Asuminen ja ympäristö

Elintarvikevalvonta, yhteystiedot

Toimintaohjeet


Oiva

Oiva on Ruokaviraston koordinoima elintarvikevalvontatietojen julkistamisjärjestelmä, jonka avulla tehdään suunnitelmallista elintarvikevalvontaa. Oiva perustuu elintarvikelainsäädännön nykyisiin säännöksiin eikä yritysten toimintaan tai toimijoiden vastuuseen tule Oivan myötä lisävaatimuksia. Oiva-ohjeet sekä -raportit löytyvät Ruokaviraston Oiva-sivustolta


Opinnäytetyöt Elintarvikevalvonnassa

Mikkelin seudun ympäristöpalvelut teetti kaksi elintarvikevalvontaan kohdistuvaa AMK-opinnäytetyötä talvella 2022–2023. Työt kohdistettiin oman valvonta-alueen (Hirvensalmi, Kangasniemi, Mikkeli, Mäntyharju, Pertunmaa) toimipaikkoihin. Toinen työ käsitteli kahvilatuotteiden gluteenittomuutta ja toinen työ nautintavalmiiden ranskanperunoiden akryyliamidipitoisuutta.

Opinnäytetyöt koostuivat kohdennetusti toimijoiden alkutiedottamisesta, Webropol-kyselyistä, tuotenäytteenotosta sekä toimipaikkojen haastatteluista ja tilojen tarkasteluista. Opinnäytetyöt kohdistettiin valvonta-alueen suurtalouskeittiölle, ravintoloille, kahviloille, grilli- ja pikaruokaravintoloille, pitserioille ja leipomoille.

Opinnäytetyöt antoivat hyvän mahdollisuuden valvonta-alueen toimipaikkojen kattavaan tiedottamiseen, ohjaukseen ja neuvontaan, jotka liittyivät gluteenittomien tuotteiden valmistukseen muiden tuotteiden ohessa sekä akryyliamidin hallintaan ranskanperunoiden kuumennusprosessissa, edellä mainituille kohderyhmille.

Opinnäytetöiden lopputiedotteet:

Gluteenittomien elintarvikkeiden valmistuksen, tarjoilun ja markkinoinnin turvallisuus

Akryyliamidi nautintavalmiissa ranskanperunoissa Mikkelin seudun ympäristöpalveluiden valvonta-alueella


Ympäristöterveydenhuollon maksutaksa


Elintarvikevalvonnan
yhteystiedot
11.11.2024 alkaen

Pyydämme asiakkaita asioimaan ensisijaisesti elintarvikevalvonnan yhteisen sähköpostin kautta. Sähköpostia luetaan arkisin päivittäin.

  • elintarvikevalvonta@mikkeli.fi

Elintarvikevalvonnan terveystarkastajan tavoittaa puhelimitse arkisin ma-pe klo 10.00-14.00. Numerosta soitetaan takaisin, mikäli puheluun ei heti vastata.

  • puh. 040 3500 754

Numerosta annetaan yleistä neuvontaa sekä ohjausta mm. ilmoituksen käsittelystä ja omavalvonnasta.

KÄYNTIOSOITE

Mikkelin toimipaikka
Maaherrankatu 9-11
50100 Mikkeli


Terveysvalvonnan johtaja
Maria Tirkkonen

puh. 040 129 5120
maria.tirkkonen@mikkeli.fi

Terveystarkastaja Nina Gynther
puh. 044 794 4705
nina.h.gynther@mikkeli.fi

Terveystarkastaja Arja Partanen
puh. 040 193 2686
arja.m.partanen@mikkeli.fi

Terveystarkastaja Niina Ravela (sijainen)
puh. 040 524 1161
niina.ravela@mikkeli.fi

Terveystarkastaja Anneli Tirkkonen
puh. 044 794 4706
anneli.tirkkonen@mikkeli.fi

Terveystarkastaja Noora Pesonen
Paikalla 5.6.2025.

Muita ohjeita ja oppaita

Elintarvikekuljetukset, ohjeet toimijoille

Lihan myynti alkutuotantotilalta – ohje toimijoille omavalvontasuunnitelman tekemiseen, opinnäytetyö.

Yleiset ohjeet elintarvikehuoneistojen elintarvikejätteiden käsittelystä löytyy sivulta jätehuollon valvonta.

__________________________________________________