Lähimaksu tarkoittaa matkalipun ostamista pankkikortilla tai muulla lähimaksuun soveltuvalla maksuvälineellä. Lähimaksun käyttöä suositellaan erityisesti käteismaksajille sekä satunnaisille bussin käyttäjille.
Näillä linjoilla lähimaksu otetaan käyttöön ke 2.4. alkaen
- paikallisliikenteen linjat 1R,1T, 2S, 2T, 2X, 3, 4L, 4T, 5, 6, 7, 10
- Moppe-palveluliikenteen linjat Moppe1 ja Moppe 2
Lähimaksuliput ja hinnat
Lähimaksulla voi maksaa vain kertalippuja. Lipun vyöhykehinta on aikuisen arvolippumatkan hinta kaikille. Lähimaksulipun hinta määräytyy matkasi maksuvyöhykkeiden mukaisesti. Kertamatkan hinta vastaa Waltti-matkakortilla maksettavaa aikuisen arvolippua, eli on kuljettajalta ostettavaa aikuisen kertalippua edullisempi. Leimaus vain bussiin sisään tullessa.
Lähimaksulla ostettuihin kertalippuihin sisältyy 90 minuutin vaihto-oikeus. Jos teet yhden päivän aikana useita matkoja ja maksat ne lähimaksua hyödyntäen yhdellä ja samalla maksukortilla, etälukija tunnistaa maksuvälineesi. Lähimaksujärjestelmä laskee matkoillesi edullisimman hinnan. Jos matkojen hinta saavuttaa päivän maksukaton, matkustat loppupäivän ilmaiseksi. Päiväkohtainen maksukatto on voimassa kello 00:00-23:59 eli kalenterivuorokauden.
Google- tai Apple Pay -sovelluskäyttäjien kannattaa maksaa liput joko sovellukselta tai maksukortilta, jos haluaa hyödyntää maksukattoa.
Maksukattoa kerrytetään maksuvälinekohtaisesti, mikä ei mahdollista maksuvälineiden vuorottelua. Joukkoliikenteen lähimaksamiseen soveltuvia kortteja ovat Visa, Mastercard ja Eurocard, jotka ovat varustettu lähimaksuominaisuudella. Kortissa on tällöin lähimaksamisen kaarisymboli. Maksaa voi myös mobiililaitteen Google Pay ja Apple Pay -maksusovelluksilla, jos ne on yhdistänyt maksukorttiin.
Lähimaksulaitteen puuttuminen linja-autosta ei oikeuta ilmaiseen matkaan, hyvityksiin tai lippujen voimassaoloaikojen pidennyksiin. Matka tulee silloin maksaa muulla maksutavalla. Lähimaksun lisäksi matkan voi edelleen maksaa myös Waltti-matkakortilla, Waltti-mobiilisovelluksella tai käteisellä tasarahalla.
Maksukortin pin-koodia ei lähimaksua käyttäessä tarvita eikä sen syöttäminen ole mahdollista. Pankin sinulle lähettämää uutta korttia täytyy mahdollisesti käyttää ensimmäisen kerran päätteellä, joka kysyy tunnuslukua, joten uutta maksukorttia ei voi ottaa käyttöön lähimaksulaitteella.
Lähimaksulla voi maksaa vain aikuisen lipun
Lähimaksulla voi tällä hetkellä maksaa vain aikuisen lipun, koska maksukortti ei välitä tietoa siitä, mihin lipputuotteeseen asiakas on ikänsä perusteella oikeutettu. Matkasta veloitetaan aikuisen arvolippumatkan vyöhykehinta.
Lähimaksulla ei voi maksaa kanssamatkustajan matkaa
Tällä hetkellä lähimaksulla voi maksaa vain yhden henkilön matkan, sillä järjestelmään ei ole ollut mahdollista määrittää maksukattosääntöjä useammalle lipulle, vaihtojen seurannalle tai maksukattojen kertymälle.
Mahdollisia syitä maksukortin toimimattomuuteen
Jos lukijalaite ilmoittaa, että kortti ei toimi, syynä voi olla esimerkiksi:
- Maksukortissa ei ole lähimaksuominaisuutta.
- Luku ei jostain syystä onnistunut; näytä korttia lukijalaitteelle uudelleen.
- Maksukortti on vanhentunut.
- Maksukortilla ei ole katetta.
- Edellistä matkaa ei ole jostain syystä pystytty veloittamaan ja kortti on kieltolistalla.
- Maksukortin turvarajat ovat tulleet täyteen. Turvarajoja voi muuttaa omassa verkkopankissa.
- Kortille on määritelty pankissa, että kortilta kysytään PIN-tunnusta aina maksaessa.
- Pankilla tai pankkikortilla on jokin rajoitus ulkomaan maksuliikenteessä (ulkomaalaiset pankit).
Lähimaksu katvealueella
Katvealueella tehty maksu menee lähimaksun tapahtumapuskuriin ja maksu lähetetään veloitukseen, kun yhteys palautuu.
Jos katko kuitenkin kestää useita päiviä, maksua ei enää saada lähetettyä veloitukseen.
Lähimaksun peruminen
Ajoneuvossa kuljettaja ei pysty tekemään mitään lähimaksutapahtumille. Asiakas on itse vastuussa vyöhykkeistä ja hyväksymästään ostosta.
Lähimaksussa on käytössä antipass-aika 5 min, jonka sisällä samalla maksuvälineellä ei voi maksaa uutta matkaa. Antipass-ajan sisällä tehty leimaus epäonnistuu ja laite herjaa, että kortti on jo leimattu.
Asiakas ei saa lähimaksusta kuittia ajoneuvossa. Asiakas saa tulostettua kuitin itse asiakasportaalissa Mikkeli Asiakasporttaali , jonne kirjaudutaan syöttämällä maksukortin tiedot asiakasportaalin kirjautumissivulle.
Veloituksen päivämäärä asiakkaan pankkitilillä ei välttämättä ole sama kuin matkustuspäivä.
Joukkoliikenteen lähimaksu on luonteeltaan jälkikäteen veloitettava maksu, eli asiakkaan matkustustapahtumat kerätään taustapalveluun ja pankilta suoritetaan ensin vain varmennus maksukortin kelpoisuudesta (tässä vaiheessa muodostuu monella pankilla katevaraus).
Tämän jälkeen päivän päätteeksi lasketaan kaikki asiakkaan tekemät matkat yhteen ja laskutetaan ne asiakkaan tililtä.
Kuitin lopulliset tiedot muodostuvat vasta päivän päätteeksi tehtävän laskennan tuloksena, eikä kuittia voida antaa asiakkaalle ajoneuvossa ennen summan ja maksun onnistumisen varmistumista.
Asiakas voi tarkistaa maksukortilla maksettujen matkojen veloitukset ja tulostaa kuitit Littlepayn asiakasportaalista, jonne kirjaudutaan maksukortin tiedoilla.
Asiakasportaalista asiakas voi tarkistaa matkat ja tulostaa kuitit myös puhelimen maksusovellukseen liitetyllä Visa- tai Mastercard-kortilla maksetuista matkoista. Kirjautumiseen on käytettävä samaa korttipuolta (debit/credit), jonka on syöttänyt maksusovellukseen.
Asiakasportaali näyttää kaikki maksukortilla tehdyt lähimaksutapahtumat viimeisen 90 vuorokauden ajalta.
Asiakasporttaali löytyy myös Waltti-kaupan etusivulta Waltti
