Palvelut

Ilmoitus ruokamyrkytysepäilystä

Ruokamyrkytysepäily

Ruokamyrkytyksellä tarkoitetaan ruoan tai talousveden nauttimisen välityksellä saatua tarttuvaa tautia tai myrkytystä. Ruokamyrkytyksen aiheuttavat useimmiten virukset ja bakteerit tai bakteerien tuottamat toksiinit. Lisäksi loiset, myrkylliset kasvit, eläimet tai sienet sekä kemialliset aineet voivat aiheuttaa ruokamyrkytyksen.

Ruokamyrkytyksen oireet ilmenevät äkillisesti yleensä 1-12 tunnin jälkeen ruokailusta. Oireina voi olla esimerkiksi pahoinvointi, oksentelu, vatsakipu, ripuli ja kuume. Mikäli olet saanut äkillisiä oireita, mieti mitä olet syönyt ja ota ruokaa talteen mikäli mahdollista. Ruokanäyte tulee säilyttää jääkaapissa.

Elintarvikealan toimijan tulee myös ottaa välittömästi yhteyttä terveystarkastajaan, mikäli on saanut tiedon käsittelemänsä elintarvikkeen aiheuttamasta ruokamyrkytyksestä. Mitä nopeammin ruokamyrkytysepäilystä ilmoitetaan terveystarkastajalle, sitä paremmat mahdollisuudet on selvittää mahdollisen sairastumisen syy.

Mikkelin seudun ympäristöpalveluissa ruokamyrkytysepidemioita käsittelee epidemiaselvitystyöryhmä, joka koostuu ympäristöterveydenhuollon ja terveydenhuollon asiantuntijoista. Voit tehdä ilmoituksen erillisellä ilmoituslomakkeella.

Toimintaohjeet

Tee ilmoitus sen alueen viranomaiselle, jossa elintarvikehuoneisto (esim. ravintola, kahvila tai työpaikkaruokala) sijaitsee. Jos olet ostanut ruoan kaupasta ja epäilet saaneesi ruokamyrkytyksen, tee ilmoitus siinä tapauksessa sen alueen viranomaiselle, jossa kauppa sijaitsee.

Hirvensalmella, Kangasniemellä, Mikkelissä, Mäntyharjulla tai Pertunmaalla sijaitsevia elintarvikehuoneistoja koskevat ilmoitukset tehdään Mikkelin seudun ympäristöpalveluun.

Ota yhteyttä Mikkelin seudun ympäristöpalvelujen terveystarkastajaan. Tarvittaessa terveystarkastaja voi ottaa näytteitä epäillyistä elintarvikkeista ja tehdä harkinnan mukaan huoneistoon tarkastuksen.

Ruokamyrkytyksen oireet ilmenevät äkillisesti yleensä 1-12 tunnin jälkeen ruokailusta. Oireina voi olla esimerkiksi pahoinvointi, oksentelu, vatsakipu, ripuli ja kuume. Mikäli olet saanut äkillisiä oireita, mieti mitä olet syönyt ja ota ruokaa talteen mikäli mahdollista. Ruokanäyte tulee säilyttää jääkaapissa.

Elintarvikealan toimijan tulee myös ottaa välittömästi yhteyttä terveystarkastajaan, mikäli on saanut tiedon käsittelemänsä elintarvikkeen aiheuttamasta ruokamyrkytyksestä. Mitä nopeammin ruokamyrkytysepäilystä ilmoitetaan terveystarkastajalle, sitä paremmat mahdollisuudet on selvittää mahdollisen sairastumisen syy.

Mikkelin seudun ympäristöpalveluissa ruokamyrkytysepidemioita käsittelee epidemiaselvitystyöryhmä, joka koostuu ympäristöterveydenhuollon ja terveydenhuollon asiantuntijoista. Voit tehdä ilmoituksen täyttämällä tämän linkin lomakkeen.


Terveysvalvonnan
yhteystiedot

KÄYNTIOSOITE

Mikkelin toimipaikka
Maaherrankatu 9-11
50100 Mikkeli

Terveysvalvonnan johtaja
Maria Tirkkonen

puh. 040 129 5120
maria.tirkkonen@mikkeli.fi

vs. Terveystarkastaja
Sari Björnholm
puh. 040 530 8779
sari.bjornholm@mikkeli.fi
 

Terveystarkastaja 
Nina Gynther

puh. 044 794 4705
nina.h.gynther@mikkeli.fi

Terveystarkastaja
Noora Pesonen

virkavapaalla

Terveystarkastaja
Anneli Tirkkonen

puh. 044 794 4706
anneli.tirkkonen@mikkeli.fi