Sodan kertomukset -seminaari avaa Muistissa sotahistorian tulkintoja lauantaina 19.3.

Sodan ja rauhan keskus Muistin julkisivu.

Sodan ja rauhan keskus Muistissa järjestetään lauantaina 19.3. ajankohtainen seminaari, jossa käsitellään sotiin liittyviä kertomuksia, niiden muodostumista ja käyttöä eri tarkoituksiin. Tilaisuuden puhujina ja panelisteina on alan johtavia asiantuntijoita Suomen eri yliopistoista, ja sen järjestävät yhdessä Muistin kanssa Suomen tarinat: Historiakulttuuri, taide ja muuttuva kansalaisuus -tutkimushanke sekä Historioitsijat ilman rajoja Suomessa ry (HWB). 

Miten kertomukset sodista muodostuvat? Kuinka paljon sodan keskellä oleva ihminen miettii sodan syitä ja juuria? Paitsi Suomen sotien kertomukset, tapahtumassa tuodaan esiin myös venäläisten tulkinnat talvi- ja jatkosodasta, 1990-luvun Länsi-Balkanin sodat sekä ajankohtaiset kansainväliset konfliktit. 

Seminaarissa luennoivat professori Olga Davydova-Minguet Itä-Suomen yliopistosta, dosentti, valtiosihteeri Pilvi Torsti Helsingin yliopistosta sekä dosentti, yliopistotutkija Ville Kivimäki Tampereen yliopistosta. Paneelikeskusteluun osallistuu heidän lisäkseen professori emerita Sirkka Ahonen (HWB). Tilaisuuden puheenjohtajana toimii dosentti Jukka Kortti Helsingin yliopistosta.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Se myös striimataan Muistin Facebook-sivulla. Seminaarin jälkeen järjestetään samasta aiheesta koulutustilaisuus historian ja yhteiskuntaopin opettajille. Molempiin tilaisuuksiin on ennakkoilmoittautuminen Muistin verkkosivulla tai puhelimitse 050 552 4233.