Arki sujuvammaksi ja lisää hyvinvointia – Mikkelissä on tarjolla senioreiden ja työikäisten elintapaohjausta

Asiakas ja ohjaaja keskustelemassa.

Senioreiden elintapaohjauksessa korostuvat arjen sujuvuuden tukeminen ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin lisääminen. Ohjauksessa keskitytään liikunnan määrään ja laatuun, ravitsemukseen sekä unen lääkkeettömään hoitoon.

Elintapaohjauksen sisältöön kuuluvat testaukset Saimaa-stadiumin Active Life Labilla, kahden kuukauden tehokuntosaliharjoittelu, yksilölliset harjoitusohjelmat sekä luennot teemoilla tutustuminen elintapaohjaukseen, liikunta, uni, ravitsemus, mielen hyvinvointi, kipu ja aivojen haastaminen. Luennot toteutetaan Omatorilla, kuntosali sijaitsee Raviradantiellä.

Jakson aikana toteutettavat alku-, väli- ja lopputestit ovat Toimiva-testit (poislukien PEF), kehonkoostumusmittaus, paino, vyötärönympärys, Lääkkeiden käytön kysely (ATH) modifioitu, Eläkeikäisten väestön terveyskäyttäytyminen -liikuntaosio (modifioitu), EUROHIS-8, Kaatumisvaaran arviointi (UKK-instituutti) ja Unettomuuden haitta-asteen arviointi ISI.

Elintapaohjaus toteutetaan ryhmämuotoisena ja sen kesto on kuusi kuukautta. Hinta on 60 euroa. Ilmoittautumiset geronomi, elintapaohjaaja Päivi Meskaselle, paivi.meskanen@etelasavonha.fi, 050 311 7138. Lisätietoja Päivi Meskasen lisäksi antaa Mikkelin kaupungilta fysioterapeutti, liikunnanohjaaja Heidi Repo, heidi.repo@sivistys.mikkeli.fi, 044 794 5485. Vuoden 2023 ryhmät ovat jo täynnä!

Senioreiden elintapaohjaus toteutetaan yhteistyössä Mikkelin kaupungin, Etelä-Savon hyvinvointialueen ja muiden toimijoiden kanssa.

Työikäisten elintapaohjaus Etelä-Savon hyvinvointialueella

Työikäisten elintapaohjauksesta vastaa Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisa. Elintapaohjaus on tarkoitettu erityisesti 18–65-vuotiaille tyypin 2 diabeteksen riskitason asiakkaille ja kun BMI (painoindeksi) on 30 tai enemmän. Lisätietoja Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisan nettisivuilta.

Mikkelin kaupungin liikuntapalvelut toimii työikäisten elintapaohjauksen yhteistyökumppanina. Sekä senioreiden että työikäisten elintapaohjaus on valittu 2023 yhdeksi valtakunnalliseksi elintapaohjauksen huippumalliksi. Valtakunnallinen elintapaohjauksen seminaari järjestetään Tampereella 27.–28. maaliskuuta, jolloin Mikkelin kaupunki ja Eloisa esittelevät elintapaohjauksen mallejaan.

Artikkelia päivitetty 17.3.2023: Ryhmät ovat täynnä.