Kunnianhimoinen vieraslajihanke viettää viimeistä kesää

Jättipalsami.

Suomen luonnonsuojeluliiton VieKas LIFE hanke (2018-2023) kannustaa asukkaita haitallisten vieraslajien torjuntaan sekä kaupungin mailta että omilta tonteilta. Etelä-Savossa toimintaa on ollut kesästä 2019 alkaen.

Mikkelin seudulla, Savonlinnassa ja Pieksämäellä hankkeessa on keskitytty erityisesti jättipalsamin torjuntaan. Vuosien varrella on järjestetty talkoita, pidetty neuvontatilaisuuksia, katselmoitu kohteita ja huolehdittu esiintymien loppukitkennästä.

Hankkeen aikana asenneilmapiiri on muuttunut ja kitkijöiden määrä lisääntynyt.

– Ensimmäisenä kesänä vieraslajien torjunta aiheutti vielä ihmettelyä ja jopa vastustusta, mutta nykyisin tarve ymmärretään hyvin. Ihmiset kyselevät, mikä olisi tehokkain tapa torjua vieraslajeja, kertoo VieKas LIFE -hankkeen aluekoordinaattori Kerttu Hakala.

Edellisvuosien tapaan Mikkelissä järjestetään jättipalsamin kitkentätalkoita Emolassa ja Ratinlammella. Kylteillä merkityt soolotalkoot-kohteet taas rohkaisevat omatoimiseen vieraskasvien kitkentään. Lisäksi talkoita pidetään erikseen sovitusti erilaisten ryhmien kanssa. Etelä-Savon alueella toimintaa on myös muissa Mikkelin seudun kunnissa, Pieksämäellä ja Savonlinnassa.

Talkoiden lisäksi asukkaita kannustetaan ilmoittamaan vieraslajihavainnoistaan. Vieraslajeista voi ilmoittaa mm. www.vieraslajit.fi -sivuston tai iNaturalist-sovelluksen kautta.

Kesän ensimmäiset VieKas LIFE -hankkeen jättipalsamitalkoot pidetään Ratinlammella keskiviikkona 14.6. klo 18-20 (kokoontuminen Ratinlammenkadulta lähtevällä kevyen liikenteen väylällä) ja Emolassa lauantaina 17.6. klo 14-16 (kokoontuminen hiekkakentän parkkipaikalla). Kaikki Mikkelin talkooajat löytyvät Vieraslajit-sivulta. Talkoissa on tarjolla juomista ja pientä evästä, ja talkoolaiset saavat mukaansa myös kitkentähansikkaat. Lämpimästi tervetuloa!