Palvelut

Kuvitustriennale

Mikkelin 13. kuvitustriennale. Kuvitustriennalen visuaalinen ilme: Elina Warsta

Mikkelin 13. kuvitustriennale 10.6.–24.9.2023

Mikkelin taidemuseo, Grafia ry ja Kuvittajat ry järjestävät Mikkelin 13. kuvitustriennalen. Näyttelyssä tuodaan esiin 1.1.2020 jälkeen julkaistua kuvitusta mahdollisimman laaja-alaisesti. Kilpailuna toteutettavan kuvitustriennaleen osanottajiksi kutsuttiin kuvittajat, graafiset suunnittelijat, sarjakuvantekijät, muut visuaalisen alan taiteilijat ja suunnittelijat sekä opiskelijat. Kilpailutöiden teema, toteutustapa ja -tekniikka ovat vapaita.

Mikkelin 13. kuvitustriennaleen valitut kuvittajat
Kilpailuun osallistui 131 kuvittajaa yhteensä 388 työllä. Näyttelytyöt ja palkittavat kuvitukset valitsi jury, johon kuuluivat kirjasuunnittelija Piia Aho, kuvittaja Sari Airola, AD Tuomas Jääskeläinen ja kuvittaja Anne Vasko sekä Mikkelin taidemuseon edustaja museojohtaja Matti Karttunen. Jury valitsi näyttelyyn 79 teosta 52:lta tekijältä.

Näyttelyn kuvittajat ovat:
Terhi Ekebom, Mirkka Eskonen, Nina Grönlund, Juliana Hyrri, Jani Ikonen, Tuomas Ikonen, Jolanda Jokinen, Emmi Jormalainen, Suvi-Tuuli Junttila, Jussi Kaakinen, Outi Kainiemi, Ninni Kairisalo, Erika Kallasmaa, Liisa Kallio, Ilja Karsikas, Réka Király, Sanna Koivumäki, Aleksi Korpela, Jenna Kunnas, Anna Emilia Laitinen, Aino Louhi, Johanna Lumme, Tomi Malkki, Mira Mallius, Laura Merz, Tommi Musturi, Pauliina Mäkelä, Reetta Niemensivu, Kati Närhi, Heikki Paakkanen, Sanna Pelliccioni, Nina Pirhonen, Viivi Prokofjev, Jukka Pylväs, Lasse Rantanen, Kirsi-Maria Raunio, Anja Reponen, Seera Rytkölä, Anu Saari, Anna Sailamaa, Ville Salervo, Maria Sann, Salla Savolainen, Linda Söderholm, Heidi Tamminen, Ville Tietäväinen, Jenni Tuominen, Anni-Julia Tuomisto, Jyrki Vainio, Sami Viljanto, Kuisma Väänänen ja Klaus Welp.

Näyttelyssä on esillä myös kansainvälisen kuvittajavieraan, norjalaisen Mari Kanstad Johnsenin teoksia.

Näyttelyyn valitut työt
Näyttelyssä kuvitukset ovat esillä asiayhteydessään eli kuvituksen lisäksi esillä on fyysinen työ. Digitaalisen materiaalin osalta esillä on kuvitus erikseen ja digitaalinen työ näytöllä. Näyttelyyn liittyen on julkaistu näyttelyluettelo, jossa on teoskuva kultakin valitulta osallistujalta.

Palkinnot
Mikkelin 13. kuvitustriennalen palkinnon saajat:

1. palkinto 3500 euroa, Grafia ry: Anu Saari, Helsinki; Daydreams – Unelmia, 2021, omakustanne

2. palkinto 2500 euroa, Kuvittajat ry: Liisa Kallio, Helsinki; Jokainen, 2021, lastenkirjakuvitus, Etana Editions

3. palkinto 2000 euroa, Mikkelin taidemuseo: Outi Kainiemi, Helsinki; Jaettu suru, 2022, Suomen Kuvalehti

kunniamaininnat: Pauliina Mäkelä, Turku, Coexistence, 2020, Koneen Säätiö ja Terhi Ekebom ja Kirsi-Maria Raunio, Helsinki, Virtaava liike – matkalla kohti uusia ajatuksia -muraali, 2021, Lahden kaupunki

Palkitut teokset jäävät Mikkelin taidemuseon kuvituskokoelmaan. Palkinnot julkistettiin näyttelyn avajaisissa 9.6.2023 klo 17.

