Palvelut

Usein kysytyt kysymykset ja vastaukset

  1. Mitä tehdä, jos havaitsen ylitäytetyn roskiksen puistossa tai yleisillä alueilla? Tarkista Mikkelin kaupungin nettisivuilta kenen urakka-alueella olet ja ota yhteyttä aluetta ylläpitävään urakoitsijaan.Lue lisää täältä.
  2. Kiinnitän huomioni ylipitkään nurmikkoon, mitä tehdä? Kaupungin yleisillä alueilla nurmikot hoidetaan valtakunnallisen viheralueiden ABC-hoitoluokituksen mukaisesti. Samalla alueella voi olla useita erilaisia hoitoluokkia. Yleiset alueet tarjoavat kasvistolle ja eläimistölle erilaisia elinympäristöjä ja alueilla pyritään edistämään luonnon monimuotoisuutta. Mikkelissä yleisimmät hoitoluokat leikatuilla nurmikoilla ovat A2 ja A3.  A2 nurmikko on 4-12 cm, A3 4-25 cm. Niityt eli B alueet leikataan 1-2 kertaa kesässä. Palautteet nurmikon pituudesta voi antaa suoraan urakoitsijoiden palautekanaviin. Urakoitsijat tarkistavat hoitoluokan mukaisuuden seuraavalla nurmikon leikkauskerralla. Alueet voivat kuulua myös yksityisille kiinteistöille ja valtiolle.
  3. Huomaan jättipalsamia kasvavan tien varressa tahi muualla, mitä teen? Jättibalsami ja jättiukonputki ovat vieraslajeja, jotka eivät kuulu Suomen luontoon. Alueen omistaja vastaa vieraslajien hävittämisestä. Tyypillisiä alueen omistajia ovat yksityiset kiinteistöt, kunta ja valtio. Mikkelissä yleisellä alueella (kunnan maalla) olevia kasvustoja poistetaan resurssien mukaan. Parasta olisi, jos saisit selville, kenen maalla jättibalsami kasvaa. Asukasyhdistykset ja järjestöt pitävät talkoita vieraslajien poistamiseksi. Kaupunki tukee yleisellä alueella olevien kasvustojen poistamista esim. balsamien pois viemisessä ja roska-säkeillä. Lue lisää täältä.
  4. Miten saan pidennystä oman kiinteistön jäteastioiden tyhjentämiseen? Ota yhteyttä jätehuoltoviranomaiseen. Lue lisää täältä.
  5. Leikkipaikka on sotkettu ja välineitä on rikottu. Kenelle ilmoitan asiasta? Leikkipaikalla on ilmoitustaulu, jossa on leikkipaikan nimi ja ylläpitäjän yhteystiedot. Ota yhteyttä ilmoitustaulun urakoitsijaan.
  6. Minulla on koira. Miten sen kanssa toimitaan kaupungissa? Onnittelut uudesta harrastuksesta! Kennelliitolla on hyvä ohje koiraetiketti ja paljon muuta tietoa koirasta ja siihen liittyvistä asioista. www.kennelliitto.fi
  7. Koiran jätökset: Astuin koiran jätökseen. Kenen kuuluu siivota koiranjätökset? Suomessa on voimassa järjestyslaki, jonka mukaan lemmikkieläimen omistajan kuuluu huolehtia lemmikkieläimestään. Lakiin perustuen, mutta myös vastuuntunnosta koiranomistajien tulee kerätä koiriensa jätökset pois taajaan asutuilla alueilla ja yleisillä ulkoilualueilla, kuten puistoissa. Monelta ristiriidalta vältytään, kun koiranomistajat totuttelevat keräämään koiransa jätökset roska-astioihin.
  8. Minulla on pihassa kasvi, josta haluisin lisää tietoja ja opastusta sen hoitamiseen. Mistä saan neuvoja? Mistä saan pihaneuvontaa? Mikkelissä on erinomainen Kenkäveronniemellä oleva Mikkelipuisto mistä saa neuvontaa ja näkee oikeassa koossa kasveja sekä pihan materiaaleja mallipuutarhassa. Mikkelin puutarhayhdistys ry järjestää myös pihan harrastajille erilaisia tapahtumia ja neuvontaa.