Suomalainen vesiosaaminen kiinnostaa maailmalla – japanilaisyritys alkaa testata MBR-kalvoteknologiaa Mikkelissä

AWA:n logo

Viime vuoden toukokuussa käyttöön otettu Mikkelin uusi vedenpuhdistamo Metsä-Sairilassa saa ensimmäisen kansainvälisen asiakkaan japanilaisesta paperi- ja kalvovalmistaja AWA Paperista, joka alkaa testata vedenpuhdistukseen sopivia uusia tuotteitaan Mikkelissä.

Vuonna 1915 Japanin Tokushiman kaupunkiin perustettu AWA Paper kehittää ja valmistaa suodatukseen sopivia tuotteita teollisuudelle. Kun polttomoottoriteknologia on alkanut väistyä autoteollisuudessa, viimeisen kymmenen vuoden aikana yritys on kehittänyt vedenkäsittelyyn liittyviä uusia tuotteita. Pitkään Kaakkois-Aasian markkinoilla toiminutta yritystä kiinnostaa nyt laajentaa toimintaansa Lähi-itään, Pohjois- ja Etelä-Amerikkaan sekä Eurooppaan. Työntekijöitä yrityksellä on noin 660, ja yrityksen liikevaihto on noin 150 miljoonaa euroa. AWA Paperin toimitusjohtaja Yasuhiro Miki odottaa käynnistyvältä yhteistyöltä paljon. ”Mikkelin tarjoama testauskonsepti sopii täydellisesti tavoitteisiimme”, kertoo Miki.

Mikkelin vedenpuhdistamon uuden teknologian mahdollisuudet yritykselle esitteli Digital MBR Oy:n toimitusjohtaja Timo Halonen. Japanissa jo neljännesvuosisadan ajan yrityksille digitaalisen liiketoiminnan kehittämiseen liittyviä ratkaisuja tarjonnut Halonen perusti Digital MBR Oy:n Mikkeliin.

”Yhteistyö AWA Paperin kanssa on erittäin merkittävä avaus. Mikkelissä yritys haluaa testata uusia MBR-kalvosuodatustuotteita globaaleja markkinoita varten. Mikkelistä löytyy osaamista, resursseja sekä yhteistyökumppaneita. Mikkelin kehitysyhtiö Miksein avulla yrityksen perustaminen Tokiosta käsin oli sujuvaa”, Timo Halonen kuvaa.

Hän muistuttaa YK:n selvityksestä, jonka mukaan maailman puhtain vesi löytyy Suomesta ja Japani on listalla kolmantena.

”Kun testataan vedenpuhdistukseen liittyvää teknologiaa, puhdistuksen kyvykkyys tulee parhaiten todennettua siellä, missä vesi on jo lähtökohtaisesti puhdasta.”

Mikkelissä on koulutettu ympäristöalan osaajia jo 50 vuotta. Halonen toivoo, että nyt käynnistyvään pilottihankkeeseen japanilaisyrityksen kanssa saataisiin mukaan paikallisten oppilaitosten osaajia ja opiskelijoita. Ihanne olisi myös löytää paikallisia softakehittäjiä mukaan.

”Softan kehitystyö tapahtuu lähellä kalvoteknologian pilotointia, joten kaikki hyötyvät, jos softakehittäjät toimivat paikan päällä.”

Ensimmäinen yritysvetoinen testilinja

AWAn yhteistyön vauhdittamana Mikkelin vedenpuhdistamon yhteyteen rakennetussa Test Lines -ympäristössä otetaan käyttöön ensimmäinen yritysvetoinen testilinja.

”Mikkelin vesilaitoksen mittava puhdistamoinvestointi tarjoaa valmiit puitteet ja niihin liittyvät resurssit yrityksen globaalille strategialle. Se, että tällainen iso, vakaa ja kansainvälinen japanilaisyritys saadaan tänne Mikkeliin pilotoimaan tuotteitaan, on iso sulka hattuun kaikille prosessissa mukana olleille.”

Jo allekirjoitetun aiesopimuksen mukaan AWA Paper aloittaa yhteistyön Halosen Digital MBR Oy:n, vesilaitoksen operatiivisesta toiminnasta vastaavan Operon Finland Oy:n emoyhtiö Operon Group Oy:n ja Mikkelin kaupungin kanssa. Lopullinen yhteistyösopimus on määrä allekirjoittaa heti marraskuun alussa.

Yhteistyö alkaa pilottihankkeella, jossa jätevedenpuhdistamon luolaan rakennettuun Test Lines -koeympäristötilaan tehdään pilottitestilinja, jossa AWA Paper testaa MBR-kalvoja yhdessä mikkeliläisten kanssa. Testien yhteydessä kehitetään kalvoprosessien optimointiin ja tiedonkeruuseen liittyviä tuotteita.

