Palvelut

Tervetuloa museoon

| Turvallisemman tilan periaatteet | Yleisiä ohjeita |
| Koululais- ja opintokäynnit | Muut ryhmäkäynnit |

Kaikenikäiset museokävijät ovat tervetulleita Mikkelin kaupungin museoihin. Museokohteissa on sääntöjä, jotka on tehty turvallisen ja miellyttävän museokäynnin takaamiseksi kaikille kävijöille. Museon tehtävä on paitsi kokoelmien saattaminen kaikkien ulottuville, myös huolehtiminen esillä olevien taideteosten ja esineistön säilymisestä.

Haluamme, että kaikki kokevat olevansa tervetulleita Mikkelin kaupungin museoiden eri kohteisiin ja tapahtumiin. Siksi noudatamme turvallisemman tilan periaatteita. Olemme kaikki yhdessä vastuussa turvallisemman tilan luomisesta. 

Turvallisemman tilan periaatteet Mikkelin kaupungin museoissa

Olet tervetullut omana itsenäsi
Mikkelin kaupungin museoiden kohteet, näyttelyt ja tapahtumat ovat avoimia erilaisille mielipiteille ja kokemuksille. Kunnioita muiden puheenvuoroja sekä fyysistä ja psyykkistä tilaa. Älä tee oletuksia esimerkiksi muiden sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta, terveydentilasta kansallisuudesta tai muista henkilökohtaisista ominaisuuksista.

Ota muut huomioon
Jokaisella on oikeus tutustua Mikkelin kaupungin museon kohteisiin ja osallistua tapahtumiin rauhassa. Älä häiritse muita käytökselläsi, vaan kohtele kaikkia huomaavaisesti ja ystävällisesti. Pyydä ja anna apua matalalla kynnyksellä. Pyydä anteeksi, jos olet tahallasi tai tahattomasti loukannut jotakuta.

Emme hyväksy minkäänlaista kiusaamista, syrjintää tai vihapuhetta.
Olemme kaikki yhdenvertaisia. Kaikenlainen seksistinen, rasistinen, homo- ja transfobinen sekä terveyden tilaan kohdistuva syrjivä käytös ja puhe on kiellettyä. Jos koet tai huomaat epäasiallista käytöstä Mikkelin kaupungin museoiden tiloissa, kerro siitä museoiden henkilökunnalle.

Kommunikoi
Keskustele, kysy ja kommunikoi. Mikkelin kaupungin henkilökunta on täällä sinua varten. Jos tarvitset apua, voit kääntyä puoleemme. Otamme mielellämme vastaan palautetta palveluistamme. Voit olla meihin yhteydessä sähköpostitse osoitteessa museot(at)sivistys.mikkeli.fi.

Tulostettavat ohjeet (pdf-tiedosto)

Yleisiä ohjeita

 • Ulkovaatteet, laukut ja sateenvarjot jätetään naulakkoon, etteivät ne vahingossa osu taideteoksiin tai jalustoihin eikä niistä märkinä tule liikaa kosteutta tarkasti säädettyihin, museoesineiden säilymisen turvaaviin olosuhteisiin. 

 • Esineisiin ja taideteoksiin ei saa koskea. Teoksen pinta vaurioituu helposti kevyestäkin kosketuksesta. Älä myöskään nojaile seiniin, teosten jalustoihin tai vitriineihin. Pienikin tärinä saattaa vaurioittaa herkkiä teoksia ja esineitä. Mikäli johonkin esineeseen tai taideteokseen saa koskea, siitä mainitaan erikseen teoksen yhteydessä.

 • Katsele, keskustele ja liiku museossa rauhallisesti muut kävijät huomioon ottaen. Kun hiljennät matkapuhelimen, voit keskittyä näkemääsi ja kokemaasi etkä häiritse muita museokävijöitä.

 • Museotiloissa saa ottaa kuvia ilman salamaa. Mikäli kuvaaminen on joissakin näyttelyissä kielletty, siitä ilmoitetaan erikseen.

 • Kuvia voi jakaa julkisesti verkossa, jos otat selfien tai ryhmäkuvan, jossa taideteos on taustalla, mutta ei ole varsinainen kuvauskohde. Jos taideteoksen voi tunnistaa, on hyvän tavan mukaista ilmoittaa taiteilijan nimi. Pelkän tunnistettavissa olevan taideteoksen kuvan julkaisemiseen tarvitset luvan. Kulttuurihistoriallisista museokohteista voit vapaasti julkaista kuvasi. Merkitse jakamasi kuvat sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #mikkelinkaupunginmuseot #mikkelintaidemuseo #suursavonmuseo jne.

