Osallistuminen kaavoituksessa
Kaavat valmistellaan vuorovaikutuksessa niiden kanssa, joiden oloihin tai etuihin ne vaikuttavat. Kaavoituksesta tiedottamisesta, kaavoitukseen osallistumisesta ja viranomaisten yhteistyöstä säädetään maankäyttö- ja rakennuslaissa.
KAAVAN VIREILLE TULO
OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)
Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) laaditaan aina kaavoitukseen ryhdyttäessä. Asiakirja sisältää kaavanhankkeen perustiedot, kuten suunnittelun tavoitteet ja tarkoituksen. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa on esitetty vuorovaikutusmenettelyt, kaavoituksen kulku, vaikutusten arvioinnit, yhteystiedot sekä arvioitu aikataulu. Osalliset saavat tietoa miten he voivat vaikuttaa kaavoitukseen. OAS lähetetään kirjeellä kaava-alueen kiinteistöjen omistajille ja naapureille sekä asetetaan nähtäville kaupunkisuunnitteluyksikön ilmoitustaululle. Esimerkki osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta.
OSALLINEN
Osallisia ovat kaavoitettavan alueen maanomistajat, asukkaat, naapurit sekä ne joiden asumiseen, työntekoon tai muihin elinoloihin kaavoitus saattaa huomattavasti vaikuttaa. Osallisia voivat myös olla viranomaiset, kaupungin hallintokunnat ja yhteisöt. Osallisilla on mahdollisuus osallistua kaavan valmisteluun, arvioida kaavoituksen vaikutuksia ja lausua kirjallisesti tai suullisesti mielipiteensä kaavaan liittyvistä asioista.
NÄHTÄVILLÄ OLO
Nähtävillä olevan kaavan kuulutukset julkaistaan kaupungin nettisivuilla tarvittaessa kaupungin alueella ilmestyvissä paikallislehdissä . Ilmoituksella annetaan osallisille mahdollisuus saada tietoja kaavoituksesta ja vaikuttaa siihen. Kaavan valmistelun aikana voidaan tarvittaessa järjestää myös yleisö- ja osallistumistilaisuuksia. Nähtävillä olo kestää 14 tai 30 päivää. Nähtävillä olo aikana on kaavaluonnoksesta/ -ehdotuksesta mahdollisuus jättää huomautus tai muistutus.
HUOMATUS
Huomautus on kaavaluonnoksesta esitetty mielipide. Huomautuksen on oltava kirjallinen ja se on toimitettava ennen kaavaluonnoksen nähtävilläoloajan päättymistä. Kaavaluonnoksesta ja -ehdotuksesta jätetään kirjallinen mielipide kaupungin kirjaamoon.
MUISTUTUS
Muistutus on julkisesti nähtäville asetetusta kaavasta esitetty mielipide. Muistutuksen on oltava kirjallinen ja se on toimitettava ennen kaavaehdotuksen nähtävilläoloajan päättymistä. Mahdolliset muistutukset on kirjallisina ja kaupunginhallitukselle osoitettuina toimitettava osoitteella PL 33 (Raatihuoneenkatu 8-10), 50101 Mikkeli. Kaupunginhallituksen hyväksymä kaavaehdotus laitetaan julkisesti nähtäville 30 päivän ajaksi.
VALITUSMENETTELY
Kaupunginvaltuuston hyväksymispäätöksestä voi tehdä 30 päivän kuluessa kunnallisvalituksen Itä-Suomen hallinto-oikeuteen, jonka päätöksestä voi tehdä 30 päivän kuluessa jatkovalituksen korkeimpaan hallinto-oikeuteen, mikäli oikeus antaa valitusluvan.
KUULUTUS
Mikkelin kaupungin kaavakuulutukset julkaistaan kaupungin nettisivuilla tarvittaessa myös paikallislehdissä.
KAAVAHANKKEITA KOSKEVAT PALAUTTEET
Mielipiteet voi lähettää kirjallisesti kaupunkisuunnitteluun PL 33, 50101 MIKKELI tai sähköisesti kirsi.avelin(at)mikkeli.fi tai suoraan kaavoittajalle etunimi.sukunimi@mikkeli.fi.
Huomautukset on toimitettava kirjallisesti ennen kaavaluonnoksen nähtävilläoloajan päättymistä kaupungin kirjaamoon; Mikkelin kaupungin virastotalo kirjaamo, Maaherrankatu 9 – 11 PL 33, 50101 tai kirjaamo(at)mikkeli.fi
Muistutukset on toimitettava kirjallisesti ennen kaavaehdotuksen nähtävilläoloajan päättymistä kaupunginhallitukselle osoitteella PL 33 (Raatihuoneenkatu 8- 10), 50101 Mikkeli
Valitus on tehtävä kaupunginvaltuuston hyväksymispäätöksestä 30 päivän kuluessa Itä-Suomen hallinto-oikeuteen.