Kesällä Saimaalle! Astuvansalmea pääsee ihailemaan laivan kyydissä

Astuvansalmen kallio.

Muutaman vuoden tauon jälkeen matkailija pääsee ensi kesänä jälleen laivalla Mikkelin satamasta suoraan Saimaan aalloille.  Aino-laivalla toteutettava uusi reitti vie Mikkelin satamasta Kenkäveron, Kyyhkylän ja Heimarin kautta Astuvansalmen kalliomaalauksille ja Kallioniemen huvilalle saakka.

– Uusi reitti Mikkelin satamasta on täydellinen lisä Hop On Hop Off -reitteihin. Tämän reitin lisäksi toteutamme viime kesänä aloitetut takuulähtöiset bussi- ja veneretket Anttolasta Neitvuorelle ja Ristiinasta Astuvansalmelle sekä bussiretken Mikkelin kaupunkikohteisiin, sanoo projektipäällikkö Hanna Airas Mikkelin matkailukohteiden ja Saimaan saavutettavuuden parantaminen -hankkeesta.

Viime kesän Hop On Hop Off -elämysreitit Saimaalle onnistuivat yli odotusten. Aikataulutettujen bussi- ja venekuljetusten kyydissä matkusti kesällä lähes 800 matkustajaa.

– Asetimme hyvin maltillisen tavoitteen koronatilanteen takia ja matkustajamäärä yllätti meidät positiivisesti. Olen toiveikas, että tulevana kesänä tuplaisimme matkustajamäärän, sillä tänä vuonna meillä on enemmän aikaa muun muassa markkinointiin. Yrittäjiltä saamamme palautteen perusteella kyseiselle palvelulle on suuri tarve, Airas kertoo.

Hanke tarjoaa mahdollisuuden kokea Saimaan upea järviluonto ja sen rannoilla olevat matkailukohteet myös ilman omaa autoa tai venettä.

– Aloitamme tulevana kesänä retket jo kesäkuun alussa ja jatkamme syyskuun loppuun saakka. Tällä tavoin pidennämme sesonkia ja parannamme toimialan kannattavuutta, Airas kertoo.

Hankkeen lopputuloksena syntyy suositus toimenpiteistä, joilla matkailukohteiden saavutettavuutta voidaan parantaa myös Etelä-Savon alueella.

– Käynnissä oleva hanke on ensimmäinen askel koko Saimaan saavutettavuuden parantamiselle. Toiveissamme on, että kyseinen palvelumuoto kuljettaisi matkailijoita pian koko Saimaan ympäri, Airas sanoo.

– Uudet Hop On Hop Off -reitit täydentävät loistavasti Saimaan matkailutarjontaa, rakentavat vetovoimaista Saimaa-brändiä sekä tiivistävät yritysten ja eri toimijoiden yhteistyötä, sanoo matkailujohtaja Maisa Häkkinen.

Kansalliseen ja alueelliseen matkailustrategiaan kytkeytyvät kaksi hanketta – Mikkelin matkailukohteiden ja Saimaan saavutettavuuden parantaminen ja GeoNaCu Saimaa – tukevat matkailupalveluiden kehittämistä ja auttavat matkailijaa pääsemään kohteisiin kestävästi. Hiilijalanjäljen pienentäminen kuuluu vastuullisen matkailun tavoitteisiin.

Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n hallinnoimat hankkeet rahoittaa Etelä-Savon maakuntaliitto Euroopan aluekehitysrahastosta. Yhteistyöhankkeita ovat muun muassa Saimaa-ilmiö, Vihreän kullan kulttuuritien kehittäminen, D.O. Saimaa Food & Culture ja Visit Saimaa. Hankkeet tukevat osaltaan Saimaa Geoparkin kehittämistä. Keväällä 2021 Saimaa Geopark sai UNESCO Global Geopark -statuksen.

Kesän reittitarjontaan voi tutustua osoitteessa Visit Mikkelin nettisivuilla.

Kuva: Pihla Liukkonen / Kontrastia