Yhteisöllisyyttä halutaan vahvistaa Mikkelissä – Yhdessä osallistuen -hanke tuo sovelluksen avuksi

Tyttöjä

Yhdessä osallistuen -hanke on aloittanut yhteistyön Commu-sovelluksen kanssa. Yhdessä osallistuen on Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun ja Mikkelin kaupungin yhteinen projekti, jota rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto ESR+. Hankkeessa kehitetään alueen kansalaistoimintaa, osallisuutta ja yhteisöllisyyttä. Naapuriapu-sovelluksen ja hankkeen yhteistyön tavoitteena onkin edistää yhteisöllisyyttä, lisätä asukkaiden omaehtoista vapaaehtoistoimintaa ja vahvistaa asukkaiden hyvinvointia Mikkelissä. Sovelluksen käyttöönotto tuo asukkaille uuden, helposti lähestyttävän tavan osallistua yhteisön elämään. 

Maksuttoman sovelluksen avulla naapurit ja yhteisöt voivat helposti tarjota ja pyytää apua toisiltaan. Näin asukkaat voivat osallistua paikalliseen auttamistyöhön ja olla osa yhteisönsä tukiverkkoa. Käyttäjä voi kysyä ja antaa arjen apua; yksityishenkilöt ja organisaatiot voivat tarjota esimerkiksi kimppakyytejä, pienimuotoista korjausapua, juttuseuraa tai esimerkiksi erilaisia taitojaan yhteiseksi hyväksi. Sovellus on suunniteltu matalan kynnyksen alustaksi, jossa jokainen voi osallistua omien resurssiensa mukaan.

“Suosituimmat tavat auttaa liittyvät juttuseuraan ja vertaistukeen, ruoka-apuun sekä arjen talkoisiin, kuten muuttoon, siivoustalkoisiin ja lemmikkien hoitoon”, kertoo Karoliina Kauhanen, yksi Commun perustajista. “Avun pyytäminen on monelle vaikeaa ja siihen liittyy edelleen paljon häpeän tunteita. sovelluksen kautta mikkeliläiset voivat nyt pyytää ja antaa apua, muutamalla napin painalluksella.”

Projektipäällikkö Hanna Valjakka Yhdessä osallistuen-hankkeesta kertoo, että yhteistyö tuo arvokasta lisäarvoa paikalliseen yhteisöön.

“Sovellus tekee auttamisesta helppoa sekä yksityishenkilöille että organisaatioille. Tämä tulee toivottavasti lisäämään kohtaamista, vuorovaikutusta ja ”me-henkeä” asukkaiden kesken. Uskon, että sovellus mahdollistaa meille asukkaille uudenlaista innostumista lähteä mukaan hyvän tekemisen kulttuuriin ja uudenlaiseen vapaaehtoistoimintaan, vaikkapa oman naapuruston arkea helpottamaan”, Valjakka kertoo.

Mikkeli näkee väestönsä moninaisuuden vahvuutena ja osana alueensa elinvoimaa. Kaupunki panostaa yhteisöllisyyteen ja asukkaiden osallistamiseen tavoitteenaan lisätä vapaaehtoistoimintaa, aktivoida vertaistukea ja omaehtoista osallistumista muun muassa Yhdessä osallistuen -hankkeen toimintojen avulla. Kansalaisyhteiskunnan näkyväksi tekeminen ja asukkaiden omaehtoisen toiminnan aktivoiminen ovat keskeisiä kehityskohteita hankkeessa. Kaupunki kannustaakin asukkaita liittymään mukaan ryhmiin ja yhteisöihin, sekä olemaan aktiivisesti mukana oman alueen yhteisissä toiminnoissa sekä kaupungin kehittämisessä. 

***

Yhdessä osallistuen -hanke edistää Mikkelissä kansalaistoimijuutta, hyvinvointia, osallisuutta ja yhteisöllisyyttä yhdessä asukkaiden sekä alueen toimijoiden kanssa. Tavoitteena on vahvistaa kansalaistoiminnan edellytyksiä, vahvistaa yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia sekä lisätä kokemusta yhteisöön kuulumisesta. Hanke haluaa edistää ja tukea mikkeliläisten mahdollisuuksia vaikuttaa kaupungin ja lähiympäristön kehittämiseen sekä asukkaiden osallistumista päätöksentekoon ja palvelujen suunnitteluun. Yhdessä osallistuen -hanke on Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun ja Mikkelin kaupungin yhteinen ryhmähanke, jota rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto ESR+. Hankkeen toiminta-aika on 1.9.2023–31.3.2026.

Lue lisää hankkeesta: www.xamk.fi/yhdessaosallistuen Facebook ja Instagram @yhdessaosallistuen

***

Commu on kolmen nuoren yrittäjän rakentama mobiilisovellus, jossa voi pyytää ja antaa apua. Commussa yksityishenkilöt, yhdistykset ja yritykset kohtaavat toisensa auttamisen, talkoilun ja vapaaehtoistyön merkeissä. Commuun on jo rekisteröitynyt lähes 100 000 käyttäjää ympäri Suomen. Commu tarjoaa yrityksille helpon tavan tehdä vapaaehtoistoimintaa ja osallistaa henkilöstöä hyviin tekoihin, sekä yhdistyksille tavan löytää vapaaehtoisia ja hallinnoida vapaaehtoistoimintaa. Kunnille Commu tarjoaa valmiin naapuriapualustan, jossa asukkaat voivat pyytää ja antaa apua, lisäten yhteisöllisyyttä ja vähentäen yksinäisyyttä

Kuva: Pihla Liukkonen