Kuvitustriennalen julkaisussa on mukana Egon Låstadin artikkeli Mari Kanstad Johnsenista, Jaana Pesosen artikkeli sukupuolinormien haastamisesta kuvittamisen kautta, Sanni Purhosen artikkeli vammaisuuden visualisoinnista sekä Veikko Halmetojan artikkeli kuvitustaiteen ja nykytaiteen rajapinnoista. Julkaisun graafisesta suunnittelusta vastaa Elina Warsta, Solmu ja näyttelyarkkitehtuurin on suunnitellut Kasper Tammela, Solmu.

Mari Kanstad Johnsen

Mikkelin 13. kuvitustriennalen kansainvälinen kuvittajavieras on norjalainen kuvittaja ja kuvataiteilija Mari Kanstad Johnsen (s. 1981), joka valmistui maisteriksi Tukholman taideteollisesta korkeakoulusta Konstfackista vuonna 2010. Johnsen on kuvittanut muun muassa lehtiartikkeleita, klassikkokirjojen kansikuvia ja lastenkirjoja, joista moni on palkittu kuvituskilpailuissa.  Johnsen on yksi Norjan arvostetuimmista nykykuvittajista ja hänen töitään on julkaistu ympäri Eurooppaa ja Yhdysvaltoja. Kotimaassaan saamansa arvostuksen lisäksi The New York Times ja New Yorkin kaupunginkirjasto valitsivat Johnsenin kuvittaman kirjan Dyrene Sover vuoden 2022 kymmenen kauneimman kirjan joukkoon.

Hullunkurisuus, huumori, kerronnallisuus ja anatomialla leikittely ovat Mari Kanstad Johnsenin tyylin ominaispiirteitä, joiden kautta hän käsittelee yhteiskuntaa puhuttelevia aiheita. Johnsenin työt haastavat sukupuolirooleja ja sosiaalisia ennakkoasenteita normikriittisesti ja erityisesti hahmojen kautta. Hahmojen ilmehdintä ja liikkeet korostavat myös teosten kerronnallisuutta. Marin töissä lyijykynän ja musteen vapaa luonnosmainen jälki kohtaa digitaalisesti lisätyt voimakkaat värit.

Mari Kanstad Johnsen työskentelee säännöllisesti norjalaisille sanomalehdille Morgenbladetille ja Aftenpostenille, sekä ulkomaisille toimituksille kuten ATLAS, Süddeutsche Zeitung, Wire, The Washington Post, Tablet ja The New York Times. Häneltä on tilattu kuvituksia norjalaisten Magikon ja Gyldendal Norsk Forlag -kustantamojen julkaisemiin kirjoihin, lontoolaisen Fortnum & Mason -tavaratalon mainoskampanjaan, australialaisen Deus Ex Machina -vaatemerkin paitoihin, sekä Norjan kansallismuseon esitteisiin. Hän on myös opiskellut vaativaa muraalitekniikkaa ja tehnyt useita seinämaalauksia julkisiin tiloihin, muun muassa Tøyenin yö ja päivä -teoksen Oslon Tøyen-koulun kirjastoon, seitsenosaisen viidakkoteemaisen seinämaalauksen Bergenin Nordnes-koulun portaikkoon, sekä aakkosteemaisen seinämaalauksen länsi-Norjan ammattikorkeakoulun aulaan. Kuvitus- ja seinämaalaustöiden lisäksi Johnsen on kirjoittanut viisi lastenkirjaa, jotka hän on myös kuvittanut itse.

Kuva: Kimmo Iso-Tuisku

Mikkelin 13. kuvitustriennale on avoinna 10.6.–24.9.2023 Mikkelin taidemuseossa, Maaherrankatu 18–20, Kauppakeskus Akseli, 2. krs, 50100 Mikkeli. Museo on avoinna näyttelyn ajan ti-su klo 10-17 (ma suljettu).

