2016. Koin, että nyt on pitkästä aikaa valokuvataiteen vuoro, kertoo taidemuseon amanuenssi Paula Hyvönen (kuvassa).

Kaupungin kokoelmaan valokuvataidetta on hankittu 1990-luvulta lähtien, jolloin valokuva oli suomalaisessa taidekentässä jo vakiinnuttanut paikkansa perinteisten taidemuotojen rinnalla. 

Näyttelyn taiteilijat hyödyntävät valokuvan erilaisia mahdollisuuksia ja kykyä luoda fiktiota tai dokumentaristisia kuvia. Valokuva toimii oman identiteetin hahmottamisen välineenä. Savolainen maaseutu kohtaa oman arjen ja henkilökohtaiset kokemukset Ari Jaskarin mustavalkovedoksissa. Mikko Auerniitty ja Harri Heinonen kuvaavat jalkapallomaisemia 1800-luvun maisemamaalauksen hengessä. Vertti Teräsvuoren valokuvasarjan kuvitteellinen alkuperäiskansa referoi yhdysvaltalaisen valokuvaajan Edward S. Curtisin valokuviin Pohjois-Amerikan intiaaneista. Juhana Moisander puolestaan lainaa maalaustaiteen vanitas-aiheista tummanpuhuvissa asetelmissaan. Anni Löppösen valokuvissa arkinen maisema kaikessa koruttomuudessaan limittyy ihmisen omaan sisäiseen tilaan, luoden kerrostumia elettyyn hetkeen ja paikkaan. Muut näyttelyn taiteilijat ovat Olli Jaatinen, Päivi-Maria Jaatinen, Annikki Luukela, Susanna Pälviä ja Perttu Saksa.

Kehittyneet valokuvaustekniikat ja -välineet sekä kuvanmuokkausaplikaatiot mahdollistavat nykyään jokaisesta oman elämänsä huippuvalokuvaajan, mutta viimeistelty, huolellisesti ja oivaltavasti toteutettu valokuvataide herättää edelleenkin mielenkiintoa ja uteliaisuutta. 

Vantage Point – Valokuvataidetta Mikkelin kaupungin taidekokoelmasta -näyttely Mikkelin taidemuseossa 29.10.2021–13.2.2022. Taidemuseo sijaitsee kauppakeskus Akselin toisessa kerroksessa, osoitteessa Maaherrankatu 18–20.

Kuva: Ismo Funke