 • Ruoan ja juoman vieminen näyttelytiloihin ei ole sallittua.

 • Vanhemmat ovat vastuussa lastensa asiallisesta käytöksestä.

 • Museon henkilökunta mielellään auttaa, opastaa ja ohjaa museokävijöitä.

Mukavaa museovierailua!

Tulostettavat ohjeet (pdf-tiedosto)

 

Koululais- ja opintokäynnit

 • Opintokäynti tapahtuu aina opettajan vastuulla ja valvonnassa. Opintokäynnit ovat maksuttomia Mikkelin alueen varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen osallistuville lapsille, koululaisille ja opiskelijoille (taidemuseossa Etelä-Savon alueen varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen osallistuville lapsille, koululaisille ja opiskelijoille), jotka saapuvat museoon ryhmänä opettajan johdolla, arkisin klo 8-16. Opettajat, ohjaajat ja muu ryhmän kanssa tuleva henkilökunta pääsee ryhmän mukana ilmaiseksi näyttelyyn.

 • Varaa vierailuaika ryhmälle museoiden toimistosta puh. 040 129 5090 tai museot@sivistys.mikkeli.fi (arkisin klo 9-15).  Samalla voi sopia vierailun sisällöstä ryhmän toiveiden mukaan. Ryhmä voi työskennellä myös omatoimisesti opettajan johdolla. Käynnistä on aina ilmoitettava etukäteen museoon päällekkäisyyksien välttämiseksi. Jos käynti peruuntuu, on siitä ilmoittava museoon.  Aika vapautuu tällöin muiden ryhmien käyttöön.

 • Valmistellessaan ryhmänsä/luokkansa opintokäyntiä opettajat voivat käydä tutustumassa näyttelyihin ilman pääsymaksua. Opettajat ovat tervetulleita näyttelyiden tiedotustilaisuuksiin, joista lähetetään tiedotteita näyttelykohtaisesti.

 • Osaan näyttelyistä on valmiita tehtäviä perusopetuksen oppilaille. Niistä tiedotetaan opettajille sähköpostitse. Tehtävien tekemistä varten museoissa on lainattavia kirjoitusalustoja. Seinää, jalustoja ja vitriinejä vasten ei saa piirtää tai kirjoittaa.

Tulostettavat ohjeet koululais- ja opintokäynneistä (pdf-tiedosto)

Muut ryhmäkäynnit

 • Varaa käyntiaika ryhmälle vähintään neljätoista (14) arkipäivää ennen käyntiä museoiden toimistosta puh. 040 129 5090 (arkisin klo 9-15) tai museot@sivistys.mikkeli.fi, vaikka et tarvitsisi opastusta.  

 • Ryhmien sisäänpääsymaksuun kuuluu lyhyt perehdytys museokohteesta suomeksi tai englanniksi.

 • Opastuksen hinta kulttuurihistoriallisissa kohteissa kohteiden aukioloaikana arkisin 80 €/alkava tunti/opas ja viikonloppuisin 90 €/alkava tunti/opas. Lisäksi veloitetaan museon pääsymaksu hinnaston mukaan. Alle 18-vuotiaille on ilmainen sisäänpääsy. Aukioloajan ulkopuolella veloitetaan lisäksi  käyntimaksu 60 €/ryhmä.

 • Yhdelle opastetulle kierrokselle mahtuu enintään 25 henkilöä. Suuremmille ryhmille on varattava useampi opas ryhmän koon mukaan.

 • Opastuksia on saatavissa suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi.

 • Ryhmäkäynti on peruutettava viimeistään 24 tuntia ennen sovittua museokäyntiä, muutoin asiakkaalta laskutetaan aukioloajan ulkopuolinen käyntimaksu 60 €. Mikäli ryhmä myöhästyy 30 minuuttia sovitusta ajasta, varaus raukeaa ja siitä laskutetaan aukioloajan ulkopuolinen käyntimaksu 60 €. Ryhmäkäynnit on mahdollista maksaa myös laskulla.

Lisätietoja museoiden toimistosta puh. 040 129 5090 tai museot@sivistys.mikkeli.fi.

Tiedustelut ja ryhmävaraukset:
Mikkelin kaupungin museot

Puhelinnumero / toimisto
(arkisin klo 9-15)
040 129 5090

Sähköposti
museot(at)sivistys.mikkeli.fi

Osoite
Maaherrankatu 18-20
(kauppakeskus Akseli, 2 krs.)
50100 Mikkeli

Palveluajat
ma-pe klo 9-15


Mikkelin kaupungin museot

 Mikkelin taidemuseo

 Päämajamuseo

 Suur-Savon museo