Oppilaita sairastunut kouluruokailussa myös Päämajakoulussa ja lukiossa – Näytteet kouluruuasta lähetetään Ruokaviraston tutkittavaksi

Keinuja koulun pihalla.

Keskiviikkona 16.8.2023 Mikkelin kaupungin alakoulujen oppilaita sairastui kouluruokailun aikana tai sen jälkeen. Torstaina 17.8. on tullut tietoon kaksi uutta koulua, joissa epäillään eilen syödyn kouluruuan aiheuttamaa ruokamyrkytystä.

Koulut ovat Mikkelin lukio ja Päämajakoulu. Päämajakoululla ruokailee myös osa Urheilupuiston yläkoulun oppilaista. Eilen tuli tietoon viisi alakoulua: Haukivuoren, Lähemäen, Moision, Rämälän ja Tuppuralan koulut.

Tänään ilmenneen tiedon mukaan oireilevia oppilaita on ollut muutamia kymmeniä. Osalla on ollut oksentelua, vatsakipua, huonoa oloa, päänsärkyä ja/tai ripulia. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että oireet menisivät ohi kotihoito-ohjeilla. Tähän mennessä Etelä-Savon hyvinvointialueen päivystysapuun on tullut vain yksittäinen yhteydenotto. Yhtään potilasta ei ole tullut sairaalahoitoon.

Iltapäivän 17.8. aikana oppilaiden huoltajille tulee Wilman kautta kysely, jonka avulla selvitetään kouluruokailuun liittyvää ruokamyrkytysepäilyä. Mikkelin kaupunki toivoo, että kaikki huoltajat täyttäisivät kyselyn pikaisesti, jotta selvitystyötä varten saadaan mahdollisimman hyvä kokonaiskuva. Kysely lähetään myös kaikkien koulujen henkilökunnalle.

Tänään 17.8. lähetetään näytteitä 16.8. syödystä kouluruuasta tutkittavaksi Helsingin Ruokavirastoon. Tuloksia odotellaan ensi viikolla.

Etelä-Savon hyvinvointialue ohjeistaa mahdolliseen ruokamyrkytykseen sairastuneita, että kotihoito (nestehoito ja lepo) riittää, mikäli oireet ovat tavanomaisen vatsataudin kaltaiset. Jos oireet ovat voimakkaat tai herää huoli voinnista, kehotetaan ottamaan yhteyttä päivystysapuun (p. 116117).

Hyvinvointialueen ja ympäristöterveydenhuollon selvitystyöryhmä jatkaa tapauksen selvittämistä. Asiasta tiedotetaan lisää myöhemmin.