Palvelut

Ilmoitus ruokamyrkytysepäilystä

Ruokamyrkytysepäily

Ruokamyrkytyksellä tarkoitetaan ruoan tai talousveden nauttimisen välityksellä saatua tarttuvaa tautia tai myrkytystä. Ruokamyrkytyksen aiheuttavat useimmiten virukset ja bakteerit tai bakteerien tuottamat toksiinit. Lisäksi loiset, myrkylliset kasvit, eläimet tai sienet sekä kemialliset aineet voivat aiheuttaa ruokamyrkytyksen.

Ruokamyrkytyksen oireet ilmenevät äkillisesti yleensä 1-12 tunnin jälkeen ruokailusta. Oireina voi olla esimerkiksi pahoinvointi, oksentelu, vatsakipu, ripuli ja kuume.

Toimintaohjeet

Mikäli olet saanut edellä mainittuja äkillisiä oireita, mieti mitä olet syönyt ja ota ruokaa talteen mikäli mahdollista. Ruokanäyte tulee säilyttää jääkaapissa.

Tee ilmoitus ympäristöterveydenhuollon sähköisen ilmoituspalvelun Ilpan kautta sen alueen viranomaiselle, jossa elintarvikehuoneisto (esim. kauppa, ravintola, kahvila tai työpaikkaruokala) sijaitsee.

Myös elintarvikealan toimijan tulee ilmoittaa ruokamyrkytysepäilystä Ilpan kautta. Mitä nopeammin ruokamyrkytysepäilystä ilmoitetaan terveysvalvontaan Ilpan kautta, sitä paremmat mahdollisuudet on selvittää mahdollisen sairastumisen syy.

Hirvensalmella, Kangasniemellä, Mikkelissä, Mäntyharjulla tai Pertunmaalla sijaitsevia elintarvikehuoneistoja koskevat ilmoitukset tehdään Mikkelin seudun ympäristöpalveluun.

Mikkelin seudun ympäristöpalveluissa ruokamyrkytysepidemioita käsittelee epidemiaselvitystyöryhmä, joka koostuu ympäristöterveydenhuollon ja terveydenhuollon asiantuntijoista.

Oireiden ilmaannuttua (erityisesti, jos oireet ovat kovat tai pitkittyneet) kannattaa olla yhteydessä myös Etelä-Savon hyvinvointialueen terveydenhuoltoon. Yhteydenoton yhteydessä on tärkeää mainita, että epäilee oireiden johtuvan nauttimastanne elintarvikkeesta.

Linkki Ilppa lomakkeeseen


Elintarvikevalvonnan
yhteystiedot
 1.11.2023 alkaen

Ruokamyrkytysepäilyn ilmoittaminen

Pyydämme asiakkaita asioimaan ensisijaisesti elintarvike-valvonnan yhteisen sähköpostin kautta. Sähköpostia luetaan arkisin päivittäin.

  • elintarvikevalvonta@mikkeli.fi

Elintarvikevalvonnan terveystarkastajan tavoittaa puhelimitse arkisin ma-to klo 9.00-12.00. Numerosta soitetaan takaisin, mikäli puheluun ei heti vastata.

  • puh. 040 3500 754

Numerosta  annetaan yleistä neuvontaa sekä ohjausta mm. ilmoituksen käsittelystä ja omavalvonnasta.

KÄYNTIOSOITE

Mikkelin toimipaikka
Maaherrankatu 9-11
50100 Mikkeli

Terveysvalvonnan johtaja
Maria Tirkkonen

puh. 040 129 5120
maria.tirkkonen@mikkeli.fi

Terveystarkastaja Nina Gynther
puh. 044 794 4705
nina.h.gynther@mikkeli.fi

Terveystarkastaja Arja Partanen
puh. 040 193 2686
arja.m.partanen@mikkeli.fi

Terveystarkastaja Niina Ravela (sijainen)
puh. 040 524 1161
niina.ravela@mikkeli.fi

Terveystarkastaja Anneli Tirkkonen
puh. 044 794 4706
anneli.tirkkonen@mikkeli.fi

Terveystarkastaja Noora Pesonen
paikalla 4.9.2024