Urpolan luontokeskuksen kesän teemana on saimaannorppa – Tarjolla on myös maksutta lainattavia välineitä

Urpolan luontokeskuksen rakennus ja pihaa.

Urpolan luontokeskus avaa jälleen ovensa yleisölle 6. kesäkuuta. Toimintakausi kestää elokuun loppuun saakka. Kesän 2023 toiminnanohjaaja Tanja Lempinen on suunnitellut ja toteuttanut kesän teemaa luontokeskuksen vanhaan rakennukseen Urpolan kartanon pihapiirissä. Tällä kertaa keskitytään ihastuttavaan saimaannorppaan.

”Minä olen juuri syntynyt tähän maailmaan
olen täynnä ihmetystä ja elämän riemua.
Olen hauras ja kaunis kuin pieni lintu.
Ilman lumisen pesäni suojaa
ja ilman äitini lämpöä
en selviä.”

Saimaannorpan elämänkaari näyttelyhuoneessa koostuu kuvista, esineistä ja runoista, jotka ovat Tanja Lempisen omaa käsialaa. Ajatuksena Urpolan luontokeskuksen toiminnassa on yhdistää luonto ja kulttuuri yhtenäiseksi kokemuksesi, joka puhuttelee ja opettaa ihmisen huomaamaan luonnon monimuotoisuuden ja kaikkien elävien merkityksen.

– Luontokeskuksessa vierailevat voivat vapaasti kierrellä näyttelytilojamme, mutta minä ja kesätyöntekijämme tarvittaessa opastamme ja kerromme näyttelystä tarkemmin, Lempinen sanoo.

Lempinen korostaa, että Urpolan luontokeskus on helposti saavutettava päiväretkikohde. Perustoimintaa ryyditetään pienimuotoisilla tapahtumilla. Luonto aihepiirinä on Lempiselle erittäin läheinen.

– Luonto ja eläimet ovat minulle tärkeitä. Opiskelen valtiotieteiden maisteriksi ja kirjoitan gradua koiran elämäntarinoista eli yhteiskuntatieteellinen eläintutkimus on aihealueeni. Samaa ajatusta on näyttelyssä saimaannorpan tarinasta. Norppa on aika kaukana Saimaalla ja harva sitä näkee. Ihmiset kuitenkin tietävät norpan, joten halusin antaa painoarvoa norpan kohtaamiselle.

Tarinallistamisen kautta Urpolan luontokeskuksessa voikin tutustua norpan elämänvaiheisiin ja toisaalta sitä uhkaaviin vaaroihin. Luonnon kiertokulku jatkaa radallaan ja tuhansia vuosia elänyt laji on selviytynyt Saimaan olosuhteissa erittäin uhanalaisena veijarina.

– Tarina auttaa samaistumaan norpan elämänvaiheisiin. Ihmiset voivat myös kiinnittää huomiota meille ja norpille yhteisiin asioihin: On syntymää, lapsuutta, vanhuutta, kuolemaa ja tunteita. Pohjalla on tutkimustieto ja teoriatausta; olen nostanut esiin tunteita, joita nisäkkäillä tiedetään olevan. Meillä on norppien kanssa jotakin yhteistäkin. Tarinaa käsitellään runojen ja kuvien kautta. Taide ja kokemus voivat tuottaa ihmisille samaa kuin tutkimustieto.

Monipuolista ja maksutonta tekemistä vaikka koko perheelle

Urpolan luontokeskuksen tarjontaan kuuluu Urpolan 1,3 kilometrisen luontopolun lisäksi välineiden lainaus. Kuka tahansa voi käydä lainaamassa vedenlaadun mittaamiseen tarkoitetun tutkimussetin ja liikunnallisempaan tekemiseen Urpolanlammella voi lainata sup-lautoja, kajakkeja ja soutuveneitä. Tarjolla on myös laatikkopyöriä, joilla voi hurauttaa helposti lähikohteisiin. Luontokeskukseen kuuluu myös nuotiopaikka, jonne on tarjolla nuotiopuut, makkaratikut sekä kahvi- ja lettupannu.

– Lasten suosikki on luontokeskuksen sisällä oleva interaktiivinen OiOi Collective Oy:n peli- ja infoseinä, josta löytyy tekemistä myös aikuisille, Lempinen vinkkaa.

Seinällä voi seurata Saimaan alueen geologisen historian muodostumista ja saada vaikka lisää vinkkejä seudun vierailukohteista.

– Urpolan luontokeskus on ihan kaikkia varten. Tänne voi vapaasti tulla viettämään mukavaa kesäpäivää ja rauhoittua aivan kaupunkikeskustan lähellä olevan luonnon keskellä, Lempinen sanoo.

Urpolan luontokeskus on myös Saimaa Geopark -kohde ja samalla se toimii Mikkelin Saimaa Geopark -vierailukeskuksena.

Tarkat aukioloajat sekä tarkempi tarjonta ovat katsottavissa luontokeskuksen sivuilta.