Palvelut

Ajankohtaista museoissa

Oletko kuullut järven? -näyttely vauvaviikolla Mikkelin kirjastossa
Mikkelin taidemuseo on suljettu näyttelynvaihdon takia
Museon kulisseissa -juhlapäivä 30.9.2023

Mikkelin V sotakirjallisuustapahtuma 30.9.2023
Museoiden yö tulee taas!
Tiedon ja taidon temppelit – Oppiaineiden ja Mikkelin koulujen historiaa Suur-Savon museossa 2.5.2023–9.3.2024
Kuvittajat ry myönsi kunniakirjan Mikkelin taidemuseolle
Meijän museo – alueellista taidemuseotyötä yhdessä -hankkeessa on julkaistu sanaton kirja Oletko kuullut järven?

Kaupungin verkkokaupasta löydät myös Suur-Savon museon, Päämajamuseon ja Mikkelin taidemuseon museokauppojen valikoituja tuotteita. Katso nouto-ohjeet täältä.


Viestikeskus Lokki suljetaan yleisöltä toistaiseksi. 

Syynä sulkemiseen ovat turvallisuustekijät. 

Lue lisää tästä.

Oletko kuullut järven? -näyttely vauvaviikolla Mikkelin pääkirjastossa

Valtakunnallista Vauvan päivää vietetään vuosittain syyskuun viimeisenä perjantaina. Mikkelissä päivän ympärille on järjestetty kokonainen Vauvaviikko 25.‒30.9.2023. Tapahtumaviikolla halutaan tukea lapsiperheiden hyvinvointia ja tehdä tunnetuksi lapsiperheiden parissa työskenteleviä toimijoita. Mikkelissä on järjestetty viikolla ihanaa ilmaista ohjelmaa vauva- ja pikkulapsiperheille. Katso koko tapahtumaviikon ohjelma tästä.

Mikkelin taidemuseon alueelliset palvelut on mukana Vauvaviikon ohjelmassa. Oletko kuullut järven? -näyttely on Mikkelin pääkirjaston lastenosastolla koko vauvaviikon ajan! Näyttely on koottu sanattoman Oletko kuullut järven? -kirjan ympärille, johon liittyy myös äänimaisema ja tehtävävinkkikortti. Tule löytämään, kuvittelemaan ja kertomaan omia tarinoita pehmeän ja tunnusteltavan näyttelyn äärelle!

Oletko kuullut järven? -virikepaketti soveltuu kaikenikäisten ryhmien kanssa työskentelyyn, ja se toimii myös pienoisnäyttelynä, kuten nyt Vauvaviikollakin. Kaikki Mikkelin taidemuseon lainattavat näyttelyt ja virikemateriaalit sekä lainausohjeet löydät tästä.

Oletko kuullut järven? on Katriina Kaijan kuvittama sanaton kirja, joka toteutettiin osana Meijän museo – alueellista taidemuseotyötä yhdessä -hanketta. Kirjan ympärille luotu kokonaisuus käsittää myös äänisuunnittelija Eliel Tammiharjun tekemän äänimaiseman ja tehtävävinkkikortin.


Mikkelin taidemuseo on suljettu näyttelynvaihdon takia 25.9.−12.10.2023

Mikkelin taidemuseossa on menossa näyttelynvaihto. Taidemuseo on suljettu yleisöltä 25.9.−12.10.2023. Kiitos vielä kaikille Mikkelin 13. kuvitustriennalessa vierailleille, näyttelyssä mukana olleille kuvittajille ja yhteistyökumppaneille!

Seuraava näyttely Überhund – Taiteen kiehtovat koirat avautuu yleisölle perjantaina 13.10.2023.

Überhund-näyttely esittelee monipuolisesti koiraa ja sen eri rooleja kuvataiteessa viimeisen 150 vuoden aikana. Näyttely on laajin koiria esittävän taiteen kokonaisuus mitä Suomessa on koskaan nähty. Näyttelyyn liittyy myös runsaasti kuvitettu julkaisu, joka tuo esille taustoja ja näkökulmia koirista kuvataiteessa.

