Arjen kiertotalouspäivä muistutti tuotteiden käyttöiän pidentämisestä, kierrätyksestä ja biojätteestä

Villasukkia.

Miltä kuulostaa vanhoista verhoista tehty mekko, uusiokäyttöinen takki 80-luvun alusta tai sipsipusseista (luit oikein, sipsipusseista!) tehty takki, joka räikeänä varmasti kääntää kaduilla päät. Muun muassa näitä nähtiin Arjen kiertotalouspäivän muotinäytöksessä Mikkelin kauppakeskus Stellassa 8.3.

Kaupunkilaisille suunnatun tapahtuman ohjelma ja toimintapisteet keskittyvät tuotteiden käyttöiän pidentämiseen ja kierrätykseen liittyviin teemoihin. Lasten leluja varten paikalle oli rakennettu lelusairaala. Tapahtuman alussa halukkaille oli myös tarjolla linnunpönttöjä. Tapahtumakävijöille oli tarjolla myös kiinteistöhuoltoneuvontaa, tietoutta huonekalujen kunnostamisesta, tekstiilien erilliskeräyksestä ja kenkien huoltamisesta.

Yksi käsitellyistä asioista oli biojäte. Sepä onkin mikkeliläisille hyvin tuttu asia, sillä Mikkeli on ollut biojätteiden keräämisessä, kierrättämisessä ja hyödyntämisessä edelläkävijöitä. Tapahtumassa lennellyt Biokeiju muistutti, ettei biojätteitä olisi hyvä kierrättää kaupoista saatavilla biojätepusseilla, vaan mieluummin sanomalehdestä tehdyillä pussukoilla tai paperipusseilla.

– Kaupan biojätepussit maatuvat hitaasti ja saattavat tukkia laitteet jäteasemalla, Biokeiju sanoo.

Kaupungin konserniyhtiö Metsä-Sairila ohjeistaa, että biojäte on syytä laittaa paperiseen pussiin ennen keräysastiaan laittamista.

Vaikka biojäte on tavallaan tuttua, voi aina kysyä klassisia biojätteeseen liittyviä kysymyksiä.

– Kananmunan kuoret? Voinko laittaa ne biojätteeseen?

– Kyllä voi, kunhan ei suuria määriä, Biokeiju vastaa.

Metsä-Sairilan listaus tukee näkemystä: kananmunan kuoret ovat biojätettä.

– Entä suodatinpussit kahvinporoineen?

– Sinne vaan!

Mutta ei näitä: kukkamulta, nesteet, purukumit, isot luut, isot määrät talouspaperia…

Biokeiju muistuttaa vielä, kuinka hienosti Mikkelissä hyödynnetään biojätettä.

– Biojäte toimitetaan käsiteltäväksi BioSairilan biojalostamoon, joka sijaitsee Metsä-Sairilan lajittelu- ja kierrätyskeskuksen alueella. Biojalostamossa biojätteestä jalostetaan liikennebiokaasua sekä lannoite- ja maanparannustuotteita.

Lisää biojätteestä ja lajittelusta voi lukea Metsä-Sairilan nettisivuilta.

Arjen kiertotalouspäivä oli osa kaupungin synttäriviikon ohjelmaa. Kaikki viikon tapahtumat on listattu osoitteeseen mikkeli.fi/185v.