Palvelut

Urpolan luontokeskus

Urpolan luontokeskus toimii näyttelyn lisäksi Saimaa Geopark -keskuksena

Urpolan luontokeskus/Saimaa Geopark visitor center on virkistävä ja monipuolinen retkikohde lähellä Mikkelin keskustaa. Se toimii Mikkelin vanhimmassa, vuodelta 1782 peräisin olevassa asuinrakennuksessa, jonne kootaan kesäkauden ajaksi vuosittain vaihtuva näyttely. Tänä vuonna luontokeskuksessa on Norpan elämää -näyttely.

Luontonäyttelyn lisäksi keskuksessa pääsee tutustumaan OiOi Collective Oy:n teknologialla toteutettuun interaktiiviseen seinään. Seinän avulla on mahdollista lukea mm. Saimaan synnystä, pelata jääkausi aiheista reaktiopeliä tai herättää henkiin Terhi Kastehelmen mielikuvituksellinen seinämaalaus.

Kajakkien, laatikkopyörien, sup -lautojen ja soutuveneiden lainauspalvelu Urpolan luontokeskuksella 

Luonnonsuojelualuetta pääsee ihailemaan myös Urpolan lammelta päin kajakin, sup -laudan tai soutuveneen kyydissä. Voit lainata meiltä veloituksetta sup -lautoja, yksikkökajakkeja sekä soutuveneitä kesäkaudella aina luontokeskuksen ollessa auki. Myös neljää laatikkopyörää on mahdollista lainata vaikka kaupunkikierrokselle.

Saat meiltä lisäksi pelastusliivit, melat ja airot sekä muut oheisvälineet käyttöösi. Kajakkeja ja soutuveneitä lainataan 18-vuotta täyttäneille tai 15-vuotta täyttäneille vanhemman kirjallisella luvalla. Lainataksesi sup -lautoja, pyöriä, kajakkeja tai soutuveneitä pistäydy ensin luontokeskuksella, jossa työntekijämme opastavat sinua välineistä ja vesillä olosta. Jos olet ensikertalainen, autamme sinut mielellämme alkuun. Valitettavasti välineistön ennakkovarauksia emme voi ottaa vastaan.

Laitteet tulee palauttaa luontokeskukselle viimeistään 30 minuuttia ennen sulkemisaikaa.

Luontopolku

Luontokeskus sijoittuu Urpolan luonnonsuojelualueelle. Alueeseen pääsee tutustumaan läpi vuoden luontopolulla (1,3 km), joka polveilee Urpolan joen ja vanhan myllymiljöön tuntumassa. Rantojen rehevä lehtokasvillisuus tarjoaa elinympäristön monille linnuille ja pikkunisäkkäille ja mielenkiintoista katseltavaa luonnosta kiinnostuneille.

Polulla on kuvitettuja tauluja ja hyvällä onnella voi nähdä vilauksen Urpolan asukeista; saukosta tai koskikarasta. Polulle voi ottaa omat eväät mukaan tai paistaa makkaraa nuotiopaikoilla luontokeskuksen yhteydessä. Polttopuita saa luontokeskuksesta sen aukioloaikoina. Tulentekopaikat ovat käytössä silloin, kun ei ole ruohikko- tai metsäpalovaroitusta. Nuotiolle saa lainata makkaratikkuja, lettupannuja ja nokikahvipannuja luontokeskuksen aukioloaikojen mukaan.

HUOM. Luontopolun korkeuserojen, polun kapeuden sekä juurakkoisuuden vuoksi polkupyörän, vaunujen ja rollaattorin käyttöä ei suositella.

Lämpimästi tervetuloa seikkailemaan Urpolan luontokeskukseen!

Klikkaa kuvaa avataksesi karttakuvan suurempana. Linkki avautuu uuteen välilehteen.

Tästä pääset tarkempaan karttaan karttalinkit -sivulle.

Yhteystiedot

Urpolan luontokeskus
Selännekatu 30
50100 Mikkeli
luontokeskus(at)mikkeli.fi

Aukioloajat:

6.6. – 27.8. 2023
Kesä- ja heinäkuu:
Tiistai – sunnuntai klo 9.00 -17.00 Maanantaisin luontokeskus on suljettu.

23 – 25.6.2023 luontokeskus on kiinni. Hyvää juhannusta!

Elokuu:
Keskiviikko – sunnuntai klo 9.00-17.00
Maanantaisin ja tiistaisin luontokeskus on suljettu.

Syyskuu:
Luontokeskus on avoinna vain ryhmille ajanvarauksella.

Luontopolulla voi kulkea läpi vuoden, myös nuotiopaikat on käytettävissä.

Talviaikaan luontokeskus on suljettu.

Lisätietoja:

Toiminnanohjaaja

Tanja Lempinen
040 – 129 5070
tanja.lempinen(at)mikkeli.fi