Lue lisää näyttelystä: www.mikkeli.fi/taidemuseo/nayttelyt


Museon kulisseissa -juhlapäivä 30.9.2023

Tule tutustumaan Mikkelin kaupungin museoiden tekstiilikokoelmatilaan (Vuorikatu 13) ilmaisille opastuksille lauantaina 30.9.2023 klo 9.00 ja klo 10.00!

Museoliiton perustamispäivänä 30.9. vietetään museoissa museokävijöille suunnattua ainutlaatuista Museon kulisseissa -juhlapäivää, joka juhlistaa ja tuo esille museoiden kulisseissa tapahtuvaa työtä ympäri Suomen.

Mikkelin kaupungin museot osallistuu juhlapäivään avaamalla yleisölle pääsyn museoiden tekstiilikokoelmatilaan. Museovirkailija Päivi Rantasen opastuksella kuullaan minkälaisia kokoelmia Mikkelin kaupungin museoilla on ja millaista niihin liittyvä museotyö on. Opastus painottuu esine- ja tekstiilikokoelmiin. Opastuksen aikana on mahdollisuus nähdä myös sellaisia tekstiileitä, joita ei ole ollut aiemmin näyttelyissä esillä, ja kuulla tarinoita niiden mielenkiintoisesta historiasta.

Kokoelmatila on melko pieni, joten yhdelle opastukselle mahtuu enintään 10 henkilöä.

Opastukset 30.9.2023 klo 9.00 ja 10.00. (Klo 10 opastus on täynnä!)

Opastuksen kesto on noin 45 minuuttia

Tapahtuma on maksuton.

Osoite: Vuorikatu 13 (entiset Päämajakahvilan tilat). Käynti sisäpihan puolelta.

Voit varmistaa paikkasi ilmoittautumalla opastukselle etukäteen puh. 040 129 5090, tai sähköpostitse museot@sivistys.mikkeli.fi (ilmoittautumiset pe 29.9.2023 klo 15 mennessä).


Mikkelin V sotakirjallisuustapahtuma: Diktatuurin jäljet – kirjoittajat, kokijat ja valta 30.9.2023

Viidettä kertaa järjestettävä Mikkelin sotakirjallisuustapahtuma keskittyy tänä vuonna diktatuurin vaikutuksiin. Millaisia olivat inkerinsuomalaisten kokemukset ja kohtalot Neuvostovallan aikana? Kuinka Sofi Oksasen kirjoissa käsitellään traumoja? Millaisia olivat neuvostokirjailijoiden kokemukset vallanpitäjien armoilla? Muun muassa näitä kysymyksiä pohditaan 30.9.2023 Muistin auditoriossa pidettävässä tapahtumassa Diktatuurin jäljet – kirjoittaja, kokijat ja valta.

Tapahtumassa puhuvat folkloristi FT Ulla Savolainen, kirjallisuudentutkija FT Riitta Jytilä, toimittaja Santeri Pakkanen sekä kirjailija-toimittaja Ville Ropponen. Puheenjohtajana toimii Sodan ja rauhan keskus Muistin sisältöjohtaja FM Pia Puntanen.

Tapahtuman ohjelma pdf-tiedostona.

Tapahtuman pääsymaksu on 20 euroa. Lipun voi ostaa ennakkoon ilmoittautumislinkistä tai paikan päällä.

Sodan ja rauhan keskus Muisti järjestää tapahtuman yhteistyössä Mikkelin kaupungin museoiden, Mikkelin seutukirjaston ja Mikkelin kesäyliopiston kanssa.

(Tapahtuman kansikuva: Inkeriläisiä siirretään Suomeen Paltiskin satamassa Virossa 18.6.1944. SA-kuva.)


Museoiden yö 27.10.2023 klo 17-24

Mikkelin kaupungin museot ja kulttuuripalvelut järjestävät syyslomaviikon perjantaina klo 17-24 kaikille maksuttoman tapahtuman Museoiden yö! Tapahtuma on järjestetty vuodesta 2016 alkaen ja mukana on ollut vuosittain 3-6 mikkeliläistä museota tai historiallista kohdetta, joista jokaisessa vierailee tapahtuman aikana yli 1400-2200 kävijää.

