Uusi kaupunginjohtaja Janne Kinnunen on saapunut Mikkeliin rakentamaan positiivista tulevaisuutta

Janne Kinnunen kaupunginjohtajan työhuoneessa.

Keskisuomalaislähtöinen Janne Kinnunen aloitti Mikkelin kaupunginjohtajan virassa vuoden vaihduttua. Ensimmäiset työpäivät ovat sujuneet lähes minuuttiaikataululla. Toisaalta laskeutuminen on ollut pehmeähkö: Ensimmäinen kaupunginhallituksen kokous on edessä vasta loppiaisen jälkeen 9. tammikuuta.

– Yritän olla heti niin paljon käytettävissä kuin vain mahdollista, Kinnunen toteaa ja viittaa paikalliseen mediakiinnostukseen.

Heti ensimmäisenä työmaanantaina Länsi-Savo teki Kinnusesta oman haastattelunsa. Tiistaina 3.1. paikalla kävi Yle. Uusi kaupunginjohtaja on Mikkelissä tapaus ja alkuvuoden puheenaihe – ja miksei olisi? Antaahan ykkösviranhaltija monelle kaupungin asialle kasvot ja äänen.

Asettautuminen uuteen ympäristöön on sujunut jouhevasti. Niin kuin kenen tahansa, kaupunginjohtajankin työssä on paljon käytännön asioita ja alkuasetuksia, jotka täytyy muokata kohdilleen; joko itse tai muiden auttamana. Ainakin kaupungin asianhallintajärjestelmä vaatii uuden opettelua.

– Sovellusten ja ohjelmistojen käyttöönotossa on nyt omat muistamisensa, Kinnunen myöntää.

– Onneksi puhelin ja sähköposti kuitenkin toimivat heti niin kuin pitää!

Sama käytäntöjen systematiikka pätee myös yksityiselämään. Kinnusen muuttokuorma matkasi Mikkeliin joulunajan välipäivinä. Yksin asuvan Kinnusen kerrostaloasunto sijaitsee kävelyetäisyydellä kaupungintalolta.

– Maalaispoikana ja aina omakotitalossa asuneena olen nyt päässyt kaupunkielämän makuun, Kinnunen naurahtaa.

Mutta mitkä ovat alkutuntemukset juuri nyt?

– Hyvät! On todella mielenkiintoista lähteä työskentelemään uusien asioiden parissa ja tutustua ihmisiin. Myös paikallisen maantieteen opettelu sekä eri alueiden ja kaupunginosien erityisyyksien oivaltaminen on mielenkiintoista ja tärkeää, Kinnunen sanoo.

– Apua saa aina kun kysyy. Työkaverit ovat olleet avuliaita. Nälkä kuitenkin kasvaa syödessä. Illallakin on mukava jatkaa asioihin tutustumista. Olen ehtinyt käymään muun muassa Saimaa-stadiumilla ja Jukurien matsissa. Vähän on tullut pyöräiltyäkin. Se on helppo tapa tutustua kaupunkiin. Tajusin myös, että asunnoltani on aika lyhyt matka Kalevankankaalle, missä on loistavat liikuntamahdollisuudet! Ensimmäisiltä kuukausilta odotan tutustumista asioihin, ihmisiin, sidosryhmiin ja naapurikuntiin. Kalenteri alkaa olla täynnä, mikä on vain hyvä asia!

Valintansa jälkeen Kinnunen on seurannut aktiivisesti Mikkelin uutisia ja päätöksentekoa. Ennen uuttavuotta tullut käräjäoikeuden päätös Mikkelin vesilaitoksen urakkasopimuksen purusta ei nostattanut karvoja pystyyn tai pilannut innostusta, vaikka jälleen kerran vaikutti siltä, että Mikkelin kaupunki sai taloudellisesti nokilleen.

– Käräjäoikeus on antanut tuomion, mutta asiaa kannattaa tarkastella eri näkökulmista ja antaa pölyn laskeutua. Ymmärrän, että uutinen ja se, että kaupunki joutuisi maksamaan miljoonien korvaukset nostavat ihmisillä karvoja pystyyn. Sitten halutaan myös etsiä syyllisiä, mutta asioilla on eri puolia. Ensinnäkään kaupunki ei ole tehnyt hätiköityjä päätöksiä urakoitsijan kykyä arvioidessaan. Mutta ajan mittaan asiat kyllä selkiytyvät, Kinnunen pohtii.

Talous tasapainoon harkituilla liikkeillä

Kaupunginjohtajan työhuone vuonna 1912 valmistuneessa rakennuksessa on historiansa aikana ollut myös rokotushuone. Mutta millainen talouden rokottaja Janne Kinnunen on? Ja tulkitseeko hän rokottamisen nyt huonona vai tervehdyttävänä toimena?

– Toiminnalle on tietyt reunaehdot. Menoja saisi olla maksimissaan niin paljon kuin on tuloja, joten kyllähän kaupungin täytyy saada talous tasapainoon senkin takia, että vapautuisimme tekemään tulevaisuutta, Kinnunen sanoo.

Kinnusen rokotushuoneessa ei ainakaan impulsiivisesti olla työntämässä piikkiä talouteen, vaan usko on harkituissa, hyvin suunnitelluissa ratkaisuissa. Elinvoima lähtee liikkeelle hyvästä yhteistyöstä yritysten kanssa.

– Jos kovasti elämme velaksi, tietää se itkua ja hammasten kiristystä. Säästöratkaisujen täytyy olla harkittuja ja pitkäjänteisiä. Meillä on talossa erinomainen talousjohto. Päätöksenteossa tarvitsemme yhteen hiileen puhaltamista. Ja mitä elinvoimaan tulee, lähtee se pitkälti liikkeelle paikallisista yrityksistä ja elinkeinotoiminnasta. Kaupungin täytyy edistää tätä puolta. Toki omillakin kehittämisalustoillamme voimme luoda kaupunkivetoisesti jotakin uutta.

Rohkaisua päätöksentekoon – ”Eivät asiat kovin monimutkaisia ole”

Mikkelin kaupunki on strategiassaan mainittujen arvojensa mukaisesti ”reilu, rohkea ja rakentava”. Reiluus, rohkeus ja rakentavuus on aika ajoin etsinyt paikkaansa talousvaikeuksien ja poliitikkojen sisäisen riitelyn varjoissa. Janne Kinnunen ei kuitenkaan näe asioita lainkaan niin negatiivisesti, mihin Mikkelissä ehkä on totuttu.

– Toivon, että pystyn tuomaan rohkaisua päätöksentekoon. Eivät asiat kovin monimutkaisia ole, meillä on taloustilanteen korjaamiseksi jo lääkkeitä olemassa. Joistakin näistä lääkkeistä valtuusto on jo tehnyt päätökset. Nyt pitää vain viedä asioita eteenpäin ja täytäntöön, ei tämä ole ”mission impossible”, Kinnunen sanoo.

Tarkempaa tutustumista mikkeliläisiin innokkaasti odottava kaupunginjohtaja muistaa kaupunkilaisia vielä uudenvuoden lupauksellaan.

– Lupaan rakentaa positiivista tulevaisuutta mikkeliläisten kanssa. Ja haluan toimia matalalla yhteydenottokynnyksellä!

Janne Kinnunen
– aloitti Mikkelin kaupunginjohtajana 1.1.2023
– työskennellyt aiemmin Viitasaaren ja Saarijärven kaupunginjohtajana ja Taivalkosken kunnanjohtajana
– koulutukseltaan kasvatustieteiden ja oikeustieteiden maisteri
– syntynyt 18.8.1970 Viitasaarella