Uusia työmatkaliikennevuoroja Mikkelin ja Juvan välille

Linja-auton istuimia.

Pohjois-Savon Ely-keskus on yhdessä Mikkelin kaupungin ja Juvan kunnan kanssa hankkinut Mikkelin ja Juvan välille uusia linja-autovuoroja parantamaan etenkin vuorotyötä tekevien työmatkayhteyksiä. Kyseessä on ainakin kolme vuotta kestävä kokeilu, joka käynnistyy maanantaina 2.5. Kokeilun tavoitteena on parantaa Juvan yritysten saavutettavuutta.

Kokeilun taustalla ovat Juvan yritysten toiveet paremmista työmatkayhteyksistä Mikkelin ja Juvan välillä. Erityisesti elintarvikeala tarvitsee työvoimaa sesonkityöhön. Nykyiset joukkoliikenneyhteydet eivät palvele muitakaan yrityksiä, joilla on virasto- ja kouluajoista poikkeavat työajat. Yhteystarve on ympärivuotinen, mutta kesäaikaan matkustamisen volyymi on suurempaa sesonkityön vuoksi.

Juvalla toimivia yrityksiä ovat muun muassa Kruunu Herkku, Sisuwood, Valoe, S-ryhmän ABC ja Kotileipomo Siiskonen. Mikkelissä toimii Ramin Konditorian leipomo Visulahdessa. Vuorotyöläisille suunnatut uudet bussivuorot on suunniteltu ensisijaisesti palvelemaan Sisuwoodin, Kruunu Herkun ja Valoen työskentelyaikoja ja vuorot ajavat tarvittaessa yritysten pihojen kautta.

Osa uusista vuoroista alkaa Mikkelin Laajalammen asuinalueelta, mistä töihin ehtii Juvalle kuudelta tai seitsemältä alkaviin aamuvuoroihin ja palaamaan kello 22 päättyvältä työvuoroilta. Muilta vuoroilta yhteydet Laajalammelle toimivat Mikkelin paikallisliikenteellä.

Työmatkaliikennekokeilulla tarjotaan vaihtoehto yksityisautoilulle

Työmatkaliikenne käynnistyy kahdella uudella vuorolla suuntaansa maanantaina 2.5. ja laajenee yhdellä uudella lisävuorolla suuntaansa 6.6. alkaen. Mikkelistä Juvalle pääsee kello 6 ja kello 14 alkaviin työvuoroihin ja palaamaan kello 14 ja kello 22 päättyviltä työvuoroilta. Nämä sesonkivuorot ajetaan toukokuun alusta elokuun loppuun, ja tarvittaessa pidempäänkin.

Vuorotarjonta täydentyy 6.6. alkaen uudella ympärivuotisella vuoroparilla, joka palvelee Juvalla kello 7 alkavia ja kello 15.30 päättyviä työvuoroja. Työmatkaliikenteessä ovat käytössä Joukkis- ja Waltti-liput. Liikenteen hoitaa Soisalon Liikenne Oy.

Uudella työmatkaliikennekokeilulla tavoitellaan joukkoliikenteen kulkutapaosuuden kasvattamista sekä vaihtoehtoa yksityisautoilulle. Pohjois-Savon Ely-keskuksen laskelmien mukaan matkustamisen kasvihuonekaasupäästöt ovat Mikkeli–Juva-välillä noin 75 prosenttia pienemmät liikuttaessa bussilla henkilöauton sijaan.

Linkit
Työmatkaliikenteen aikataulut 2.5.–5.6.2022
Työmatkaliikenteen aikataulut 6.6.–31.8.2022