Kansalaisopiston maksuton Luova metsä -kurssikokonaisuus herättää luovuuden

Kansalaisopiston kaksi opettajaa, taustalla metsäaiheinen seinä.

Mikkeli on vesistöjen ja metsien ympäröimä. Kaukaisempien kohteiden lisäksi lähellä kaupunkikeskustaa sijaitsee lukuisia paikkoja, joissa voi nauttia luonnosta ja tutkia ympäristöä uudesta näkökulmasta esimerkiksi valokuvaamalla. Kokeneempikin luonnonkävijä voi aina löytää ja oppia jotakin uutta.

Urpolan luontopolku, Kaihu, Kalevankangas, Suojalampi, Laihalampi… mahdollisuuksia riittää! Luovuutta voi herätellä ohjatusti Mikkelin kansalaisopiston ainutkertaisen Luova metsä -kurssikokonaisuuden tarjonnalla. Kurssikokonaisuus toteutetaan osana Opetushallituksen rahoittamaa kansalaisopistojen laatu- ja kehittämishanketta LAKE22. Kurssikokonaisuus syventyy metsään ja luontoon, jotka on määritelty myös Etelä-Savon maakunnan strategisiksi kärjiksi. Mikkelin kansalaisopistossa tehty kehittämistyö taidelähtöisten menetelmien ja monitaidekasvatuksen parissa pohjustaa kurssikokonaisuuden toteutustapaa. Hankemalli mahdollistaa myös kurssien maksuttomuuden osallistujille.

Luova metsä -kurssikokonaisuus koostuu luontoretkistä, luennoista ja kursseista, joista osa toteutetaan etäluentona tai digitaalisena materiaalipakettina. Luovuutta herättelevä ja hyvinvointia tukeva Luova metsä tuo yhteen taidelähtöiset menetelmät, kokemuksellisuuden ja digitaalisuuden tarjoamat mahdollisuudet. Osallistuja voi valita yhden tai useamman retken, luennon tai kurssin.

– LAKE22-hanke mahdollistaa tämän kurssikokonaisuuden ja maksuttomuuden osallistujille, kertoo kansalaisopiston rehtori Matti Laitsaari.

– Mäntyharjun kansalaisopisto ja Pieksämäen seutuopisto, jotka myös ovat hankkeessa, ovat valinneet maakunnan strategiasta teemaksi matkailun ja ruoan. Eli kukin paikkakunta rakentaa oman kokonaisuuden tarjottavakseen. Mikkeli sai kurssikokonaisuuden nyt jo liikkeelle metsäkärjellä. Hankeaikaa on kesäkuun 2024 loppuun, Laitsaari jatkaa.

Laitsaari itse vastaa verkkoluennoista, joissa on tarjolla kuvia ja kuvauksia Suomen ja Ruotsin kansallispuistoista.

– Luonnossa liikkumisella on paljon merkitystä ja sisältöä ihmisille terveydellisestikin. Kansallispuistoista kannattaa muistaa lähellämme sijaitseva Repovesi, joka on aivan huikea paikka ja tarjoaa helppoja reittejä myös esimerkiksi lapsiperheille. Luennoillani käytän paljon valokuvia, ja aiheita voidaan käydä läpi keskustelevassa hengessä.

Teatterin, sanataiteen ja kirjallisuuden opettaja Raisa Ekoluoma painottaa, että kurssikokonaisuuden luontoretkipaikat on valittu saavutettavuuden ja helppouden mukaan. Retkillä mennään Kalevankankaalle, Kaihulle, Urpolaan ja Laihalammelle.

– Digiluennoille voi osallistua toki laajemminkin, mutta retkimäiset ja elämykselliset kurssit tarjoavat uutta kansalaisopiston toiminnan näkökulmasta. Luonto on suuri voiman lähde ja rauhoittumisen paikka, Ekoluoma sanoo.

Kuvataiteiden opettaja Eini Syväniemelle tärkeintä luonnossa ovat retket hillajänkälle. Sekä Ekoluoma että Syväniemi muistuttavat kaikkia kansalaisopistosta kiinnostuneita siitä, että vapaa sivistystyö tarjoaa kokemuksia ja elämyksiä myös muille kuin kansalaisopiston opiskelijoille.

– Kansalaisopistolla on kurssien lisäksi laaja tapahtumatuotanto. Teatteritaiteessa helmikuun puolivälistä toukokuun loppuun saakka on ensi-iltoja koko ajan kaiken ikäisille: uutta, vanhaa, kokeilevaa ja perinteistä. Tarjonta on laaja sekä teatteriharrastajalle että niille, jotka haluavat kokea teatteritaidetta. Olemme myös todella tyytyväisiä Kulttuuritalo Sotkun olosuhteisiin, Ekoluoma sanoo.

– Lisäksi kuvataiteissa ja kädentaidoissa on päättötöitä, joita opiskelijat tuottavat. Tarjolla on luovaa, omannäköistä taidetta keväisin, Syväniemi vinkkaa.

Luova metsä -kurssikokonaisuuden tarjontaan voi tutustua tarkemmin kurssiesitteen sivuilla 12–13. Painettuja kurssiesitteitä saa kansalaisopistolta osoitteesta Lönnrotinkatu 7 sekä seutukirjaston toimipisteistä ja kaupungin virastotalon asiointipisteestä. Ilmoittautuminen kursseille, luennoille ja retkille osoitteessa kansalaisopisto.mikkeli.fi.

Kuva: Mikkelin kansalaisopiston opettajat Eini Syväniemi ja Raisa Ekoluoma.