Mukana olevat kohteet:
Mikkelin taidemuseo
Suur-Savon museo
Sodan ja rauhan keskus Muisti & Päämajamuseo
Jalkaväkimuseo
Mikkelin Valokuvakeskus
Kivisakasti
Naisvuori

www.museoidenyo.fi

Tapahtuman ohjelma päivittyy myöhemmin.


Kuvittajat ry myönsi kunniakirjan Mikkelin taidemuseolle 5.12.2022

Kuvittajat ry myönsi kunniakirjan Mikkelin taidemuseolle 5.12.2022 pidetyssä Kuvittajat ry:n 20-vuotisjuhlassa. Mikkelin taidemuseo kutsuttiin Kuvittajat ry:n kunniajäseneksi kiitollisuuden osoituksena museon tekemästä tärkeästä työstä kuvitusalan hyväksi.

Mikkelin ensimmäinen kuvitustriennale järjestettiin vuonna 1987. Tällä kuvitustaiteen merkittävällä tapahtumalla on takanaan jo 35 vuoden historia. Seuraava, Mikkelin 13. kuvitustriennale, järjestetään kesällä 2023.

Mikkelin taidemuseon samaan kunniakirjaan liittyy lahjakirja, jolla Luonnonperintösäätiölle on tehty lahjoitus, jolla suojellaan 200 m2 suomalaista ikimetsää. Metsäkappale on osa Tiitiäisen metsän suojelualuetta Ylöjärvellä.


Viestikeskus Lokki suljetaan yleisöltä toistaiseksi

Viestikeskus Lokki suljetaan yleisöltä toistaiseksi. Syynä sulkemiseen ovat turvallisuustekijät. Kalliorakennustöihin erikoistunut Power Mining Oy suoritti Viestikeskus Lokin luolaston rusnausta viikolla 6. Rusnaustöiden yhteydessä ilmeni, että luolaston seinät ja katto ovat rapautuneet huolestuttavasti. Luolastossa kiven laatu on huono. Tämä aiheuttaa merkittävän vaaratekijän, niin työntekijöille kuin museoyleisöllekin.

Lokin kunnostamisen eri vaihtoehdot selvitetään ja kunnostuksesta tehdään kustannusarvio. Tämän jälkeen selvitetään kunnostushankkeen rahoitusmahdollisuudet. Tavoitteena on saada Lokki jälleen turvalliseksi käyntikohteeksi ja yleisölle avoimeksi museoksi osana Mikkelin kaupungin päämajahistoriakokonaisuutta.

Lisätiedot:
Museojohtaja Matti Karttunen, puh. 044 794 2420
matti.karttunen(at)sivistys.mikkeli.fi


Verkkokaupan tilaukset

Museokaupan maksetut verkkotilaukset voi myös noutaa Mikkelin taidemuseon museokaupasta museon aukioloaikana. Nouto museokaupasta 0 €.  Katso aukioloajat osoitteesta: www.mikkeli.fi/taidemuseo 

Huom. Taidemuseon näyttelytilojen ollessa suljettuna, verkkokaupan tilaukset noudetaan Mikkelin kaupungin museoiden toimistosta. Toimiston ovi sijaitsee kauppakeskus Akselin 2.kerroksessa, lastentarvikeliike Pikku Tipua vastapäätä. Sinisellä teippauksella olevan oven vieressä on ovikello, jota soittamalla tuotteet voi noutaa, arkisin 9-15.

Pääset verkkokauppaan tästä linkistä! 


Tiedustelut ja ryhmävaraukset:
Mikkelin kaupungin museot

Puhelinnumero / toimisto
(arkisin klo 9-15)
040 129 5090

Sähköposti
museot(at)sivistys.mikkeli.fi

Osoite
Maaherrankatu 18-20
(kauppakeskus Akseli, 2 krs.)
50100 Mikkeli

Palveluajat
ma-pe klo 9-15

 Mikkelin taidemuseo

 Päämajamuseo

 Suur-Savon museo