Mikkelin kaupunki kilpailuttaa tuoreruokien hankinnan – Puitesopimukset mahdollistavat paremmin lähituottajien osallistumisen kilpailutukseen

Työntekijä laittamassa ruokaa uuniin.

Mikkelin kaupunki kilpailuttaa tuoreruokien hankinnan uudelle sopimuskaudelle 1.11.2024–31.10.2028. Nykyinen puitesopimus päättyy 31.3.2024. Kaupungin hankintapalvelut on hakenut toimittajilta jatkoaikaa hankintasopimukselle 31.10.2024 asti kilpailuttamisen ajaksi.

Hankinta on erityisen suuri, joten se kilpailutetaan Sansian toimesta. Hankintarenkaan muut organisaatiot ovat valtuuttaneet Mikkelin kaupungin toimimaan hankinnan juridisena yksikkönä ja kilpailuttamaan hankinnan Etelä-Savon elintarvikehankintarenkaan jäsenten puolesta. Hankintarenkaaseen kuuluvat Mikkelin kaupungin lisäksi Etelä-Savon koulutus oy, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu oy, Kangasniemen kunta, Pieksämäen tukipalvelut oy ja Suomen nuoriso-opisto.

– Tämä on erittäin mittava hankinta, jossa on usea toimija mukana. Sen vuoksi päädyimme hankkimaan ostopalveluna Sansian toteuttamaan tämä kilpailutus, sanoo Mikkelin kaupungin ruoka- ja puhtauspalvelujen johtaja Mari Takkinen.

Kilpailutuksessa tullaan huomioimaan erityisesti paikalliset tarjoajat. Yksittäiset toimijat voivat tarjota valitsemiaan tuotteita myös yksittäisiin keittiöihin. Kunkin tuoteryhmän puitesopimukseen voidaan valita 1–10 toimittajaa.

Hankinta sisältää puitesopimukset (tuore kala ja kalavalmisteet, valmisruoka ja mehukeitot, marjapakasteet, tuoreet hedelmät ja vihannekset, leipä ja leipomotuotteet) kuljetettuina elintarvikehankintarenkaan keittiöihin tarjouspyynnössä esitetyllä tavalla. Puitesopimukset mahdollistavat paremmin lähituottajien osallistumisen kilpailutukseen. 

Ostoraporttitiedon mukaisen arvion perusteella koko elintarvikehankintarenkaan ostojen arvo on yhteensä noin 1 025 000 euroa vuodessa, josta Mikkelin kaupungin ostot ovat noin 560 000 euroa vuodessa. Tällä hetkellä elintarvikehankintarenkaaseen kuuluvia keittiöitä on yhteensä 21. 

Mikkelin kaupungin tuoreruokaostot vuositasolla

Kalavalmisteet, 3800 kg
Kotimaiset pakastemarjat, 4500 kg
Tuore leipä, 16 500 kg
Valmisruoat, mehukeitot, 15 300 kg
Vihannekset, hedelmät, 105 000 kg (sis. peruna 33 000 kg)

Koko hankintarenkaan ostot vuositasolla

Kalavalmisteet, 8000 kg
Kotimaiset pakastemarjat, 11 300 kg
Tuore leipä, 38 500 kg
Valmisruoat, mehukeitot, 30 600 kg
Vihannekset, hedelmät, 202 000 kg