Mikkelin kaupunki on ottanut käyttöönsä tekoälypohjaisen asiakaspalvelubotin Saimin, joka tarjoaa monikielistä ja ympärivuorokautista asiakaspalvelua. Tekoälybotti auttaa saamaan vastauksia yleisiin kysymyksiin Mikkelin kaupungin palveluihin liittyen ja parantaa kaupungin palveluiden saavutettavuutta.
Botti hakee tietonsa kaupungin verkkosivuilta. Botin käyttöönotto on osa kaupungin digikehittämistä ja samalla se tukee kaupungin kansainvälistymistä.
Saimi – monikielinen ja helposti lähestyttävä asiakaspalvelija
Botti on nimetty Saimiksi, joka juontaa juurensa Saimaa-järven nimestä. Se kuvastaa Mikkelin alueen luonnon kauneutta, puhtautta ja on helposti lähestyttävä. Botin nimestä järjestettiin nimikilpailu Mikkelin kaupungin henkilöstön kesken ja kyseinen nimi nousi esiin kilpailun kautta.
Digitaaliset ratkaisut osana kaupungin kehittämistä
Tekoälybotti on yksi Mikkelin kaupungin digikehittämisen uusista työkaluista. Se tukee saavutettavuutta, asiakaskokemuksen sujuvuutta ja kustannustehokkuutta. Botin käyttöönotto on myös kaupungin kansainvälistymisen väline. Monikielinen palvelu varmistaa, että yhä useammat ihmiset saavat tarvitsemansa tiedon helposti ja nopeasti.
– Tämä on merkittävä askel kohti nykyaikaista ja asiakaslähtöistä palvelua. Tekoäly mahdollistaa nopeamman ja joustavamman asiakaspalvelun ilman aikarajoitteita, kertoo Mikkelin kaupungin markkinointisuunnittelija Salla Hyvönen.
Saimi on juuri aloittanut toimintansa ja sen koulutuksessa hyödynnetään kaupungin asiantuntijoiden tietotaitoa ja kaupunkilaisilta tullutta palautetta. Koulutuksen pohjana ovat toimineet aikaisemmat chat-keskustelut, joiden avulla on voitu kartoittaa usein kysyttyjä kysymyksiä. Kysytyimpien kysymyksien joukkoon lukeutuvat esimerkiksi joukkoliikenteen aikataulut, katujen kunnossapitoon liittyvät huomiot tai yhteystietojen etsiminen.
Botin kanssa voi keskustella aivan kuten asiakaspalvelijankin
Kaupunkilaisia kannustetaan antamaan palautetta, jotta bottia voidaan kehittää entistä paremmaksi. Botin kanssa voi keskustella aivan kuten asiakaspalvelijankin. Botti ymmärtää parhaiten kokonaisia lauseita ja lyhyitä ja selkeitä kysymyksiä, esimerkiksi ”Mistä löydän bussiaikataulut” tai ”Kuinka haen varhaiskasvatuspaikkaa lapselleni”.
– Teknologian avulla voimme parantaa palveluiden saavutettavuutta ja vahvistaa kaupungin vetovoimaa. Jokaisen käyttäjän palaute on tärkeää botin toimivuuden kehittämiseksi, sanoo tietohallintopäällikkö Jussi Linnala.
Botin teknisestä toteutuksesta vastaa paikallinen yritys Mindhive, joka on kehittänyt palvelua tiiviissä yhteistyössä Mikkelin kaupungin digikehittämisen työryhmän kanssa.