Mikkelissä vietetään vauvaviikkoa 26.9.–1.10.

Kolme naista istumassa värikkäillä istuimilla.

Mikkelissä järjestetään ensimmäistä kertaa vauvaviikko 26.9.–1.10. Lapsiperheiden hyvinvointia tukeva teemaviikko pitää sisällään runsaasti ohjelmaa vauva- ja taaperoteatterista luentoihin ja vauvojen loru- tai värikylvystä äitiysliikuntavinkkeihin. Joihinkin tapahtumiin on ennakkoilmoittautuminen, mutta kaikki ohjelma on maksutonta.

Vauvaviikon tapahtumia on pääkirjaston ja sen alakerrassa sijaitsevan lapsiperheiden kohtaamispaikka Kopan lisäksi perhetalon neuvolassa, tanssikoulu La Carmencitassa, Muistin auditoriossa, Mikkelin tuomiokirkossa ja Kulttuuritila 22:ssa. Vauvojen tekemää taidetta ripustetaan rautatieaseman odotustilaan ja kirjastolle, ja kirjastolla on esillä lapsiperheen kirjavinkkejä koko syyskuun ajan.

Vauvaviikon kirjailijavieraaksi saapuu Onni-poika-kuvakirjoista tuttu Sanna Pelliccioni, joka pitää luennon sekä satuhetken ja muovailutyöpajan lapsille. Nalleneuvola järjestetään kahteen eri otteeseen. Luvassa on lisäksi muun muassa vauvatanssia, pop up -sirkusta, imetyskorupaja, vauvakirkko, muskareita, lukutuokioita, Mirkka Auvisen runokokoelman julkkarit, vaunulenkki ja erilaisia infoja.

Lapsiperheiltä kerättiin etukäteen tietoa heidän toiveistaan vauvaviikon suhteen. Esiin nousi muun muassa luento vauvan psyykkisestä kehityksestä, jollainen on myös tarjolla ohjelmassa. Tapahtumien suunnitteluun on osallistunut yhteistyöverkosto, joka myös toteuttaa ohjelmaa. Mukana suunnittelussa ovat olleet Mikkelin seutukirjasto, Koppa, neuvola, kulttuuripalvelut, Kulttuurin unelmavuosi, Martat, Viola, tuomiokirkkoseurakunta, MLL ja imetystukiäidit.

– Verkostoyhteistyön ansiosta pystymme tarjoamaan perheille todella monipuolisen kokonaisuuden, toteaa kirjastopäällikkö Sylvia Stavén.

Vauvaviikon järjestäjät toivovat lapsiperheiden löytävän tiensä tapahtumiin, joissa voi virkistyä mukavan ohjelman myötä. Vauvaviikolla on myös mahdollista tavata samassa elämäntilanteessa olevia ja saada vertaistukea.

Mikkelin vauvaviikko liittyy vuosittain syyskuun viimeisenä perjantaina vietettävään Vauvan päivään. Toiveita Vauvan päivän huomioimisesta tuli lapsiperheiden kohtaamispaikka Kopalle vauvaperheiltä jo pari vuotta sitten, mutta toteuttaminen ei silloin ollut koronan vuoksi mahdollista. Idea sai tuulta purjeisiin ja laajeni kokonaiseksi tapahtumaviikoksi, kun kirjasto ja Koppa yhteistyöverkostoineen suunnittelivat yhdessä Ensiaskeleet lukemiseen -hankkeen. Hankkeen avulla halutaan tukea lukevaa elämäntapaa varhaisimmasta iästä lähtien.

Loruttelu, lukeminen ja kirjat yhdistyvät myös vauvaviikon ohjelmaan monin tavoin. Ensimmäinen Mikkelin vauvaviikko käynnistetään hankkeen puitteissa, mutta tarkoitus on, että tapahtumaviikosta tulee vuosittain toistuva.

– On ollut hienoa tiivistää kirjaston, kohtaamispaikkatoiminnan ja verkostojen yhteistyötä vauvaviikon järjestämisen myötä, iloitsee varhaisen tuen koordinaattori Hanna-Liisa Koistinen-Purps lapsiperheiden kohtaamispaikka Kopasta. Kopan toiminta on osa kansallista perhekeskustoimintaa, jota kunta, sote, seurakunta ja järjestöt toteuttavat yhdessä.

Linkki: Mikkelin vauvaviikon koko ohjelma

Kuva: Hanna-Liisa Koistinen-Purps, Pia Kontio ja Mirkka Auvinen, (kuvaajana Jarmo Hämäläinen).