Juurevaa ruokaa läheltä – Mikkelin kaupungin ruoka- ja puhtauspalvelut voitti Hyvä kotimainen ateria -ruokakilpailun

Ruoka- ja puhtauspalvelujen työntekijä tekemässä työtään.

Mikkelin kaupungin ruoka- ja puhtauspalvelut tarjoaa asiakkailleen rehtiä, suoraselkeistä ja juurevaa ruokaa. Hyvä ruoka tuottaa iloa, ja sen Mikkeli osaa! Tuomariston vakuutti etenkin se, miten Mikkelin ruoka-ammattilaiset ottavat erinomaisesti huomioon alueelliset erikoisuudet ja kotimaisen luomun.

Mikkelin kaupunki tekee yhteistyötä alueen yrittäjien kanssa. Yhteistyön tuloksena lähivesien järvikaloja on hyödynnetty ruokainnovaatioiksi, joissa paikallisuus näkyy ja maistuu. Mikkeli on ollut jo kauan aktiivinen toimija ja edelläkävijä julkisissa ruokapalveluissa sekä kehittänyt toimintaansa. Kilpailun järjesti MTK, ja palkinto luovutettiin MTK:n valtuuskunnassa 23.11. Espoossa.

Mikkelin kaupungin tarjoamissa aterioissa panostetaan kotimaisuuteen ja esimerkiksi kaikki liha- ja maitotaloustuotteet ovat sataprosenttisesti kotimaisia. Valinnalla edistetään myös huoltovarmuutta sekä tuetaan suomalaista työtä niin lähialueella kuin koko maassa.

Kilpailun tuomaristo ilahtui tasokkaasta hakijajoukosta, joka on hyvä esimerkki hienosta työstä julkisten aterioiden parissa ympäri Suomen. Raadin puheenjohtaja Tero Lahden mielestä kotimaisuusasteen laskemiseen tarvittaisiin yhtenäinen laskutapa ja suurtalouskeittiöille helppo kotimaisuuslaskuri, jotta ruoan parissa tehty hyvä työ näkyisi. Ruoan kotimaisuus on tänä päivänä iso trendi, ja se kiinnostaa laajalti kuluttajia. Julkiset ateriat koskettavat lähes jokaista ihmistä joko suoraan tai välillisesti.

– Oiva-hymynaaman lisäksi käytössä voisi olla vaikkapa kotimaisuusnaama, jonka voisi laittaa ravintolan seinälle. Lisäksi voisi hyödyntää esimerkiksi Hyvää Suomesta -merkin kriteerejä, jossa kotimaisuusaste lasketaan painomäärän mukaan, Tero Lahti visioi.

Mikkelin kaupungin pitkäjänteinen työ suomalaisen ruoan puolestapuhujana palkitaan nyt.

– Olemme ylpeitä saamastamme huomionosoituksesta. Palkinto nostaa hienolla tavalla esiin julkisia ruokapalveluita ja niiden päivittäin tekemää arvokasta työtä. Kotimainen ruoka on vastuullinen valinta ja huoltovarmuuden kannalta aiempaakin tärkeämpää, muistuttaa Mikkelin kaupungin palvelujohtaja Mia Hassinen.

Kilpailuun osallistui 13 julkisia aterioita tarjoavaa toimijaa

Kilpailuun saivat osallistua kunnan, kaupungin tai hyvinvointialueen ruokapalvelut tai ruokaa tuottavat in house -yhtiöt, jotka käyttävät esimerkillisellä tavalla kotimaista ruokaa.

Osallistujia oli maakunnallisesta toimijasta yhden päiväkodin tai oppilaitoksen ruokahuollosta vastaavaan pienempään keittiöön. Palkintosumma on 5000 euroa,jonka voittaja voi käyttää esimerkiksi henkilökunnan koulutukseen tai virkistäytymiseen. 

Tuomaristo painotti arvioissaan muun muassa tarjotun ruoan raaka-aineiden kotimaisuusastetta ja vastuullisuutta sekä satokauden, sesongin, ruokakulttuurin ja paikallisuuden huomioimista aterioissa. Raati arvosti myös ruokatarjonnan rikkautta, uutuuksia ja halua kehittyä.

Kilpailun tuomaristo:  

  • Tero Lahti, raadin puheenjohtaja, MTK:n valtuuskunnan 1. varapuheenjohtaja 
  • Eerikki Viljanen, MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja
  • Sari Lantta, MTK:n valtuuskunnan 2. varapuheenjohtaja 
  • Susanna Valtonen, MTK:n maaseutunuorten edustaja
  • Matti Puolimatka, ylijohtaja, Ruokavirasto
  • Anni-Mari Syväniemi, toiminnanjohtaja, Ruokatieto ry
  • Minna Karhunen, toimitusjohtaja, Kuntaliitto
  • Heidi Siivonen, raadin sihteeri, ruokamarkkina-asiantuntija, MTK

    Kuva: Henri Uotila