Saimaanportin yhtenäiskoulun rakentaminen etenee – Harjannostajaisia vietetään ennen kesää

Ihmisiä rakennustyömaalla.

Kevään valo vyöryy sisään suurista ikkunoista avariin luokkahuoneisiin. Näkymät tarjoavat Urpolan puita, vettä, urheilumahdollisuudet, pihan, joka tulee houkuttelemaan sekä pienempiä että isompia koululaisia.  

Yhteensä 850 oppilasta vetävä Saimaanportin yhtenäiskoulu on rakentumassa hyvää vauhtia. Satakunta työntekijää jatkaa tontilla työskentelyä. Pääurakoitsija NCC on pitänyt aikataulusta kiinni, ajoittain urakka on edennyt jopa vauhdikkaammin kuin on etukäteen laskettu. Rakennuksen luovutus Mikkelin kaupungille on suunnitellusti tammikuussa 2024. Ensimmäiset koululaiset saapuvat Urheilupuiston yläkoulusta maaliskuussa 2024 ennen kuin koulu avautuu täydellä teholla saman vuoden elokuussa.

– Pihaa päästään rakentamaan jo tänä kesänä, sanoo Urheilupuiston koulun rehtori Susanna Savander.

Savander on käynyt kuukausittain yhdessä kollegansa rehtori Hanna-Kaisa Pylkkäsen kanssa Saimaanportin yhtenäiskoulun työmaalla. 

– Uskomattoman paljon rakennus muuttuu kuukaudessa. Välipalautteen aikana NCC sai erittäin hyvät arvosanat kaupungin käyttäjiltä sekä sivistyksen että rakentamisen puolelta, Savander kertoo.

Tiukka rakentamisaikataulu on näkynyt myös rehtorin työpöydällä. Viime vuodet ovat olleet mikkeliläisen kouluverkon kannalta merkittäviä. Kaikki pohjautuu vuonna 2018 julkistettuun kaupunkirakenneselvitykseen, jolla aloitettiin muun muassa koulujen perkaaminen kunnianhimoisella otteella.

– Esimerkiksi hyväksynnät tehdään siinä ajassa, mitä meiltä pyydetään. Hyväksyntä voi liittyä esimerkiksi kodinkoneisiin, pihavälineisiin tai vaikkapa teknisen työn varusteisiin. Se toki työllistää meitä rehtoreita, mutta erittäin mielellämme tätä teemme. Käytämme apuna tarvittaessa opettajia, koska he ovat oman oppiaineensa asiantuntijoita. Samalla johdamme vielä omia koulujamme tämän projektin rinnalla, mutta asia toimii loistavasti projektipäällikkömme Juha Härkösen johdolla. Yhteistyö on ollut todella hyvää, Savander sanoo.

Urheilupuiston, Urpolan, Moision ja Olkkolan koulujen henkilöstö on jo pitkän tovin päässyt valmistautumaan uuden koulun maailmaan. Taustalla on ollut tiimimallinen työskentely. Työmaakierroksella opettajat saivat ensimakua tiloista, joihin moni oli tutustunut aiemmin vain piirustusten muodossa. Ruokalan suuret ikkunat ovat jo paikoillaan – nyt ne tuijottavat hiljaisina kohti toukokuista Urpolanlampea. Ruokalasta puheen ollen, koulun keittiön seinälaatoitukset ovat jo valmiit saumauksineen.

Paikka paikoin seinien viereen voi jo kuvitella koulun käyttäjien arjen sekä inspiroivan oppimisympäristön. Vielä rakennuksessa ja tontilla riittää tehtävää, mutta päivä päivältä valmistuminen etenee. Pian onkin välijuhlan aika: Saimaanportin yhtenäiskoulun harjannostajaisia vietetään toukokuun puolivälissä.