Vieraslajit

Vieraslajit ovat ihmisen toiminnan seurauksena luontoon levinneitä lajeja, joista osa voi aiheuttaa mittavia haittoja. Vieraslajit leviävät herkästi ja kaventavat luonnon monimuotoisuutta. Vieraskasvilajien torjunnalle otollisinta aikaa on kevät ja alkukesä, jolloin hanakasti leviävät kasvilajit eivät ole vielä päässeet lisääntymään. 

Laki velvoittaa pitämään kaikki vieraslajit kurissa ja huolehtimaan, etteivät ne pääse karkaamaan ympäristöön. Haitallisten vieraskasvilajien kasvattaminen on kokonaan kielletty. Näitä kasveja ovat muun muassa jättipalsami, komealupiini, jättiputki, monet tatarlajit ja keltamajavankaali. Myös kurtturuusu on haitallinen vieraslaji ja sen kasvatus on kiellettyä 1.6.2022 alkaen

Vastuu vieraskasvilajien torjunnasta ja hävittämisestä on aina maa-alueen ja tontin omistajalla. Vieraslajien leviämistä voi ehkäistä omilla toimilla muun muassa välttämällä näiden lajien istuttamista, tunnistamalla kasvin leviämistapa ja huolehtimalla puutarhajätteen asianmukaisesta hävittämisestä. On myös syytä muistaa, että puutarhajätteen vieminen yleisille alueille on ehdottomasti kiellettyä.

Lisätietoja vieraslajien tunnistamiseen ja torjuntaan osoitteessa www.vieraslajit.fi.

Vieraskasvilajien torjuntakäytännöt Mikkelissä

Mikkelissä kaupungin yleisillä alueilla vieraslajien torjuntatyötä tekevät monet eri tahot yhteistyössä. Panokset laitetaan haitallisten vieraskasvien eli jättiputken, jättipalsamin, komealupiinin ja kurtturuusun torjuntaan.

Kaupungin alueilla havaitut jättiputkiesiintymät ovat torjunnan ja seurannan piirissä. Ilmoitukset kaupungin yleisillä alueilla havaituista jättiputkista voi vinkata sähköpostilla osoitteeseen puistot@mikkeli.fi tai puhelimitse 044 794 3220.

Mikkelissä yleisesti esiintyvän jättipalsamin ja komealupiinin ensisijaisia torjuntakohteita ovat luonnonsuojelualueet sekä niiden välitön läheisyys, vesistöjen, jokien ja purojen ranta-alueet sekä niityt. Kaupunki alueen useiden jokien ja lampien kosteat ja rehevät rannat tarjoavat otolliset kasvuolosuhteet varsinkin jättipalsamille.

VieKas-LIFE hanke keskittyy jättipalsamin torjuntaan

Mikkelin kaupunki on mukana Suomen luonnonsuojeluliiton koordinoimassa valtakunnallisessa VieKas LIFE -hankkeessa. Kesällä 2022 hanke järjestää Mikkelissä jättipalsamin kitkutalkoita porukalla ja soolona. Talkoisiin ei tarvitse ilmoittautua, ja varusteeksi riittää säänmukaiset vaatteet.

Etelä-Savon aluekoordinaattorina toimii Kerttu Hakala: puh. 044 491 9451 / kerttu.hakala(at)sll.fi 

Porukalla järjestettävien kitkutalkoiden päivämäärät ja -kohteet löytyvät täältä (pdf-tiedosto)

Soolotalkookohteilla kannustetaan kitkemään jättipalsamia omatoimisesti. Kasvit voi kiskaista maasta juurineen ja kasata soolotalkookyltin lähelle.
Kohteita on paljon:

  • Emola: Emolan puisto, Ryöpynkujan silta sekä Lamminmäenkadun ja Pienen Likolammen väli
  • Laajalampi: Kaituentien pää ja metsätien laiteet
  • Launiala: uimaranta
  • Siekkilä: Pohjolankadun ja entisen koulun välisen väylä, joenvarsi ja lähimetsä
  • Rantakylä: Orijärven uimaranta, Vajatie-Saunatie ojan varsi, Rakentajantien ja aarimaan väli
  • Peitsari: Papinpolun haketuspaikan ympäristö (tässä myös keruulaatikko)
  • Pitkäjärvi: Rantajoentien ja Ketunniementien välinen väylä
  • Rokkala: Porrassalmenkadun puunläjityspaikan ympäristö
  • Lehmuskylä: Vaahterakadulta lähtevän puistokäytävän viereinen metsä
  • Otava: koulun pururata
  • Anttola: Sahalantien ranta 

Kartta soolotalkookohteista (pdf-tiedosto)

Vieraslajitiedote 2022 (pdf-tiedosto)
Lisätietoa vieraslajeista (Vieraslajit.fi)
Hallintasuunnitelmat, vieraslajilaki- ja asetus (Maa- ja metsätalousministeriö)