Sodan ja rauhan keskus Muistin tilojen muutostyöt valmistuvat ajallaan

Sodan ja rauhan keskus Muistin perustaminen etenee suunnitelmien mukaisesti. Päämajatalona tunnetun rakennuksen muutostyöt ovat alkaneet ja keskus valmistuu aikataulussaan keväällä 2021.

Muistin tulevien tilojen muutostyöt aloitettiin joulukuussa 2019 ja ne valmistuvat syksyllä 2020.

– Myös Päämajakouluna toimineen rakennuksen kattoremontti on nyt loppusuoralla ja valmistuu alkuvuodesta 2020. Rakennusta tulee joka tapauksessa huoltaa ja vesikate oli tullut tiensä päähän, Muistin toimitusjohtaja Olli-Pekka Leskinen kertoo.

– Muutostöiden valmistumisen jälkeen alkaa näyttelyiden rakentaminen. Meille tulee hienot ja näyttelytoimintaan hyvin soveltuvat tilat, joissa on suuria, korkeita huoneita. Saamme tiloihin käytännössä kaikki palvelut, joita keskukseen tarvitaan. Tiloissa myös toimiva Päämajamuseo ja Muisti muodostavat aikanaan kiinnostavan kokonaisuuden, Leskinen jatkaa.

Rakennuksen muutostöistä vastaa mikkeliläinen Jalon Rakentajat Oy, joka voitti kilpailutuksen loppuvuodesta 2019.

Rakennuttajana hankkeessa toimii Mikkelin kaupunki. Muistista tulee kaupungin vuokralainen.

– Muistin muutostöiden urakkalaskenta herätti hyvin mielenkiintoa. Positiivisena asiana nähdään, että lähes kaikki tarjoukset olivat paikallisten urakoitsijoiden tekemiä. Tarjouskilpailu oli hintakilpailu, jossa laatuvaatimukset oli asetettu jo vähimmäisvaatimuksena tarjoajille. Kohteeseen saatiin todella hyvät tekijät ja kustannusarvion mukaiseen hintatasoon. Tällä osaavalla porukalla on ollut helppo viedä hanketta eteenpäin, kuvailee hankkeen rakennuttaja Saija Himanen.

– Muistin tiloiksi muutettava päämajatalo on näkyvä arvokiinteistö, joten on hienoa, että siihen löytyi arvoon sopivaa toimintaa. Remontissa saadaan vielä korostettua rakennuksen historiaa sekä yhdistettyä hyvällä maulla uutta tekniikka ja vanhoja rakenteita. Kohteen pääsuunnittelija on tehnyt hienoa työtä miettiessään vaativan kokonaisuuden sijoittamista valmiiseen kuoreen niin, että tulevan käyttötarkoituksen toiminnallisuus on ollut alusta asti suunnittelua ohjaavana tekijänä, jatkaa Mikkelin kaupungin kiinteistöjohtaja Jarkko Hyttinen.

Myös näyttelysuunnittelu on hyvässä vauhdissa. Muistin näyttelyt toteutetaan vuorovaikutteisiksi ja luvassa on myös virtuaalitodellisuutta.

– Virtuaalitodellisuuden sisällöistä vastaa Teatime Research Oy, joka niin ikään tuli valituksi tehtävään kilpailutuksen kautta. Olemme innoissamme siitä, mitä saamme tarjota kävijöille ensi vuonna, Leskinen sanoo.

Linkki: Päämajatalo saa uuden ilmeen tiedekeskuksen myötä