”Käytännössä AWAlta saadaan tänne Mikkeliin tarvittavat kalvot sekä sensorit ja niihin liittyvä mittauspaketti, jolla pilottitestejä voidaan tehdä ja tuotekehitystä toteuttaa. Yhteistyöhankkeessa hyödynnetään mikkeliläistä osaamista ja ainutlaatuista testiympäristöä,” Operon Groupin liikennetoiminnan kehityspäällikkö Jussi Mikkola arvioi.

Pilottivaiheessa eri osapuolten yhteenlaskettu investointien määrä on noin puoli miljoonaa euroa, mistä yritysten osuus on 300 000 – 400 000 euroa. Mukana on myös kehittämisrahaa.

Puhdistamo vetää uusia yrityksiä puoleensa

Ainutlaatuiseksi vedenpuhdistamon luolaan rakennetun koeympäristötilan tekee se, että sen virtaama on peräti 50-100 kuutiota vuorokaudessa, mikä on muihin vastaaviin testiympäristöihin verrattuna varsin suuri ja vastaa noin 300-700 asukkaan yhdyskuntajätevesikuormaa vuorokaudessa.  

”Tämän kokoluokan testiympäristö on varsin ainutlaatuinen, eikä tällaisia yleensä ole rakennettu suoraan puhdistamojen yhteyteen. AWAn ja Digital MBR:n kanssa käynnistynyt yhteistyö on juuri sitä, mitä BEM-osaamiskeskuksella tavoittelemme. Testausyhteistyöllä saamme tavallaan yrityksiä pikkusormesta kiinni. Jatkossa pyrimme yhteistyön laajentamiseen, mikä tuo tänne lisää tekemistä ja myös herättää uusien asiakkaiden kiinnostusta”, Mikkelin kaupungilla Blue Economy Mikkeli eli BEM-osaamiskeskuksen koordinaattorina toimiva Juha Kauppinen muistuttaa. BEM tavoittelee Mikkeliin uutta vesialan liiketoimintaa ja tuotekehitystä.

Mikkelin jätevedenpuhdistamo voi toimia täkynä myös tänne sijoittuville uusille teollisuuslaitoksille.

”EcoSairilan alueella on tarkoitus tarjota yrityksille puhdistamolla tuotettua niin sanottua uusiovettä, eli puhdistettua jätevettä voidaan jatkokäsitellä teollisuuskäyttöön sopivaksi. Näin yritys voi minimoida talousveden käytön toiminnassaan. Putkilinjasto uusioveden jakelua varten on jo olemassa.”  

Digitalouden tuotteita kansainvälisille markkinoille

Mikkelin kaupunki kilpailutti keväällä 2021 jätevedenpuhdistamon operoinnin ja valitsi osaamiskeskuksen kehittämiseen kumppaniksi mikkeliläiseen Operon Groupiin kuuluvan Operon Finland Oy:n. Operon Group perustettiin vuonna 2019 yhdistämällä Aquazone Oy:n, Kemira Operon Oy:n ja Suomen Ekolannoite Oy:n 30-vuotinen osaaminen. Yrityksellä on tällä hetkellä Mikkelissä viisi työntekijää.

Heinäkuussa käynnistyi Operon Group Oy:n ja Digital MBR Oy:n yhteinen kehityshanke, jonka tavoitteena on edistää Mikkelin seudun viiden jätevedenpuhdistamon digitalisaatiota. Käytännössä tämä tarkoittaa eri tietolähteissä olevan tiedon yhdistämistä, mikä helpottaa päätöksentekoa ja edistää laitoksen toimintavarmuutta.

Tavoitteena on myös pilotoida kaksi tekoälysovellusta. Hanke vauhdittaa kansainvälisille markkinoille sopivien sovellusten ja tuotteiden kehitystyötä.

Operon on kartuttanut viimeisten 20 vuoden aikana omaa operointiosaamistaan. Viimeiset viisi vuotta yritys on kerryttänyt kokemuksia ja osaamista MBR-prosessien rakentamisesta ja operoinnista. Yritys pyrkii nyt vauhdilla kansainvälisille markkinoille, ja sillä on jo kehityshanke muun muassa Vietnamissa.

Syyskuun lopussa uutisoitiin yrityksen mukanaolo norjalaisen Sarpsborgin kaupungin MBR-kalvosuodatusteknologiaan perustuvassa vedenpuhdistamoinvestoinnissa. Mikkelissä kävi tuolloin tutustumassa puhdistamoon kymmenhenkinen norjalaisdelegaatio.  

”Tavoitteemme on kerryttää MBR-teknologiaan liittyvää kokemusta, ratkaisuja ja tuotteita siihen muotoon, että niitä voidaan viedä kansainvälisille markkinoille täältä Mikkelistä. Oppien ja tiedon hyödyntäminen digitalisaation avulla tulee olemaan tässä aivan keskeisessä roolissa”, Jussi Mikkola visioi.