LISÄTIEDOT
Mikkelin taidemuseo, toimisto puh. 040 129 5090
Amanuenssi Anna-Maria Larikka puh. 040 129 4967
anna-maria.larikka@sivistys.mikkeli.fi
Museojohtaja Matti Karttunen puh. 044 794 2420
matti.karttunen@sivistys.mikkeli.fi

Grafia ry
grafia@grafia.fi

Kuvittajat ry
info@kuvittajat.fi


Mikkelin 12. kuvitustriennale 8.8.–25.10.2020

Mikkelin 12. kuvitustriennaleen osallistui 55 kuvittajaa, joilta oli näyttelyssä 97 työtä. Triennale esittelee nykykuvituksen laaja-alaisuutta ja monipuolisia käyttömahdollisuuksia kirjankuvituksista media- ja verkkoteosten sekä arkkitehtuurin kuvittamiseen. Kaikki teokset on julkaistu viimeisen kolmen vuoden aikana. Mukaan näyttelyyn on kutsuttu ruotsalaiskuvittaja Erica Jacobson.Mikkelin taidemuseo ja Grafia ry ovat perustaneet tapahtuman vuonna 1987 ja Kuvittajat ry on ollut mukana yhteistyössä vuodesta 2008.

Kilpailuun osallistui 117 kuvittajaa yhteensä 345 työllä. Kilpailutöiden teema, toteutustapa ja -tekniikka olivat vapaita. Näyttelytyöt valitsi jury, johon kuuluivat kuvittajat Nina Grönlund, Antti Kyrö, Mervi Lindman ja Marion Robinson sekä Mikkelin taidemuseon edustaja kulttuuri- ja museojohtaja Matti Karttunen. He ovat myös valinneet palkittavat kuvitukset.

Mikkelin 12. kuvitustriennalessa palkitut:

1. palkinto 3500 euroa, Grafia ry: Emmi Jormalainen, Helsinki; Eksyksissä – Being Lost, taiteilijakirjan kuvitus, omakustanne.

2. palkinto 2500 euroa, Kuvittajat ry: Milena Huhta, Helsinki; Black Pill, lehtikuvitus, Suomen Kuvalehti.

3. palkinto 2000 euroa, Mikkelin taidemuseo: Sanna Pelliccioni, Meidän piti lähteä, lastenkirjan kuvitus, Kustantamo S&S.

Kunniamaininnat: Erika Kallasmaa, Helsinki, Mustekala, Eläköön! -muraali, Jätkäsaari, Helsinki ja Liisa Kallio, Minä tykkään nyt, lastenkirjan kuvitus, WSOY .

Kuvitustriennalen julkaisussa on mukana Sara Telemanin kirjoitus Erica Jacobsonista, Ville Hännisen artikkeli muraaleista, Veera Pekkisen teksti kuvituksen kuratoinnista ja Laura Valojärven artikkeli kuvituksen olemuksesta. Julkaisun graafisesta suunnittelusta vastaa Sofia Pusa. Näyttelyarkkitehtuurin on suunnitellut Tarja Kunttunen.

Kuva: Kimmo Iso-Tuisku

Mikkelin 12 kuvitustriennalen näyttelykatalogi (Issuu-julkaisu)

Erica Jacobson

Mikkelin 12. kuvitustriennalen ulkomainen vieras Erica Jacobson, s. 1972, on ruotsalainen kuvittaja ja graafinen suunnittelija, joka asuu ja työskentelee Tukholmassa. Jacobson valmistui taideteollisen korkeakoulun Konstfackin graafisen suunnittelun ja kuvittamisen maisteriohjelmasta vuonna 1999. Erica Jacobson on monipuolinen kuvittaja, ja hänen työnkuvaansa kuuluvat muun muassa teatterijulisteet, tapahtumien visuaaliset ilmeet, animaatiot ja kuosisuunnittelu. Lisäksi hänen laaja tuotantonsa sisältää lehti- ja kirjankuvituksia, tapettimalleja, mainos- ja kampanjakuvituksia sekä seinämaalauksia.

Kirkkaat värit, selkeä muotokieli ja vapaa kädenjälki ovat Erica Jacobsonin eloisalle tyylille ominaisia. Hän luonnostelee teoksensa erilaisilla kynillä tai guassiväreillä ja viimeistelee ne tietokoneella. Inspiraation lähteinä ja mielenkiinnon kohteina ovat matkat, ihmiset, kasvit, kuviot ja kirjat sekä käsintehdyt kokeelliset typografiat. Asioiden ytimiin pureutuvat kuvitukset ovat omintakeinen sekoitus eri vuosikymmenten kuvitustyylejä ja johdattavat pohtimaan teosten monisyisiä sisältöjä.

