Palvelut

Alueelliset taidemuseopalvelut

| Lainattavat näyttelyt | Lainattavat virikemateriaalitMeijän museo -hanke |

 

Alueellinen taidemuseotyö on kuulunut Mikkelin taidemuseon tehtäviin vuodesta 1981 alkaen. Museolain uudistuksessa Mikkelin taidemuseo nimitettiin 1.1.2020 alkaen taidemuseotehtävän alueelliseksi vastuumuseoksi Etelä-Savossa. Toiminta-alueeseen kuuluvat Enonkoski, Hirvensalmi, Juva, Kangasniemi, Mikkeli, Mäntyharju, Pertunmaa, Pieksämäki, Puumala, Rantasalmi, Savonlinna ja Sulkava.

Mikkelin taidemuseo tarjoaa taiteen ja visuaalisen kulttuuriperinnön asiantuntijapalveluja, kehittää ja edistää toimialan yhteistyötä, taiteen ja visuaalisen kulttuuriperinnön tallentamista sekä digitaalista saatavuutta.

Mikkelin taidemuseo neuvoo ja ohjaa kuvataiteeseen liittyvissä kysymyksissä, tutkii ja dokumentoi eteläsavolaista taidetta sekä tekee yhteistyötä muun muassa alueen ja valtakunnallisten taide- ja kulttuuritoimijoiden kanssa.

Taidemuseo tuottaa lainattavia näyttelyitä, opetuspaketteja ja virikemateriaaleja erilaisten ryhmien käyttöön. Verkkomateriaalit, kuten taiteilijahaastattelut ja tekniikkavideot, löytyvät Mikkelin taidemuseon YouTube-kanavalta.

Videolla Alina Sinivaara kertoo työskentelystään. 

 

Meijän museo – alueellista taidemuseotyötä yhdessä -hanke

Hankkeen tavoitteena on luoda asiakaslähtöinen konsepti ja yhteistyöhön perustuvia toimintamalleja Mikkelin taidemuseon alueellisen vastuumuseotyön kehittämiseksi.

Hankkeessa avataan osallisuuden mahdollisuuksia uusille asiakasryhmille ja lisätään palveluiden saavutettavuutta sekä alueellista tasavertaisuutta.

Hankkeessa kartoitetaan alueen toimijoiden ja sidosryhmien, erityisesti kuntien, palvelutarpeita, aktivoidaan yhteistyöverkostoja ja avataan uusia kumppanuuksia. Yhteistyötä tehdään myös alueen muiden hankkeiden kanssa. Pysyviä toimintamalleja etsitään muun muassa yhteistyöpajojen ja toimintakokeilujen kautta.

Mikkelin taidemuseo on saanut hankkeeseen rahoitusta Museoviraston ammatillisten museoiden innovatiivisista avustuksista. Meijän museo -hanke toteutetaan 1.9.2021–31.12.2022. Hankkeessa on toiminut osa-aikaisena museopedagogina taidekasvattaja Mari Liimatainen 1.9.2021–30.6.2022.

Oletko kuullut järven? -sanaton kirja

Oletko kuullut järven? on Katriina Kaijan kuvittama sanaton kirja, joka on toteutettu osana Meijän museo – alueellista taidemuseotyötä yhdessä -hanketta. Sanaton kirja ei vaadi yhteistä kieltä tai lukutaitoa. Kaikki voivat ymmärtää kuvia. Kirjaa voi katsoa yksin tai yhdessä. Se sopii niin lapsille kuin aikuisille. Kirjan ympärille luotu kokonaisuus käsittää myös äänisuunnittelija Eliel Tammiharjun tekemän äänimaiseman ja tehtävävinkkikortin.

Oletko kuullut järven? -kirjan ovat toimittaneet amanuenssi Anna-Maria Larikka, Mikkelin taidemuseo ja kuvataiteilija, taidekasvattaja Mari Liimatainen. Mikkelin taidemuseo on saanut hankkeeseen rahoitusta Museoviraston ammatillisten museoiden innovatiivisista avustuksista.

Oletko kuullut järven? kutsuu löytämään, kuvittelemaan ja kertomaan omia tarinoita.

Etelä-Savon alueen päiväkodit ja kirjastot saavat oman kappaleensa kirjaa.

Kirjaa on myynnissä Mikkelin taidemuseon museokaupassa ja Mikkelin kaupungin verkkokaupassa.  

 

LAINATTAVAT NÄYTTELYT

Mikkelin taidemuseossa on lainattavissa näyttelyitä, jotka on koottu Mikkelin kaupungin museoiden taide- ja valokuvakokoelmista.

Lainauskäytäntö

Aluevastuumuseon alueella Etelä-Savossa ei peritä näyttelymaksua, mutta lainaaja huolehtii itse kuljetuksesta tai kuljetuskustannuksista. (Taidemuseo perii kaupunkialueella 15,00 € kuljetusmaksun, mikäli se hoitaa kuljetuksen.)

Lainauksista alueen ulkopuolelle peritään näyttelymaksu 50 € (sis. alv 24 %) kuljetuskustannusten lisäksi.

Taidemuseo huolehtii näyttelyiden vakuuttamisesta.

Näyttelyt kulkevat eri paikkakunnille paketti- tai linja-autorahtina.

Laina-aika 2-4 viikkoa tai sopimuksen mukaan pidempään.

Varaukset: amanuenssi Anna-Maria Larikka, puh. 040 129 4967 / e-mail: anna-maria.larikka(at)sivistys.mikkeli.fi.

Mikkelin taidemuseo pidättää itsellään oikeudet ohjelman muutoksiin.

LAINATTAVAT VIRIKEMATERIAALIT

Mikkelin taidemuseosta voi lainata myös virikemateriaalia pienryhmätoimintaan. Matkalaukku koostuu valitun teeman mukaan valmistetusta ja laukkuun pakatusta opetus-, tausta- ja virikemateriaalista sekä tehtävistä. Kohderyhmiksi on ajateltu erityisryhmiä, joille ei aiemmin ole ollut tarjolla vastaavia lainattavia kokonaisuuksia. Matkalaukut soveltuvat parhaiten ohjaajan vetämiin taide- ja muistelutuokioihin, joissa yhdessä ryhmän kanssa tutustutaan niiden aihepiireihin.

Virikemateriaalissa on painotettu muiden aistien käyttöä näköaistin yhteydessä tai sen sijasta. Näkövammaiset pystyvät materiaalin avulla tutustumaan maalaustaiteeseen esimerkiksi käyttämällä tunto- ja kuuloaistia näköaistimuksen tukena. Muistihäiriöistä kärsivät voivat puolestaan herätellä muistoja katsomalla ja koskettamalla tuttuja esineitä. Materiaalin valmistusprosessissa on ollut mukana eri alojen asiantuntijoita. Virikemateriaalit soveltuvat hyvin myös muiden kuin erityisryhmien käyttöön.

Lainauskäytäntö

Lainaus on maksutonta, mutta lainaaja huolehtii itse kuljetuksesta tai kuljetuskustannuksista.

Materiaali on pakattu matkalaukkuihin, jotka mahtuvat henkilöautoon tai ovat helposti lähetettävissä linja-autorahtina.

Varaukset: amanuenssi Anna-Maria Larikka, puh. 040 129 4967 / e-mail: anna-maria.larikka(at)sivistys.mikkeli.fi.