Euroopan liikkujan viikko 16.–22.9. kannustaa pohtimaan arkisia liikkumisvalintoja

Liikkujan viikko -mainos.

Euroopan liikkujan viikkoa vietetään vuosittain syyskuussa. Viikolla kannustetaan ihmisiä pohtimaan arkisia liikkumisvalintoja ja niiden vaikutuksia ympäristöön, yhteiskuntaan ja terveyteen.

Liikkujan viikon aikana eurooppalaiset kaupungit ja kunnat järjestävät tapahtumia ja juhlistavat pysyviä toimia, joilla ne edistävät kestävää liikkumista. Teemaviikko päättyy perinteeksi muodostuneeseen Auton vapaapäivään 22.9.

Liikkujan viikkoa vietettiin Euroopassa ensimmäisen kerran vuonna 2002, jolloin mukana oli 300 kaupunkia. Suomessa Auton vapaapäivää on vietetty vuodesta 2000 ja Liikkujan viikkoa vuodesta 2003 lähtien.

Kampanjan virallisia osallistujia ovat kunnat ja kaupungit, mutta tempauksia ja tapahtumia ovat tervetulleita järjestämään kaikki innokkaat, kuten seurat ja yhdistykset. Liikkujan viikko on erinomainen tapa nostaa liikkumisen kestävyyttä ja taloudellisuutta esiin myös työyhteisöissä ja kouluissa.

Mikkeli tarjoaa monia mahdollisuuksia arjen liikuntaan

Mikkelissä riittää mahdollisuuksia arjen liikuntaan. Yksi uusista lähiliikuntapaikoista on pääkirjaston edustalla sijaitseva ulkokuntosali. Paikka soveltuu erityisesti senioriliikuntaan, mutta sitä voivat käyttää vapaasti kaikki kaupunkilaiset.

Ulkokuntosalilaitteita on nykyisin asennettu myös Kaihun kodan viereen. Unohtamatta tietenkään upeita ja suosittuja kuntoportaita Kalevankankaalla. Liikuntapaikkojen listaukset ja muu tarpeellinen tieto kaupungin liikuntapalveluista on koottu palvelusivuillemme.

Tervetuloa kokeilemaan!

Tiistaina 19.9. kello 10–11.30 on mahdollisuus kokeilla opastetusti pääkirjaston edustalla olevia laitteita. Opastajana on Lasse Montonen Etelä-Savon Liikunnalta. Urheilupuiston ulkokuntosalilla on tarjolla laitteiden opastusta keskiviikkona 20.9. kello 10–11.30. Opastajana on Mikkelin kaupungin erityisliikunnanohjaaja Matti Poutiainen.

Torstaina Urheilupuistossa riittää liikunnan riemua kisailun merkeissä, kun 3.–7. luokkalaiset ratkovat paremmuuttaan yleisurheilukisoissa.

Yksikin liikuntakerta tekee ihmeitä

Tutkimusten mukaan jo 10–20 minuuttia kestävällä liikunnalla on välittömiä positiivisia vaikutuksia aivojen toimintaan. Liikunta tehostaa muun muassa aivojen tiedonkäsittelyä, tarkkaavaisuutta ja muistia. Säännöllinen liikunta saa aikaan pysyviä myönteisiä vaikutuksia aivojen terveyteen ja toimintaan. Se ennaltaehkäisee aivojen tiedonkäsittelyyn liittyvän toimintakyvyn heikkenemistä sekä muistisairauksia iän karttuessa.

Lyhytkin liikuntahetki piristää mieltä ja vähentää ikäviä ja ahdistavia ajatuksia. Säännöllinen liikunta puolestaan tukee mielen hyvinvointia sekä auttaa vähentämään mielialaan liittyviä oireita. Liikunta ja parempi fyysinen kunto voivat myös parantaa stressinsietoa.

Liikunnan terveyshyötyjä voi tehostaa lähtemällä luontoon. Mikkelissä suosittuja kohteita luonnossa liikkumiselle ovat muun muassa Kalevankangas ja Urpola. Tutkimusten mukaan jo 15 minuutin happihyppely luonnon äärellä auttaa rentoutumaan ja laskemaan sydämen sykettä enemmän kuin liikunta kaupunkiympäristössä tai sisätiloissa.

Niin säännöllisellä liikunnalla kuin yksittäisellä liikuntakerrallakin on suotuisia vaikutuksia myös yöuneen. Tutkimuksissa liikunnan on todettu esimerkiksi lyhentävän nukahtamisaikaa, pidentävän yöunen määrää sekä parantavan unen laatua.


Auton vapaapäivä kehottaa miettimään liikkumisratkaisuja


Euroopan liikkujan viikko huipentuu Auton vapaapäivään 22.9. Päivän tarkoituksena on saada ihmiset miettimään omia matkatottumuksiaan, erilaisia tapoja liikkua ja mahdollisuuksia yhdistellä eri kulkumuotoja. Arjessa autoa käyttävä voi mahdollisuuksien mukaan valmistautua päivään kysymällä itseltään: ”Olisiko minun mahdollista antaa autolle vapaapäivä ja liikkua jalan, polkupyörällä tai käyttämällä joukkoliikennettä?”