Erica Jacobsonin tyyli soveltuu monenlaisiin toimeksiantoihin kulttuurisisällöistä kaupallisiin projekteihin. Hänen asiakkaitaan ovat muun muassa Absolut Vodka, Photowall, Sephora, MAX-pikaruokaketju, Stockholmsmässan, Stockholms Stadsteatern, Svenska Naturskyddsföreningen ja Dagens Nyheter. Jacobson on palkittu monissa alan kilpailuissa ja hän on osallistunut lukuisiin näyttelyihin, työskennellyt juryjen jäsenenä sekä toiminut opettajana ja ohjannut työpajoja Ruotsissa ja ulkomailla.

Kuva: Kimmo Iso-Tuisku

Mikkeli’s 12th Illustration Triennial 8.8.–25.10.2020

The Mikkeli Illustration Triennial showcases 97 works of art by 55 illustrators. The triennial presents the breadth of contemporary illustration and its diverse usages in book illustration, media and online works as well as in architecture. All works of art chosen for the exhibition have been published over the last three years. The Swedish illustrator Erica Jacobson is an invited guest at this year’s exhibition. 

The Mikkeli Art Museum and the Association of Visual Communication Designers in Finland, Grafia, established the event in 1987, and the Finnish Illustration Association, Kuvittajat, has participated since 2008.

In total, 117 illustrators with 345 pieces of work took part in the competition. The participants had a free choice of theme, execution and technique for the competition works. The exhibition entries were chosen by a jury, which included the illustrators Nina Grönlund, Antti Kyrö, Mervi Lindman and Marion Robinson as well as the Director of Culture and Museums, Matti Karttunen, as the representative of the Mikkeli Art Museum. They also chose the awarded works.

The awarded illustrators in Mikkeli’s 11 th Illustration Triennial are:

1st award Grafia: Emmi Jormalainen, Helsinki; Eksyksissä – Being Lost, artist’s book illustration, self-published illustration.

2nd award The Finnish Illustration Association: Milena Huhta, Helsinki; Black Pill, magazine illustration, Suomen Kuvalehti.

3rd award Mikkeli Art Museum: Sanna Pelliccioni, Meidän piti lähteä, children’s book illustration, Kustantamo S&S.

Honorary mention: Erika Kallasmaa, Mustekala, Eläköön! -mural, Jätkäsaari, Helsinki and Liisa Kallio, Minä tykkään nyt, children’s book illustration, WSOY.

The Illustration Triennial’s exhibition catalogue features Sara Teleman’s piece on Erica Jacobson; Ville Hänninen’s article on murals; Veera Pekkinen’s text on the curation of illustration, and Laura Valojärvi’s article on the essence on illustration.  The graphic design for the catalogue is by Sofia Pusa. The exhibition architecture is by Tarja Kunttunen.

Kuva: Kimmo Iso-Tuisku

Erica Jacobson

The international quest of Mikkeli’s 12th Illustration Triennial Erica Jacobson, b. 1972, is a Swedish illustrator and graphic designer who lives and works in Stockholm. In 1999, Jacobson graduated from a master’s programme in graphic design and illustration at the Konstfack University of Arts, Crafts and Design. Erica Jacobson is a versatile illustrator, and her work includes theatre posters, visual identities for events, animations and pattern design. Furthermore, her extensive production covers magazine and book illustrations, wallpaper collections, advertising and campaign illustrations as well as mural painting.

Bright colours, a plain design language and free-form drawing technique are characteristic to Erica Jacobson’s vivid style. She sketches her works using different pens or gouache paints and finishes them on the computer. Jacobson’s sources of inspiration include trips, people, plants, shapes and books as well as handcrafted experimental typographies. Her to-the-point illustrations are a unique combination of illustration styles from different decades, and they steer the viewer to examine their complex content.

