Astuvansalmen kalliomaalaukset ovat alueemme historiallinen aarre

Tyttö menossa laivaan satamassa.

Tämän viikkoinen RRR-juttumme vie Astuvansalmen kalliomaalauksille. Mikkelin kaupungin viestintäpäällikkö Heidi Hänninen oli mukana VisitMikkelin järjestämällä Hop On Hop Off -retkellä, jossa matkattiin Aino-laivan kyydissä Mikkelin satamasta Kenkäveron, Kyyhkylän ja Heimarin kautta Astuvansalmen kalliomaalauksille.

Retken nimen mukaisesti matkan aikana mukaan voi hypätä tai poistua miltä tahansa pysäkiltä. Osa viestintäpäällikön retkipäivän vieraista jäi päiväksi Heimariin, eivätkä siis matkanneet kalliomaalauksille saakka. Kotiin päin retkiväki matkasi sujuvasti bussilla pysähtyen samoilla pysäkeillä kuin tulomatkallakin, mutta nyt kulkien maitse.

– Olen toiminut Mikkelin viestintäpäällikkönä yli kolme vuotta, mutta nyt oli ensimmäinen kerta, kun pääsin tutustumaan Astuvansalmen kalliomaalauksiin, Heidi Hänninen kertoo.

– Tiesin niiden olevan vaikuttavia ja historiallisesti erittäin merkittäviä. Retki vahvisti näitä ajatuksia, Hänninen jatkaa.

Sää retkipäivänä oli pilvinen, hieman sateinenkin, mutta se oli toisaalta vain hyväksi, sillä pilvinen sää auttoi havaitsemaan itse kalliomaalaukset aurinkoista säätä paremmin. Mukana ollut Mikkelin oppaiden Helena Partanen kertoi asiantuntevasti maalausten taustoista sekä näytti kuvioiden paikat kalliossa. Maasto kalliomaalauksin ympäristössä on hieman epätasaista, joten hyvät kengät olivat tarpeen. Suuria kuntoponnisteluja retki ei kuitenkaan vaadi.

Astuvansalmesta on syytä olla ylpeä

Retki vahvisti Hännisessä halua kertoa kohteesta erityisesti paikallisille.

– Kaikki paikalliset eivät varmasti ymmärrä, kuinka huikea historiallinen kohde meillä täällä Mikkelissä on. Toivon, että mahdollisimman moni paikallinen kävisi tutustumassa Astuvansalmen kalliomaalauksiin ja sitä kautta oman alueemme varhaiseen historiaan. Kun tunnemme itse historiamme, on meidän helpompi kertoa siitä myös muille.

Kansainvälisesti Astuvansalmen kalliomaalaukset on tunnustettu kalliotaidekohde. Se on yksi ja kenties tärkein Unesco Saimaa Geoparkin kohteista. Lisäksi Astuvansalmen kalliomaalaukset on hyväksytty ensimmäisenä suomalaisena kohteena Euroopan neuvoston Prehistoric Rock Art Trails -kulttuurireittiin (PRAT-CARP).

Kalliotaideseminaarissa Sodan rauhan keskus Muistissa 9.6.2022 kansainväliset PRAT-CARP-järjestön jäsenet kertoivat, kuinka heidän alueillaan Espanjassa, Portugalissa ja Ranskassa kalliotaidekohteet on tuotteistettu ekologisesti kestäviksi matkailukohteiksi. Eräs puhuja korosti lasten merkitystä kohderyhmänä. Lasten kautta on mahdollisuus jakaa tietoutta kalliotaidekohteista myös seuraaville sukupolville.

– Mukanani Astuvansalmen retkellä oli 9-vuotias tyttäreni ja hän tuntui myös nauttivan niin laivamatkasta kuin itse kalliomaalauksistakin, Hänninen kertoo.

– Eli omasta kokemuksesta voin suositella kohdetta alakouluikäiselle.

Retkipäivän aikana Aino-laivalta oli mahdollisuus ostaa maukasta lohikeittoa. Koska laivamatka on varsin pitkä, 4,5 tuntia, on pienimmille matkaajille hyvä varata myös jotakin tekemistä mukaan. Sade ei haittaa, sillä laivassa on kaksi katettua kerrosta aurinkokannen lisäksi. Lohiketto ja Mikkelin torilta matkaa varten ostetut mansikat ja herneet pitivät energiatason korkealla koko hienon retkipäivän ajan.

Astuvansalmen kuviot ajoittuvat Vuoksen puhkeamisen jälkeiseen aikaan noin 4000–2200 ennen ajanlaskumme alkua. Astuvansalmen kalliosta on löydetty noin 80 maalattua kuvaa. Aiheet ovat ihmis-, hirvi-, vene-, kala-, viiva- sekä kämmen- ja tassunjälkikuvioita. Lisäksi kalliossa on peittävää punaista väriä. Yleisimmät kuviot ovat hirvi, ihminen ja vene. Jousi kädessä seisova naishahmo on Astuvansalmen erikoisuus. Naishahmoa on nimitetty Astuvansalmen Artemikseksi. Aseen kanssa kuvattuja naisia ei ole Suomessa muualta tunnistettu.

VisitMikkeli järjestää Hop On Hop Off -retkiä, jossa matkataan Aino-laivalla Mikkelin satamasta Astuvansalmen kalliomaalauksille 20.7. ja 27.7.2022.

Vaihtoehtoisesti Astuvansalmen kalliomaalauksille pääsee Hop On Hop Off -retkellä, joka tutustuu myös muihin Ristiinan kohteisiin, elokuun loppuun saakka torstaisin, perjantaisin ja lauantaisin sekä syyskuussa lauantaisin. Tämä retki sisältää lyhyemmän laivamatkan.

Hop On Hop Off -retkiä järjestetään myös Neitvuorelle ja kaupunkikohteisiin.

Lisätiedot ja ennakkovaraukset VisitMikkelin nettisivuilla.

***

Reilu, rohkea ja rakentava -juttusarja viestii Mikkelin kaupungin arvoja. Juttusarjassa julkaistaan uusi artikkeli viikoittain vuoden 2022 loppuun asti.

Onko sinulla juttuidea? Kerro siitä meille osoitteeseen viestinta@mikkeli.fi.