Kouluruokailuun liittyvän epidemian selvittäminen jatkuu THL:n ja Ruokaviraston kanssa

Kurkkua leikataan.

Mikkelin seudun ympäristöpalvelut selvittää 16.8.2023 kouluruokailuun liittyvää epidemiaa yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Ruokaviraston kanssa.

Mikkelin seudun ympäristöpalveluiden toteuttamaan ja THL:n analysoimaan kyselytutkimukseen saatiin yli 4 000 vastausta ja tutkimuksen perusteella tunnistettiin 812 epidemiassa sairastunutta 18 eri koulussa. Yleisimmät oireet olivat vatsakipu, pahoinvointi ja päänsärky. Oireet alkoivat nopeasti ja olivat lyhytkestoisia. Suurimmalla osalla sairastuneista oireet alkoivat alle tunnin kuluessa ruokailusta. Oireiden keskimääräinen kesto oli alle 12 tuntia.

Kyselytutkimuksen perusteella sairastumista selitti vahvimmin tortillalettu. Henkilöt, jotka olivat syöneet tortillalettua, sairastuivat kolme kertaa useammin kuin henkilöt, jotka eivät sitä syöneet.

Myös aistinvaraiset havainnot tortillalettujen mausta ja hajusta tukevat kyselytutkimuksen tulosta. Laboratoriotutkimuksissa on osassa letuista havaittu etikanhajua, ja kyselyssä useat oppilaat kertoivat lettujen maistuneen saippualle. Ruokavirastossa tehdyissä tutkimuksissa elintarvikenäytteistä ei ole vielä löytynyt sairastumista tai tortillalettujen makua ja hajua selittävää syytä. 

Epidemian selvittämistä jatketaan elintarviketutkimuksilla ja asiasta tiedotetaan lisää tutkimustulosten valmistuttua.