Erica Jacobson’s style is suited to a variety of assignments from cultural content to commercial projects. Her clients include Absolut Vodka, Photowall, Sephora, MAX fast food chain, Stockholmsmässan exhibition facility, Stockholm City Theatre, Swedish Society for Nature Conservation and Dagens Nyheter newspaper. Jacobson has received awards in many competitions, and she has participated in numerous exhibitions, acted as a jury member, worked as a teacher and led workshops in Sweden and abroad

Kuva: Kimmo Iso-Tuisku


Mikkelin 12. kuvitustriennaleen valitut kuvittajat

Mikkelin 12. kuvitustustriennalen hakuun osallistui 117 kuvittajaa yhteensä 345 työllä. Juryyn kuuluivat kuvittajat Nina Grönlund, Antti Kyrö, Mervi Lindman ja Marion Robinson sekä Mikkelin taidemuseon edustaja kulttuuri- ja museojohtaja Matti Karttunen. Jury valitsi näyttelyyn 97 teosta 55:ltä tekijältä.

Näyttelyyn valitut kuvittajat ovat: Aunis Ahonen, Minna Ainoa, Sari Airola, Terhi Ekebom, Jenni Erkintalo, Lena Frölander-Ulf, Milena Huhta, Maija Hurme, Juliana Hyrri, Emmi Jormalainen, Suvi-Tuuli Junttila, Katriina Kaija, Outi Kainiemi, Erika Kallasmaa, Liisa Kallio, Ilja Karsikas, Kaisa Kartela, Satu Kettunen, Réka Király, Katri Kirkkopelto, Kukka-Maria Kiuru, Adam Korpak, Eevamari Lahtinen, Anna Emilia Laitinen, Eero Lampinen, Marika Maijala, Laura Merz, Tommi Musturi, Pauliina Mäkelä, Reetta Niemensivu, Heikki Paakkanen, Meria Palin, Ilona Partanen, Sanna Pelliccioni, Karoliina Pertamo, Matti Pikkujämsä, Nina Pirhonen, Jukka Pylväs, Maikki Rantala, Lasse Rantanen, Aapo Ravantti, Anja Reponen, Seera Rytkölä, Greta Salonen, Kaisu Sandberg, Daniel Stolle, Teemu Juhani, Ville Tietäväinen, Jenni Tuominen, Marko Turunen, Emmi-Riikka Vartiainen, Anne Vasko, Amanda Vähämäki, Mikko Väyrynen ja Elina Warsta.

Esillä on myös näyttelyn kutsuvieraan, ruotsalaisen Erica Jacobsonin teoksia.

Palkintojen saajat julkaistiin näyttelyn tiedotustilaisuudessa 7.8.2020.


MIKKELIN KUVITUSTRIENNALET MIKKELIN TAIDEMUSEOSSA

Mikkelin kuvitustriennale on kolmivuosittain toistuva tapahtuma. Näyttelyn järjestäjinä ovat toimineet ensimmäisestä kuvitustriennalesta vuodesta 1987 lähtien Mikkelin taidemuseon ja graafisen suunnittelun ammattilaisten järjestö Grafia ry. Kuvittajat ry tuli yhteistyöhön mukaan vuonna 2008.

Mikkeli’s Illustration Triennial was launched in 1987. Mikkeli Art Museum  and  the  Association  of  Visual  Communication  Designers in Finland, Grafia, have organised the event jointly since the beginning. The Association of Finnish Illustrators, Kuvittajat ry, participated in the cooperation in 2008.

10.6.–10.9.2017 Mikkelin 11. kuvitustriennale | Mikkeli’s 11th Illustration Triennial
Mikkelin 11. kuvitustriennalen näyttelykatalogi on luettavissa Issuu-julkaisuna

7.6.–14.9.2014 Mikkelin 10. kuvitustriennale | Mikkeli’s 10th Illustration Triennial    

11.6.–25.9.2011 Mikkelin 9. kuvitustriennale | Mikkeli’s 9th Illustration Triennial

14.6.–21.9.2008 Mikkelin 8. kuvitustriennale

17.6.–9.10.2005 Mikkelin 7. kuvitustriennale

15.6.–15.9.2002 Mikkelin 6. kuvitustriennale

12.6.–12.9.1999 Mikkelin 5. kuvitustriennale

25.5.–8.9.1996 Mikkelin 4. kuvitustriennale   

19.6.–19.9.1993 Mikkelin 3. kuvitustriennale

16.6.–16.9.1990 Mikkelin 2. kuvitustriennale

1.7.–6.9.1987 Mikkelin 1. kuvitustriennale